CLA (sprzężony kwas linolowy) – czym dokładnie jest?

Aktualizacja

CCLA (sprzężony kwas linolowy) - czym dokładnie jest?LA (sprzężony kwas linolowy) to nienasycony kwas należący do grupy omega-6 czyli do tzw. egzogennych kwasów tłuszczowych. Stanowi on niezbędny składnik diety i musi być dostarczany organizmowi z zewnątrz (wraz z pożywieniem). Czym charakteryzuje się sprzężony kwas linolowy oraz jakie działanie wywołuje na nasz organizm? Podpowiadamy.

Czym dokładnie jest kwas CLA?

CLA, czyli sprzężony kwas linolowy, to kwas tłuszczowy pochodzenia zwierzęcego, w którego budowie wyróżnia się 18 atomów węgla oraz 2 sprzężone wiązania podwójne. Sprzężenie w nim występujące oznacza, że wiązania podwójne przy atomach węgla są rozdzielone tylko jednym wiązaniem pojedynczym.

Sprzężony kwas linolowy wchodzi w skład grupy tłuszczów typu trans jednak nie należy utożsamiać go ze szkodliwymi dla zdrowia tzw. uwodornionymi tłuszczami roślinnymi. Układ trans w kwasie CLA wytwarzany jest w sposób naturalny, w związku z tym nie wykazuje szkodliwego działania na organizm.

Kwasy linolowe powstają głównie w organizmach zwierząt przeżuwających. Pewien procent z nich produkowany jest w przewodzie pokarmowym w środowisku bakterii symbiotycznych np. Butyryvibrio fibrisolvens. Przede wszystkim jednak kwasy te wytwarzane są w tkankach zwierząt tzw. przeżuwaczy, które mają podzielony żołądek na 4 części: żwacz, księgi, czepiec i trawieniec. Dokładnie występują one w tłuszczu obecnym w ich mleku, tkankach mięśniowych oraz pomiędzy mięśniami. Synteza kwasu linolowego u zwierząt zawierających jeden żołądek zachodzi na znacznie niższym poziomie.

Ciekawostką jest fakt, że kwas linolowy wykryto również w tkance tłuszczowej człowieka, a także w mleku kobiecym.

Działanie CLA

NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), do których zalicza się m.in. CLA pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Przede wszystkim biorą udział w reakcjach biochemicznych, a także regulują czynności fizjologiczne człowieka. Ze względu na fakt wykorzystywania kwasu linolowego w kosmetykach wykazuje również korzystne działanie na skórę.

Właściwości zdrowotne CLA

1. Działanie przeciwnowotworowe.

Właściwości przeciwnowotworowe kwasu CLA zostało potwierdzone nie tylko na zwierzętach, ale i na ludziach. Jednak to na organizmach ludzkich badania kliniczne nie zawsze przynosiły oczekiwane rezultaty. Przypuszcza się jednak, że mogło być to związane z wielkością dawki przyjmowanego kwasu, rodzajem nowotworu oraz wiekiem osób poddanych badaniu. Mimo to uznano, że kwas linolowy posiada duże znaczenie w prewencji chorób nowotworowych, leczeniu niektórych ich rodzajów, a także zapobieganiu ich przerzutom.

Okazuje się, że wpływ kwasu linolowego na rozwój chorób nowotworowych może przejawiać się w następujący sposób:

  • w wyniku bezpośredniej ingerencji w proces tworzenia się nowotworu;
  • w sposób pośredni na redukcję tkanki tłuszczowej;
  • poprzez zapobieganie kacheksji, czyli stanu silnego wyniszczenia organizmu w przebiegu nowotworu będącego w zaawansowanym stadium.

2. Działanie przeciwmiażdżycowe

Kwas linolowy korzystnie wpływa na układ krążenia. Wszystko dlatego, że powoduje wzrost cholesterolu HDL i spadku trójglicerydów. Ponadto zmniejsza również utlenianie cholesterolu, a także jego stężenie we krwi. Wpływa również na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

3. Redukuje tkankę tłuszczową.

Obniżenie masy ciała w wyniku redukcji tkanki tłuszczowej zachodzi w wyniku kilku mechanizmów:

  • zmniejszenia zdolności odkładania się trójglicerydów w komórkach tkanki tłuszczowej w wyniku hamowania działania lipazy proteinowej;
  • zwiększania procesu obumierania komórek tłuszczowych;
  • zmiany hormonów obecnych w tkance tłuszczowej oraz markerów stanu zapalnego;
  • wzrostu beta-oksydacji czyli wykorzystanie tłuszczu jako źródła energii w mięśniach szkieletowych.

4. Wzmacnia odporność.

Kwas linolowy wpływa na produkcję mediatorów lipidowych przez co moduluje układ odpornościowy. Wpływa również na zanik odporności w organizmach zwierzęcych. Z kolei u ludzi posiada pozytywne działanie na niektóre reakcje alergiczne i zapalne. Zwiększa również ilość ochronnych przeciwciał.

Źródła kwasu CLA

Do głównych źródeł kwasu linolowego należ tłuszcz mleczny oraz mięso, które pochodzą od krów, owiec, kóz, a także saren oraz kangurów. Największą jednak ilością kwasu linolowego cieszy się mleko owcze.

Z kolei w tłuszczach rybich oraz drobiowych ilość kwasu CLA jest znacznie mniejsza. Oleje roślinne natomiast nie zawierają go prawie wcale.

Skutki uboczne i dawkowanie CLA

Za korzystną dawkę kwasu linolowego uznaje się ilość około 3 gram na dobę. Ważną informacją jest fakt, że przyjmowanie tego związku w większych ilościach może powodować problemy. Okazuje się bowiem, że może to prowadzić do stłuszczenia wątroby, dolegliwości żołądkowo-jelitowych, zmęczenia, biegunki, a także nudności.

Sprzężonego kwasu linolowego nie powinny przede wszystkim przyjmować osoby o słabej krzepliwości krwi, a także przyjmujące leki na rozrzedzenie krwi, ponieważ stosowanie kwasu dodatkowo wpływa na zmniejszenie jej krzepliwości. Wskazówką jest fakt, że należy zrezygnować z jego przyjmowania na czas 2 tygodni przed planowanym zabiegiem chirurgicznym, ponieważ może nasilać krwawienie.

Dzieci z kolei mogą przyjmować kwas linolowy w dawkach sugerowanych, ale nie dłużej niż 7 miesięcy. W czasie ciąży oraz podczas laktacji bezpieczniej jest unikać przyjmowania kwasu CLA.

Omega 3 Perilla - czysty roślinny olej z pachnotki zwyczajnej
Omega 3 Perilla to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Jest on pozyskiwany z rośliny o nazwie Perilla frutescens.
Zobacz tutaj ...
5 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *