Herbata z mlekiem – czy bawarka jest zdrowa?

Herbata z mlekiem - czy bawarka jest zdrowa?Herbata z mlekiem w Wielkiej Brytanii to napój, który szczyci się wielką popularnością. W Polsce nazywana potocznie “bawarką” znana jest nieco mniej. Fani tego napoju widzą w nim same zalety np. delikatny smak czy ograniczenie niekorzystnego wpływu teiny na organizm. Jakie właściwości wykazuje herbata z mlekiem i czy rzeczywiście jest taka zdrowa?

Bawarka trafiła do Polski w okresie Sejmu Czteroletniego (XVIII  wiek). Początkowo przygotowywana była z herbaty zielonej z dodatkiem mleka i alkoholu (np. czerwonego wina). Bawarka należała do ulubionych napojów wśród kobiet.

Herbata z mlekiem – właściwości

Obecnie istnieje wiele kontrowersji na temat dobroczynnych właściwości herbaty z mlekiem. Jedne z badań wykazały, że dodatek mleka niweluje działanie zawartych w niej antyoksydantów, które w naturalny sposób wzmacniają odporność organizmu, a także zapobiegają jego uszkodzeniom na poziomie komórkowym. Warto jednak zauważyć, że dodawanie mleka do herbaty nie wywołuje szkodliwego wpływu na obecne w niej polifenole, które odpowiadają za prawidłową pracę układu krwionośnego oraz chronią organizm przed rozwojem nowotworów.

W Polsce na temat herbaty z mlekiem panuje pewien pogląd, bowiem do niedawna spożywanie bawarki zalecane było kobietom w ciąży, aby wzmagać laktację. Dziś jednak wiadomo, że choć herbata z mlekiem jest zdrowa  to nie wykazuje właściwości mlekopędnych w porównaniu do innych mieszanek ziołowych.

Herbata z mlekiem mimo niezbyt długiej listy cennych właściwości nie wywiera również złego wpływu na nasz organizm. Jedni spożywają ją ze względu na soje działanie, inni z kolei dla jej delikatnego smaku. Badania przeprowadzane nad działaniem herbaty z mlekiem są na bieżąco aktualizowane, dlatego też jak na razie nie mamy powodów do zmartwień i możemy śmiało delektować się naszą ulubioną herbatą.

Herbata z mlekiem – dlaczego “bawarka”?

Nazwa bawarka wzięła się z języka francuskiego co oznaczało osłodzoną herbatę syropem z paproci. Wykazywała ona właściwości lecznicze np. w przypadku przeziębień czy grypy. W 1689 roku emigrant z Sycylii Francesco Procopio otworzył kawiarnię w Paryżu, która stała się bardzo popularnym miejscem wśród przebywających we Francji książąt bawarskich. To oni najchętniej zamawiali tego rodzaju herbatę i na ich cześć nazwano modny do dziś napój bawarką.

Herbata z mlekiem – jak wykonać?

Składniki:

  • 1 łyżeczka czarnej liściastej herbaty (Assam, Ceylon)
  • 1 łyżeczka czarnej liściastej herbaty Earl Grey
  • woda
  • miód/cukier
  • mleko

Przygotowanie

Do dzbanka wsypujemy dwa rodzaje herbaty, a następnie zalewamy wrzącą wodą. Liście herbaty powinny parzyć się około 3-4 minuty. Następnie do filiżanki wlewamy 1/3 mleka, po czym resztę uzupełniamy gorącą herbatą. Na koniec można dodać odrobinę miodu lub cukru. Warto pamiętać, że obecność mleka potęguje słodycz herbaty dlatego należy uważać ze słodzeniem.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Chlorella w proszku
Chlorella w bardzo dokładny sposób usuwa toksyny z organizmu. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Jest ona również zdolna do pozbywania się z organizmu metali ciężkich.
Zobacz tutaj ...
6 komentarzy:
  1. Sarna
    Sarna says:

    Uwielbiam herbatę w takiej wersji, tyle że ja dodaję mleka ryżowego lub innego roślinnego. ale na krowim też mi pasuje 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *