Herbata z mlekiem – czy bawarka jest zdrowa?

Herbata z mlekiem - czy bawarka jest zdrowa?Herbata z mlekiem w Wielkiej Brytanii to napój, który szczyci się wielką popularnością. W Polsce nazywana potocznie “bawarką” znana jest nieco mniej. Fani tego napoju widzą w nim same zalety np. delikatny smak czy ograniczenie niekorzystnego wpływu teiny na organizm. Jakie właściwości wykazuje herbata z mlekiem i czy rzeczywiście jest taka zdrowa?

Bawarka trafiła do Polski w okresie Sejmu Czteroletniego (XVIII  wiek). Początkowo przygotowywana była z herbaty zielonej z dodatkiem mleka i alkoholu (np. czerwonego wina). Bawarka należała do ulubionych napojów wśród kobiet.

Herbata z mlekiem – właściwości

Obecnie istnieje wiele kontrowersji na temat dobroczynnych właściwości herbaty z mlekiem. Jedne z badań wykazały, że dodatek mleka niweluje działanie zawartych w niej antyoksydantów, które w naturalny sposób wzmacniają odporność organizmu, a także zapobiegają jego uszkodzeniom na poziomie komórkowym. Warto jednak zauważyć, że dodawanie mleka do herbaty nie wywołuje szkodliwego wpływu na obecne w niej polifenole, które odpowiadają za prawidłową pracę układu krwionośnego oraz chronią organizm przed rozwojem nowotworów.

W Polsce na temat herbaty z mlekiem panuje pewien pogląd, bowiem do niedawna spożywanie bawarki zalecane było kobietom w ciąży, aby wzmagać laktację. Dziś jednak wiadomo, że choć herbata z mlekiem jest zdrowa  to nie wykazuje właściwości mlekopędnych w porównaniu do innych mieszanek ziołowych.

Herbata z mlekiem mimo niezbyt długiej listy cennych właściwości nie wywiera również złego wpływu na nasz organizm. Jedni spożywają ją ze względu na soje działanie, inni z kolei dla jej delikatnego smaku. Badania przeprowadzane nad działaniem herbaty z mlekiem są na bieżąco aktualizowane, dlatego też jak na razie nie mamy powodów do zmartwień i możemy śmiało delektować się naszą ulubioną herbatą.

Herbata z mlekiem – dlaczego “bawarka”?

Nazwa bawarka wzięła się z języka francuskiego co oznaczało osłodzoną herbatę syropem z paproci. Wykazywała ona właściwości lecznicze np. w przypadku przeziębień czy grypy. W 1689 roku emigrant z Sycylii Francesco Procopio otworzył kawiarnię w Paryżu, która stała się bardzo popularnym miejscem wśród przebywających we Francji książąt bawarskich. To oni najchętniej zamawiali tego rodzaju herbatę i na ich cześć nazwano modny do dziś napój bawarką.

Herbata z mlekiem – jak wykonać?

Składniki:

  • 1 łyżeczka czarnej liściastej herbaty (Assam, Ceylon)
  • 1 łyżeczka czarnej liściastej herbaty Earl Grey
  • woda
  • miód/cukier
  • mleko

Przygotowanie

Do dzbanka wsypujemy dwa rodzaje herbaty, a następnie zalewamy wrzącą wodą. Liście herbaty powinny parzyć się około 3-4 minuty. Następnie do filiżanki wlewamy 1/3 mleka, po czym resztę uzupełniamy gorącą herbatą. Na koniec można dodać odrobinę miodu lub cukru. Warto pamiętać, że obecność mleka potęguje słodycz herbaty dlatego należy uważać ze słodzeniem.

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
6 komentarzy:
  1. Sarna
    Sarna says:

    Uwielbiam herbatę w takiej wersji, tyle że ja dodaję mleka ryżowego lub innego roślinnego. ale na krowim też mi pasuje 🙂

    Odpowiedz
  2. Anita
    Anita says:

    Jakoś nigdy mi nie smakowała, aczkolwiek taka przyprawiona kardamonem jest nawet ok. Myślę że jeszcze zdrowsza.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *