Aktualizacja: 17 maja 2025
Jak myć owoce i warzywa z pestycydów, aby w jak największym stopniu usunąć pozostałości tego typu chemikaliów? Przede wszystkim warto podkreślić znaczenie kupna produktów z ekologicznych, sprawdzonych upraw. A jeśli mamy taką możliwość uprawiać je samodzielnie w przydomowych ogródkach, bez zastosowania szkodliwych chemikaliów. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, można sięgać po domowe sposoby oczyszczające owoce i warzywa z pestycydów.
Spis treści
Mycie warzyw i owoców pod bieżącą wodą
Pierwszym, najczęściej praktykowanym sposobem mycia warzyw i owoców, chcąc pozbyć się z nich pestycydów, jest zwykłe, klasyczne mycie ich pod bieżącą wodą. Taka praktyka z pewnością usunie kurz, powierzchowne zanieczyszczenia, resztki ziemi czy wszelkie smugi. Jednak nie ma żadnych badań wskazujących na to, że tym sposobem możliwe jest usunięcie pestycydów. Wszystko z tego względu, że woda jest dla nich neutralna, zaś same pestycydy znajdują się głębiej w skórkach i trudno do nich dotrzeć tak delikatnym sposobem. Warto więc umyć owoce i warzywa, lecz z innych względów, niż chęć eliminacji pestycydów. To też bardzo dobry wstęp do dalszego oczyszczania produktów spożywczych.
Soda oczyszczona
Chcąc usunąć pestycydy (a przynajmniej ich pewną część) z warzyw i owoców, można sięgnąć po sodę oczyszczoną. W tej metodzie na 1 l wody przypada 1 pełna łyżka sody oczyszczonej. Po dokładnym rozpuszczeniu jej w wodzie do miski z taką mieszanką wkładamy owoce i/lub warzywa, które chcemy oczyścić z pestycydów. Płuczemy w niej produkty przez około 3 minuty, po czym wyjmujemy je i ponownie płuczemy pod bieżącą, ciepłą wodą, aby zmyć resztki sody. Ciekawostką jest, że po oczyszczaniu sodą może zmienić się nieco wygląd żywności. Nie będzie ona tak błyszcząca i pełna koloru, jednak nie zmienią się jej walory smakowe i zapachowe.
Istnieją badania wskazujące, że moczenie produktów w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej może usunąć nawet do 96% pozostałości pestycydów. Soda działa poprzez neutralizację niektórych chemikaliów i rozpuszczanie tłustych substancji, które mogą zatrzymywać pestycydy na skórce produktów. Jest to na tyle interesujący temat, że wciąż trwają badania w tym kierunku.
Zobacz również: Jak myć owoce w sodzie?
Zmodyfikowany przepis z sodą oczyszczoną
Inną popularną metodą eliminacji części pestycydów z warzyw i owoców jest użycie pestek grejpfruta. Wystarczy połączyć 20 kropel wyciągu z pestek grejpfruta z 1 łyżką sody oczyszczonej, szklanką octu oraz szklanką wody. Po dokładnym zmieszaniu tych składników całość przelewa się do spryskiwacza i rozpyla na przygotowane wcześniej owoce. Następnie odstawiamy je na godzinę, po czym dokładnie opłukujemy pod bieżącą, ciepłą wodą, aby były gotowe do bezpośredniego spożycia.
Zobacz również: Warzywa które nie wchłaniają pestycydów.
Ozonowanie żywności
Najskuteczniejszą alternatywą jest ozonowanie żywności, jednak jest to jednocześnie metoda najdroższa. Ozon w środowisku wodnym może reagować z różnymi substancjami według dwóch współistniejących ze sobą mechanizmów. Pierwszy to bezpośrednie oddziaływanie ozonu cząsteczkowego, a drugi to reakcje pośrednie, gdzie występują wtórne produkty utlenienia (rodniki), powstałe z jego rozpadu w wodzie. Coraz częściej wykorzystuje się go właśnie w przemyśle spożywczym celem oczyszczania żywności z pestycydów, toksyn i innych zanieczyszczeń. Do kupienia dostępne są nawet ozonatory przenośne, które może mieć każdy we własnym domu. Koszt kupna takiego ozonatora domowego wynosi średnio około 500-1000 zł.
Udowodniono, że ozon rozkłada chemiczne związki pestycydów, neutralizując ich szkodliwe działanie. Pomaga eliminować fosforany, azotany i inne chemikalia stosowane w rolnictwie, a także niszczy wirusy i bakterie. To najskuteczniejszy sposób, jednak jak już wcześniej wspomniano jednocześnie najdroższy.


Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...

Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Makles Z., Domański W., Ślady pestycydów – niebezpieczne dla człowieka i środowiska, Bezpieczeństwo Pracy, 1/2008.
- Dobosz B., Jaskólecki H., Pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego, Problemy Ekologii, 4/2007.
- Sircus M., Soda – lecznicze właściwości, Wydawnictwo Vital, Białystok 2016.
- Kowol J., Toksykologia pestycydów, Biblioteka Główna Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
- Krosowiak K., Śmigielski K., Dziugan P., Zastosowanie ozonu w przemyśle spożywczym, Przemysł Spożywczy 11/2007.
Zostaw komentarz