Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 16 maja 2025

Jak myć owoce i warzywa z pestycydów, aby w jak największym stopniu usunąć pozostałości tego typu chemikaliów? Przede wszystkim warto podkreślić znaczenie kupna tego typu produktów z ekologicznych, sprawdzonych upraw, a jeśli mamy taką możliwość – uprawa ich samodzielnie w przydomowych ogródkach, bez zastosowania szkodliwych chemikaliów. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, można sięgać po domowe sposoby oczyszczające owoce i warzywa z pestycydów. O czym mowa? Oto kilka prostych przykładów.

Mycie warzyw i owoców pod bieżącą wodą

Pierwszym, najczęściej praktykowanym sposobem mycia warzyw i owoców, chcąc pozbyć się z nich pestycydów, jest zwykłe, klasyczne mycie ich pod bieżącą wodą. Taka praktyka z pewnością usunie kurz, powierzchowne zanieczyszczenia, resztki ziemi czy wszelkie smugi, jednak nie ma żadnych badań wskazujących na to, że tym sposobem możliwe jest usunięcie pestycydów. Wszystko z tego względu, że woda jest dla nich neutralna, zaś same pestycydy znajdują się głębiej w skórkach – trudno do nich dotrzeć tak delikatnym sposobem. Warto więc umyć owoce i warzywa, lecz z innych względów, niż chęć eliminacji pestycydów. To też bardzo dobry wstęp do dalszego oczyszczania produktów spożywczych.

Soda oczyszczona

Chcąc usunąć pestycydy (a przynajmniej ich pewną część) z warzyw i owoców, można sięgnąć po sodę oczyszczoną. w tej metodzie na 1 l wody przypada 1 pełna łyżka sody oczyszczonej. Po dokładnym rozpuszczeniu jej w wodzie do miski z taką mieszanką wkładamy owoce i/lub warzywa, które chcemy oczyścić z pestycydów. Płuczemy w niej produkty przez około 3 minuty, po czym wyjmujemy je i ponownie płuczemy pod bieżącą, ciepłą wodą, aby zmyć resztki sody. Ciekawostką jest, że po oczyszczaniu sodą może zmienić się nieco wygląd żywności. Nie będzie ona tak błyszcząca i pełna koloru, jednak nie zmienią się jej walory smakowe i zapachowe.

Istnieją badania wskazujące, że moczenie produktów w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej może usunąć nawet do 96% pozostałości pestycydów. Soda działa poprzez neutralizację niektórych chemikaliów i rozpuszczanie tłustych substancji, które mogą zatrzymywać pestycydy na skórce produktów. Jest to na tyle interesujący temat, że wciąż trwają badania w tym kierunku.

Zmodyfikowany przepis z sodą oczyszczoną

Inną popularną metodą eliminacji części pestycydów z warzyw i owoców jest użycie pestek grejpfruta. Wystarczy połączyć 20 kropel wyciągu z pestek grejpfruta z 1 łyżką sody oczyszczonej, szklanką octu oraz szklanką wody. Po dokładnym zmieszaniu tych składników całość przelewa się do spryskiwacza i rozpyla na przygotowane wcześniej owoce. Następnie odstawiamy je na godzinę, po czym dokładnie opłukujemy pod bieżącą, ciepłą wodą, aby były gotowe do bezpośredniego spożycia.

Ozonowanie żywności

Najskuteczniejszą alternatywą jest ozonowanie żywności, jednak jest to jednocześnie metoda najdroższa. Ozon w środowisku wodnym może reagować z różnymi substancjami wg dwóch współistniejących ze sobą mechanizmów. Pierwszy to bezpośrednie oddziaływanie ozonu cząsteczkowego, a drugi to reakcje pośrednie, gdzie występują wtórne produkty utlenienia (rodniki), powstałe z jego rozpadu w wodzie. Coraz częściej wykorzystuje się go właśnie w przemyśle spożywczym celem oczyszczania żywności z pestycydów, toksyn i innych zanieczyszczeń. Do kupienia dostępne są nawet ozonatory przenośne, które może mieć każdy we własnym domu. Koszt kupna takiego ozonatora domowego wynosi średnio około 500-1000 zł.

Udowodniono, że ozon rozkłada chemiczne związki pestycydów, neutralizując ich szkodliwe działanie. Pomaga eliminować fosforany, azotany i inne chemikalia stosowane w rolnictwie, a także niszczy wirusy i bakterie. To najskuteczniejszy sposób, jednak jednocześnie najdroższy.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...
Chlorella i młody jęczmień – oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Makles Z., Domański W., Ślady pestycydów – niebezpieczne dla człowieka i środowiska, Bezpieczeństwo Pracy, 1/2008.
  2. Dobosz B., Jaskólecki H., Pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego, Problemy Ekologii, 4/2007.
  3. Sircus M., Soda – lecznicze właściwości, Wydawnictwo Vital, Białystok 2016.
  4. Kowol J., Toksykologia pestycydów, Biblioteka Główna Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
  5. Krosowiak K., Śmigielski K., Dziugan P., Zastosowanie ozonu w przemyśle spożywczym, Przemysł Spożywczy 11/2007.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami