Aktualizacja: 30 kwietnia 2025
Ocet to płyn tworzący się wskutek fermentacji octowej alkoholu. Znajduje szerokie zastosowanie zwłaszcza w gastronomii i szeroko pojętym przemyśle spożywczym, stanowiąc dodatek do wielu klasycznych dań kuchni polskiej, dlatego znajduje się w wielu domach. Coraz częściej mówi się jednak o wykorzystaniu octu w innych dziedzinach, np. podczas sprzątania powierzchni. Wyróżnia się kilka rodzajów octu.
Spis treści
Co to jest ocet?
Ocet stosowany jest przez człowieka od blisko 10 000 lat. Octy owocowe (wykorzystywane w gastronomii najczęściej, np. ocet winogronowy, ocet jabłkowy) to roztwory wody z kwasem octowym, kwasami organicznymi, barwnikami, solami mineralnymi, estrami, ketonami, aldehydami i innymi związkami. Stanowią idealne konserwanty, przyprawy, składniki preparatów kosmetycznych, a także wszechstronne środki czyszcząco – dezynfekujące. Wytwarzane są z zastosowaniem różnego typu technik produkcyjnych, co wpływa na ich walory smakowe, konsystencję, kolor, zapach oraz skład chemiczny.
Wyróżnia się trzy podstawowe metody otrzymywania octów: metoda orleańska, należąca do najstarszych metod, metoda ociekowa generatorowa oraz metoda wgłębna, która jest stosowana w przemyśle. Współcześnie coraz większą popularność zyskują octy produkowane metodami tradycyjnymi, które dodatkowo wzbogacane są różnego rodzaju owocami, ziołami i kwiatami. Do najbardziej znanych octów owocowych należą: ocet balsamiczny, winogronowy, jabłkowy, winny, spirytusowy, ryżowy. Różnią się one składem i walorami smakowo-pachowymi.
Jak powstaje ocet?
Aby mógł powstać ocet, płyn przechodzi dwie fazy:
- krótka fermentacja alkoholowa – węglowodany znajdujące się w surowcach takich jak owoce (jabłka, winogrona), zboża czy inne źródła cukrów ulegają przekształcaniu przez drożdże w alkohol;
- fermentacja octowa – alkohol w powstałym płynie ulega przekształceniu przez bakterie z rodzaju Acetobacter w kwas octowy. Te bakterie wykorzystują tlen, w efekcie czego proces odbywa się w obecności powietrza. To właśnie kwas octowy nadaje octowi jego charakterystyczny kwaśny smak i zapach.
Ocet z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu.
Przepis na ocet jabłkowy
Do przyrządzenia smacznego, domowego octu jabłkowego potrzebne będą następujące składniki:
- 1kg jabłek (najlepiej takie odmiany jak papierówki, antonówki, renety);
- 1l przegotowanej wody w temperaturze pokojowej;
- 5 stołowych łyżek cukru.
Jabłka myjemy, suszymy i kroimy na ćwiartki, nie usuwając przy tym gniazd nasiennych. Następnie umieszcza się je w dużym, szklanym słoju i zalewa przegotowaną, letnią jeszcze i osłodzoną wodą. Słoik przykrywamy gazą lub bawełnianą ściereczką, zaciskamy gumką recepturką i odstawiamy w ciepłe, lecz zacienione miejsce. Należy pilnować, aby jabłka cały czas znajdowały się pod powierzchnią wody. W przeciwnym razie może pojawić się pleśń, która stanowi wskazanie do wylania octu. Po upływie około 4 tygodni powstaje pełnowartościowy ocet jabłkowy, idealnie nadający się do zlania do mniejszych buteleczek.
Czy ocet jest zdrowy?
Ocet spożywany w umiarkowanych ilościach może korzystnie wpływać na zdrowie konsumentów. Pomaga w trawieniu i łagodzeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, dlatego bardzo często dodaje się go do produktów ciężkostrawnych, np. galantów czy podrobów. Wspiera równowagę kwasową żołądka. Niektóre badania sugerują, że może on stabilizować poziom glukozy we krwi, zmniejszać apetyt i wspierać proces odchudzania. Kwas octowy ma właściwości antybakteryjne, które mogą wspomóc walkę z niektórymi bakteriami.
Niestety nie każdy może śmiało wprowadzać ocet do swojej diety. Przeciwwskazaniami do spożycia tego produktu są: refluks żołądkowo-przełykowy, nadkwasowość żołądka, erozja szkliwa, cukrzyca, zaawansowana niewydolność nerek, alergia na ocet. Także zbyt duże spożycie octu może doprowadzić do podrażnień przełyku i żołądka oraz do osłabienia szkliwa, co z kolei będzie przejawiać się nadwrażliwością zębów.
Zastosowanie octu
Ocet świetnie sprawdza się w kuchni. Wystarczy wymieszać go z oliwą, musztardą, miodem i przyprawami, aby stworzyć lekki i zdrowy dressing do sałatek. Z kolei ocet balsamiczny doskonale sprawdza się jako baza do sosów do grillowanych warzyw czy mięsa. Wszelkiego rodzaju galarety mięsno-warzywne można polewać odrobiną octu jabłkowego, aby wzmocnić ich smak. Ocet nadaje się do marynat, przetworów i konserw.
W domowym sprzątaniu ocet można wykorzystywać do czyszczenia powierzchni, ponieważ rozpuszcza tłuszcz i osad z kamienia, a także neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Nadaje się nawet do mycia okien i luster, ponieważ nie pozostawia na ich powierzchni nieprzyjemnych śladów. W połączeniu z sodą oczyszczoną skutecznie oczyszcza rury, odblokowując je.
Ocet można też stosować w kosmetologii (nadaje włosom połysk, reguluje pH skóry), medycynie (wspiera trawienie, łagodzi świąd i podrażnienia po ukąszeniach owadów) oraz ogrodnictwie (bywa naturalnym środkiem zwalczającym chwasty, usuwa rdzę z narzędzi ogrodowych). Dlatego każdy powinien mieć w domu choćby jedną butelkę octu – nigdy nie wiadomo, kiedy nam się przyda.


Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Antolak H., Kwas octowy składnik żywności funkcjonalnej, Przemysł Spożywczy, 1/2015.
- Gruszecki R., Kowalska M., Kaczmarczyk M., Pietrasik D., Walasek-Janusz M., Octy owocowe – otrzymywanie i właściwości prozdrowotne, Annales Horticulturae 32(2):21-32.
Zostaw komentarz