Proso - właściwości i zastosowanie

Proso – właściwości i zastosowanie

Aktualizacja

Proso - właściwości i zastosowanieProso to zboże, które charakteryzuje się bogatym działaniem zdrowotnym, a także szerokimi wartościami odżywczymi. Należy do produktów bezglutenowych, dlatego też bez problemu może być spożywane przez osoby z celiakią oraz zwykłą nietolerancją glutenu. Jakie składniki odżywcze kryje w sobie to zboże oraz jakie zastosowanie znalazło w kuchni?

Proso

Proso to zboże, które od dawna znane jest ludzkości, a jego dobroczynne działanie docenione zostało już przez starożytne Chiny. To właśnie z tego miejsca przywędrowało zarówno do Europy jaki i Ameryki.

Proso to roślina jednoroczna, która wywodzi się z rodziny wiechlinowatych. Najbardziej znaną odmianą prosa jest proso zwyczajne, którego uprawa ma miejsce niemalże na całym świecie. Dojrzała roślina posiada 1,5 metra wysokości, zaś sama jego struktura jest dość gruba i odporna na urazy mechaniczne. Posiada niewielką ilość liści, a ich powierzchnia pokryta jest drobnymi włoskami. Kwiaty prosa natomiast posiadają wręcz purpurowy kolor i występują dość gęsto. Głównym produktem spożywczym, który pozyskuje się z prosa jest oczywiście kasza jaglana.

Właściwości zdrowotne prosa

Proso to produkt bogaty przede wszystkim w białko, które z kolei stanowi źródło ważnych dla organizmu aminokwasów czyli metioniny i cysteiny. Ponadto charakteryzuje się wysokim poziomem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnika pokarmowego i polifenoli. Proso to również doskonałe źródło węglowodanów złożonych. Oznacza to, że po posiłku na bazie prosa energia pozostaje na dłużej. Zostaje ona uwalniana dłużej, w odróżnieniu od tego jak dzieje to po zjedzeniu cukrów prostych. W związku z tym proso to idealny produkt w diecie osób odchudzających się.

W skład prosa wchodzą również związki mineralne tj. miedź, fosfor czy żelazo, a także witaminy z grupy B.

Dodatkowo należy zaznaczyć, że proso:

  • jest produktem bezglutenowym;
  • reguluje poziom cholesterolu we krwi;
  • korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy (ułatwia wypróżnianie);
  • wzmacnia ściany naczyń krwionośnych;
  • obniża poziom ciśnienia we krwi;
  • pomaga utrzymywać stały poziom cukru we krwi, co chroni przed rozwojem cukrzycy;
  • utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie;
  • zwiększa procesy regeneracyjne (przyspiesza gojenie się ran);
  • działanie podobnie do probiotyków (wspomaga mikroflorę jelit).

Proso w kuchni

Zboże to znalazło szerokie zastosowanie w kuchni polskiej. Kaszę jaglaną można więc podawać jako jeden z głównych składników obiadu (zamiennik dla ryżu lub ziemniaków). Często stanowi również farsz do warzyw np. papryki, cukinii, bakłażana. Dodatkowo można ją również dodawać do sałatek, kotletów, zup, ciast, puddingów, budyniu, a nawet musli.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *