Miedź – źródła i rola w organizmie człowieka

Miedź - źródła i rola w organizmie człowiekaMiedź to pierwiastek, który chroni nasz organizm przed osteoporozą, zwiększa odporność oraz wpływa na właściwą pracę mózgu. Z kolei jej niedobory mogą wywołać problemy z pamięcią i koncentracją, a także częste infekcje i przeziębienia. Jakie inne funkcje spełnia miedź w organizmie człowieka oraz jakie są jej podstawowe źródła?

Miedź to tak zwany pierwiastek śladowy. Kumuluje się głównie w mózgu, sercu, nerkach i wątrobie. Jej maksymalna ilość w organizmie wynosi 150 mg.

Miedź – rola w organizmie człowieka

Choć w ustroju nie występuje w dużej ilości, ma duże znaczenie w zachowaniu zdrowia oraz odpowiedniego wyglądu. Co takiego więc warunkuje miedź?

Mikroelement ten bierze udział procesie syntezy hemoglobiny, a także z żelazem uczestniczy w transportowaniu tlenu do każdej komórki ciała. Miedź wpływa także na przesyłanie impulsów nerwowych oraz poziom neuroprzekaźników. Od ilości tego pierwiastka zależy również praca naszego mózgu, a więc zdolność myślenia i zapamiętywania.

Dodatkowo zwiększa odporność organizmu oraz chroni go przed działaniem wolnych rodników. Jest to bardzo istotne, bowiem wraz z wiekiem ilość rodników wzrasta i z większą siłą atakują one zdrowe komórki. Z kolei to prowadzi do ich uszkadzania, a następnie obumierania.

Miedź także zapobiega chorobom serca oraz rozwojowi chorób układu krążenia. Wykazuje również działanie bakteriostatyczne (hamujące rozwój i rozmnażanie się bakterii). Jest ważna w procesie tworzenia się melaniny – pigmentu, który decyduje o kolorze naszej skóry oraz włosów. Bierze udział w produkcji ponad 15 białek, w tym również kolagenu oraz elastyny, warunkujących jędrność i elastyczność naskórka.

Miedź i jej źródła

Najlepszym źródłem miedzi są produkty zbożowe, a więc pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane otręby, makaron brązowy. Znajdziemy ją również w ziarnach słonecznika, soi, roślinach strączkowych, orzechach laskowych oraz orzechach włoskich. Do innych produktów zawierających miedź zalicza się m.in. ser żółty, ryby, ziemniaki, pomidory, zielone warzywa, czosnek, kakao oraz suszone owoce.

Czy niedobór miedzi w organizmie może być niebezpieczny?

Jakie są skutki niedoboru miedzi w naszym organizmie? Przede wszystkim problemy z koncentracją, obniżenie zdolności zapamiętywania, zmniejszona odporność organizmu, a także pogarszający się wygląd skóry oraz włosów. Ze względu na to, że miedź warunkuje przyswajanie żelaza, w związku z tym jego niedobór może przyczynić się do rozwoju niedokrwistości czyli anemii.

Innym symptomem braku miedzi w organizmie są zaburzenia pracy serca, brak apetytu, częste drętwienie kończyn oraz łamliwość paznokci.

Nadmiar miedzi w organizmie – skutki uboczne

Zbyt duża ilość miedzi występująca w organizmie niestety nie niesie za sobą niczego dobrego. Szkodzi głównie systemowi nerwowemu, ponieważ minerał ten odkładając się w neuronach uszkadza je. Prowadzi to wówczas do niebezpiecznych zaburzeń psychicznych. Stan taki może powodować negatywne samopoczucie, a więc zły nastrój, smutek i zdenerwowanie. Może to również przerodzić się w depresję lub prowadzić do zaburzeń świadomości.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz błonnik. To źródło minerałów jak cynk, magnez, wapń, żelazo
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *