Bakłażan – właściwości i zastosowanie

Bakłażan - właściwości i zastosowanieBakłażan, czyli botanicznie psianka podłużna. Nazywany również gruszką miłości czy oberżyną to charakterystyczna roślina o podłużnym kształcie i oryginalnym, fioletowym kolorze. Dzięki wielu składnikom odżywczym wykazuje bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Poznajmy bliżej właściwości i zastosowanie bakłażana.

Bakłażan pochodzi z Afryki, półwyspu arabskiego oraz Indii. Należy do roślin jednorocznych. Jego skórka zwykle posiada kolor mocno fioletowy, choć istnieją jego inne odmiany, które występują w kolorze białym lub zielonym. Dojrzały bakłażan może osiągnąć wagę około o,5 kilograma i długość od 10 do 30 cm.

Bakłażan – właściwości

Bakłażan stanowi bardzo dobre źródło składników mineralnych. Znajdziemy w nim m.in. potas, magnez, miedź, mangan, a także witaminę C, K i witaminy z grupy B. Ponadto bakłażan zawiera cenny dla nas błonnik, kwas foliowy, antyoksydanty i antocyjany dzięki, którym zawdzięcza swój charakterystyczny kolor.

Jednym z ważniejszych antyoksydantów w bakłażanie jest nasunina. Chroni ona bowiem błony komórkowe przed działaniem wolnych rodników, zmniejszając tym zachorowanie na nowotwory. Bakłażan wykazuje również właściwości detoksykacyjne, które zalecane są np. po ukończonej antybiotykoterapii. Zawartość błonnika pokarmowego w bakłażanie hamuje proces syntezy cholesterolu w wątrobie, zwiększa perystaltykę jelit i nadaje uczucie sytości na długi czas. Kwas foliowy występujący w tej roślinie odpowiada za prawidłowy rozwój płodu oraz chroni go przed wystąpieniem wad.

Bakłażan w kuchni

Bakłażan jak inne warzywa znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Można go wykorzystać do wiosennych sałatek, zapiekanek czy sosów.

Poddawać go można różnym obróbkom termicznym – smażenie, gotowanie, pieczenie czy grillowanie. Idealnie współgra z ziemniakami, cukinią, cebulą, czosnkiem, papryką oraz ziołami np. oregano, bazylią czy tymiankiem. Ze względu na to, że bakłażan nie należy do aromatycznych warzyw, warto łączyć go z wyrazistymi składnikami np. czosnkiem, cebulą czy mieszanką ziół.

Roślina ta charakteryzuje się lekko gorzkawym smakiem. Dlatego też przed obróbką należy pokroić i posypać go solą. W momencie gdy puści sok wyciera się go papierowym ręcznikiem. W ten sposób bakłażan gotowy jest do dalszej obróbki, ponieważ pozbawiony zostaje goryczy, która nie każdemu odpowiada.

Kto powinien unikać spożywania bakłażana?

Ze względu na to, że bakłażany są dość ciężkostrawne, powinny je unikać osoby:

  • chore na reumatyzm
  • posiadające problem z nerkami i z układem pokarmowym
  • kobiety w ciąży
  • dzieci

Ciekawostki

  • Jadalna część bakłażana stanowi jego owoc.
  • Bakłażana zaczęto jeść dopiero w XIX wieku, mimo że do Polski trafił w wieku XV. Wcześniej traktowano go jako element dekoracyjny.
  • Roślina ta uważana jest za afrodyzjak.
  • Do krojenia bakłażana nie należy używać noża ze stali węglowej, ponieważ zostawić może na nim ciemne ślady. Z kolei samo warzywo może posiadać metaliczny posmak.
  • W Afryce i Indiach bakłażan stanowi składnik pożywienia ubogiej ludności.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina platensis - naturalna siła witamin i minerałów!
Spirulina to źródło wysokiej zawartości protein, witamin oraz minerałów. Urozmaica również dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdzycy.
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *