Rozmaryn i oregano obniżają poziom cukru we krwi i zapobiegają cukrzycy

Rozmaryn i oreganoCukrzyca, która w samych USA dotyka obecnie ponad 8 procent amerykańskiej populacji, rośnie w niespotykanym dotąd tempie. Według Centers for Disease Control, częstość występowania tej choroby wzrosła w ciągu ostatnich trzech dekad o 176 procent w latach od 1980 do 2011 roku. Właśnie dlatego, szczególnie teraz, bardziej niż kiedykolwiek potrzeba bezpiecznego i skutecznego leku. Naukowcy mówią, że są nimi śródziemnomorskie aromatyczne zioła, czyli rozmaryn i oregano.

Właściwości rozmarynu i oregano – naukowcy są zgodni

W najnowszych badaniach wykazano, że rozmaryn i oregano działają podobnie jak leki na receptę, a do tego są bardziej bezpieczne.

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z American Chemical Society oraz opublikowanym w Journal of Agricultural and Food Chemistry stwierdzono, że rozmaryn i oregano hamują enzym dipeptydylopeptydaza IV, który zwiększa wydzielanie insuliny. Białkowa fosfataza tyrozynowa – która odgrywa rolę w sygnalizowaniu o ilości insuliny – doprowadziła badaczy do wniosku, że zioła mogą być użyteczne w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy.

Główny autor i badacz Elvira de Mejia Gonzalez zauważyła, że chociaż niektóre przypadki cukrzycy mogą być kontrolowane poprzez dietę i ćwiczenia, to u wielu pacjentów brak jest dyscypliny do przestrzegania danego schematu. Ponadto, leki przeciwcukrzycowe mogą być kosztowne, a także posiadają negatywne skutki uboczne. Natomiast zioła oferują bezpieczną, naturalną i tanią metodę obniżania poziomu glukozy we krwi.

Jakie są korzystne właściwości rozmarynu i oregano?

Jeśli nie masz dostępu do świeżego rozmarynu i oregano nie ma co się martwić. Mimo że oczywiście lepiej użyć świeżych, organicznych ziół, to wysuszone są tak samo skuteczne w przypadku obniżenia cukru we krwi.

Naukowcy przebadali wpływ zarówno suchych ekstraktów jak i hodowlanych upraw. Okazało się, co nie dziwi, że hodowane zioła miały wyższy poziom pożytecznych polifenoli i flawonoidów. Jednakże wysuszone ekstrakty działały równie dobrze na obniżenie poziomu cukru we krwi.

Spośród różnych odmian szklarniowych oraz suchych ekstraktów ziół przebadanych przez naukowców, greckie oregano – naukowo znane jako origanum vulgare, meksykańskie oregano oraz Lippia graveolens – zarówno szklarniowy jak i suchy ekstrakt, rozmaryn lekarski – rosmarinic officinalis – okazał się najskuteczniejszy.

Polifenole i flawonoidy znajdujące się w rozmarynie i oregano wykazały, że zmniejszają zapalenie

Dzięki wysokiej zawartości związków fitochemicznych, zarówno rozmaryn jak i oregano są silnymi środkani przeciwzapalnymi. Zioła te są szczególnie bogate w kwas galusowy – niektóre próbki zawierały nawet 430 mikrogramów na miligram wysuszonej masy. Kwas galusowy posiada potwierdzone działanie przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i właściwości chemoprewencyjne (ochrona przed nowotworami), a przede wszystkim jest niezwykle skutecznym przeciwutleniaczem.

W najnowszych badaniach na zwierzętach, opublikowanych w 2014 roku w International Journal of Inflammation, kwas galusowy nie tylko miał korzystny wpływ na myszy z posocznicą wywołaną w warunkach laboratoryjnych, ale jest całkowicie odwracał proces peroksydacji lipidów – szkodliwego rozkładu tłuszczów.

Ponadto, zarówno rozmaryn i oregano są bogate w kwas przeciwutleniający, korzystne olejki eteryczne, takie jak cyneol, borneol i kamfen oraz witaminy A i C.

Rozmaryn może również złagodzić związany z wiekiem spadek funkcji poznawczych

Korzystne właściwości rozmarynu nie ograniczają się do hamowania cukrzycy i utrzymywania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego w obszarze mózgu, który kontroluje uczenie się i odpowiada za pamięć, rozmaryn może złagodzić deficyty poznawcze towarzyszące starzeniu.

Według ostatnich badań przeprowadzonych na zwierzętach w Saint Louis University School of Medicine, własności ekstraktu z rozmarynu i mięty ogrodowej poprawiły funkcjonowanie myszy, u której odnotowano spadek zdolności poznawczych związanych z wiekiem. Zespół badawczy wyraził nadzieję, że zioła ten mogą być wykorzystane nawet w celu zmniejszenia problemów poznawczych występujących we wczesnych stadiach choroby Alzheimera. Jednak dalsze badania są niezbędne.

Polecane produkty:

CCA - naturalne przeciwutleniacze
Receptura CCA to: bioflawonoidy cytrusowe, koenzym Q10, beta-karoten, naturalna witamina C, polifenole z pestek winogron, polifenole z zielonej herbaty, ziele herbaciane Cistus, owoc granatu, OPC, likopina, melony, korzeń lukrecji..
Zobacz tutaj ...
Acerola C - naturalna witamina C
Chcemy zaproponować Państwu naturalną witaminę C o długotrwałym działaniu - wiśnie Acerola, które zawierają jej najwięcej na świecie. Dostarczają one 30 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Zobacz tutaj ...
2 komentarzy:
  1. Justyna
    Justyna says:

    Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nasze codzienne “zwykłe” pożywienie może mieć aż takie znaczenie dla naszego zdrowia… Na szczęście uwielbiam dodawać zioła i różnorodne przyprawy gdzie tylko się da 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *