Ryż - właściwości i rodzaje

Ryż – właściwości i rodzaje

Ryż - właściwości i rodzajeRyż mimo że jest niezbędnym składnikiem kuchni azjatyckiej, w polskiej staje się równie popularnym. Stanowi on produkt o wszechstronnych właściwościach, ponieważ z jego udziałem można wykonać zarówno dania wytrawne, słodkie, a także desery. Poznajmy właściwości ryżu oraz jego odmiany.

Ryż

Ryż to odmiana zboża, która wywodzi się z rodziny wiechlinowatych. Dziko rosnący można spotkać w strefie klimatów gorących i ciepłych. Natomiast tzw. ryż spożywczy pozyskuje się z ziaren ryżu siewnego. Oprócz głównego składnika kuchni azjatyckiej stanowi również nieodzowny element kuchni hiszpańskiej oraz francuskiej. Bardzo dobrze komponuje się zarówno z rybą, wieprzowiną, wołowiną oraz drobiem. Ucztą dla podniebienia są również dania na słodko z ryżem oraz desery z jego udziałem.

Ciekawostką jest fakt, że ziarna ryżu przechodzą złożony proces technologiczny, w skład którego wchodzi młócenie, łuskanie i polerowanie. Efektem tego jest pozbycie się wierzchnich jego warstw i uzyskanie białego ryżu. Minusem tego jest jednak to, że jest w dużym stopniu pozbawiany swoich wartości odżywczych. Z kolei brązowy (naturalny), powstaje podobnie, jednak z pominięciem procesu polerowania, przez co staje się produktem bardziej wartościowym.

Jakie właściwości wykazuje ryż?

Ryż to produkt bogaty w wiele składników odżywczych. Jego skład zawiera węglowodany złożone, związki mineralne tj. potas, magnez, żelazo oraz cynk, witaminy z grupy B, witaminę E oraz błonnik. Ponadto znaleźć w nim można około 8% białka zbudowanego z aminokwasów egzogennych. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu zaleca się go w dietach osób uczulonych na ten związek. Dodatkowo często wykorzystuje się go w dietach lekkostrawnych, ponieważ przygotowany “al dente” posiada niższy indeks glikemiczny, a dzięki błonnikowi zapewnia uczucie sytości i dostarcza wolno uwalniającą się energię.

Dodatek ryżu w diecie mocno poleca się sportowcom, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, ale również dzięki lekkostrawności i obecności wielu witamin i soli mineralnych. Stanowi dla nich postać szybkiego paliwa, które nie obciąża układu pokarmowego.

Rodzaje ryżu

Biorąc pod uwagę kształt ziaren wyróżniamy ryż:

  • długoziarnisty (więcej niż 6 mm długości);
  • średnioziarnisty (5,2-6 mm długości);
  • krótkoziarnisty (5-5,2 mm długości).

Ryż długoziarnisty po ugotowaniu staje się sypki i delikatny w smaku. Z kolei średnioziarnisty w swym składzie zawiera więcej skrobi, dlatego też po podaniu jest bardziej kleisty i wilgotny. Ten najbardziej lepki to krótkoziarnisty. Jego ziarna posiadają kształt okrągły i dobrze pochłaniają wodę.

Odmiany ryżu

1. Paraboiled.

Bardzo popularna odmiana, choć nie do końca jeszcze znana. Ryż paraboiled otrzymuje się z pododmian Indica, podobnie ja ryż długoziarnisty. Poddaje się go oddzielaniu wierzchnich warstw, następnie działaniu pary wodnej pod ciśnieniem, podczas którego część składników odżywczych zostaje wtłoczona do wnętrza ziarna. W związku z tym otrzymuje się ryż długoziarnisty, który potrzebuje krótkiego gotowania, nie klei się, jednocześnie zachowując więcej składników odżywczych.

2. Ryż jaśminowy.

Odmiana ta wywodzi się z Tajlandii i charakteryzuje się delikatnym jaśminowym aromatem. W swym składzie zawiera więcej skrobi, przez co po ugotowaniu wykazuje bardziej kleistą konsystencję. Zwykle dodaje się do niego curry. Bardzo popularny i dostępny w wielu sklepach.

3. Basmati.

Jest ryżem długoziarnistym, bardzo aromatycznym o śnieżnobiałym kolorze oraz sypkiej konsystencji. Idealnie współgra ze składnikami o delikatnym aromacie.

4. Ryż japoński.

W sklepach często występuje pod nazwą “ryż do sushi”. Jest to ryż krótkoziarnisty, o owalnym kształcie i dużym aromacie. Po ugotowaniu mocno się klei, zachowując przy tym kształt swoich ziaren.

5. Czarny.

W swym składzie zawiera duże ilości składników odżywczych. Czarny występuje także pod nazwą ryż indonezyjski. Zawiera m.in. przeciwutleniacze oraz spore ilości witaminy E. Dzięki temu dobrze wpływa na stan włosów oraz paznokci. Ciekawostką jest fakt, że podczas gotowania przybiera fioletowy kolor. W smaku natomiast wyczuwa się orzechową nutkę. Jego cena jet dość wysoka, a sam ryż jest trudno dostępny.

6. Ryż czerwony.

Jest średnioziarnisty, o lekko słodkim smaku i orzechowym zapachu. W swym składzie zawiera wiele składników odżywczych tj. witamina A, B, D, E oraz związki mineralne tj. cynk, magnez i żelazo. Ceną oraz dostępnością jest bardzo zbliżony do ryżu czarnego.

Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *