Wino palmoweWino palmowe (zwane również z ang. “toddy”) to bardzo popularny na terenach Azji i Afryki napój alkoholowy pozyskiwany z soku kwiatów różnych gatunków palm. Wino to charakteryzuje się nietypowym, specyficznym smakiem oraz licznymi walorami zdrowotnymi.

Czym jest wino?

Wino to bardzo popularny napój pozyskiwany najczęściej w wyniku fermentacji alkoholowej winogron, można jednak wykorzystywać wiele innych rodzajów owoców. Różnorodność gatunkowa win wiąże się z głównie z olbrzymim zróżnicowaniem surowców. Oprócz tak rzeczywistych kryteriów podziału win jak zawartość alkoholu czy cukrów ogółem, istnieje wiele innych wyróżników ich klasyfikacji, w tym:

  • rocznik;
  • rejon uprawy surowców, np. winorośli;
  • metody produkcji.

Do tej pory nie udało się stworzyć jednolitej klasyfikacji win na całym świecie. Jak wspomniano, najczęściej produkuje się je z wykorzystaniem winogron, jednak istnieje wiele rodzajów win tradycyjnych. Przykładem może być sake – narodowy japoński napój produkowany z ryżu, a także winopodobny napój o nazwie cydr, który produkuje się z jabłek.

Czym charakteryzuje się wino palmowe?

Typowym, nieco mniej znanym rodzajem wina jest wino palmowe. Pozyskuje się je z soku kwiatów palmy, często daktylowej lub kokosowej. Kolebką tego produktu są Indie, na terenach których wykorzystuje się kwiaty dzikich palm daktylowych.

Tego rodzaju wino wymaga specjalnego przygotowania. Poddawane jest fermentacji mlekowej, alkoholowej i octowej. W pierwszej kolejności należy odszukać palmę na etapie łożyskowania. Nieotwarty jeszcze ostatecznie kwiat przygotowuje się do całego procesu poprzez delikatne uderzenia go młoteczkiem lub delikatne szczotkowanie go. Ma to na celu pobudzenie wydzielania przez kwiaty soków. Kiedy kwiat jest gotowy do produkcji soku (co następuje po około 3 tygodniach) odcina się pewną jego część i podstawia pod rozcięcie specjalny pojemnik, do którego będzie spływał sok. Pojemnik ten wymienia się średnio 2 razy dziennie, przy czym po każdej wymianie odcina się cienki plasterek z końca poprzedniego odcięcia. Fermentacja rozpoczyna się natychmiast, jeszcze przed zakończeniem zbierania soku.

Produkt końcowy zawiera 4-5% alkoholu. Ciekawostką jest, że wino palmowe można poddać destylacji. Wówczas w efekcie uzyskuje się wódkę palmową. Z kolei fermentacja trwająca nieco dłużej daje wino bardziej wytrawne i mocniejsze. Wino palmowe to przeźroczysty, słodki płyn o zabarwieniu lekko białym. Jest napojem bardzo orzeźwiającym, a wiele osób twierdzi, że wykazuje właściwości lecznicze.

Wino palmowe jako napój z tradycją

Tradycyjnie, wino palmowe spożywane było wczesnym rankiem tuż po przebudzeniu się, najlepiej na pusty żołądek, w celach zdrowotnych. Wino palmowe było powszechnie podawane na ważnych uroczystościach, np. weselach czy pochówkach. Uważano także, że podanie go osobom toczącym spór umożliwi szybkie jego zakończenie z korzyścią dla obu stron. Współcześnie wino palmowe uznawane jest za napój orzeźwiający, który idealnie nadaje się do spożywania w ciągu dnia bez względu na godzinę.

Właściwości zdrowotne

Uważa się, że wino palmowe wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Znacznie bardziej znane są jednak jego właściwości uspokajające. Zawiera dużą ilość sacharozy (stanowi ona do 15% napoju), dzięki czemu wino zawdzięcza swój słodki smak. Taki napój nie tylko dobrze orzeźwia (zwłaszcza po schłodzeniu), ale także dostarcza cennych składników odżywczych, głównie elektrolitów.

Bibliografia

  1. Karthikeyan R., Kumar S., Singaravadivel K., Alagusundaram K., Volatile Elements of Coconut Toddy (Cocos Nucifera) by Gas Chromatography–Mass Spectrometry, Journal of Chromatography Separation Techniques, 5/2014.
  2. Singaravadivel K., Alagusundaram K., Hariharan B., Physicochemical Properties of Fresh and Stored Coconut Palm Toddy, Open Access Scientific Reports, 8/2012.
  3. Tuszyński T., Poreda A., Narodowe i regionalne napoje alkoholowe, Żywność, 3/2003.
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...