Woda utleniona – właściwości i zastosowanie

Woda utleniona - właściwości i zastosowanieWoda utleniona ze względu na swoje właściwości posiada szerokie zastosowanie, nie tylko w kierunku typowo leczniczym, ale również i kosmetycznym. Warto zaznaczyć, że jej działanie nie jest wyłącznie ograniczone do dezynfekcji ran i stłuczeń, ale również wykorzystuje się w innych celach. Poznajmy więc jakie właściwości wykazuje woda utleniona oraz jakie dodatkowe zastosowania znalazła.

Woda utleniona stanowi trzyprocentowy wodny roztwór nadtlenku wodoru. Posiada ona właściwości bakteriobójcze, dezynfekujące, regenerujące i wybielające co świadczy o szerszym jej zastosowaniu niż tylko do odkażania zranionego naskórka.

Woda utleniona – właściwości i zastosowanie

1. Redukuje ból gardła.

Płukanie gardła wodą utlenioną to bardzo popularny sposób na złagodzenie dolegliwości bólowych. Ważne jest, aby nie płukać gardła samą wodą utlenioną, a wykonaną z niej płukanką. Do tego celu potrzebna jest 1 łyżeczka wody utlenionej i szklanka wody zwykłej. Taką mieszankę należy stosować kilka razy w ciągu doby, aby złagodzić ból gardła.

2. Wybiela zęby.

Woda utleniona wykazuje również działanie wybielające. Miłośnicy tego rodzajów zabiegów przekonani są o jej właściwościach. W tym celu wodę utlenioną należy wymieszać z sodą oczyszczoną tak, aby powstała z tego gęsta pasta do zębów.

3. Zapobiega ukąszeniom owadów.

Z wody utlenionej można także wykonać preparat owadobójczy np. zapobiegający ugryzieniom komarów. 200 gram cukru należy wymieszać z 200 ml wody utlenionej oraz 3,5 litrów zwykłej wody. Tak oto przygotowany roztwór pełnić może funkcję owadobójczego preparatu stosowanego bezpośrednio na skórę.

4. Zmniejsza trądzik.

Korzystanie z właściwości wody utlenionej osobom borykającym się z trądzikiem pospolitym pozwoli załagodzić problemy skórne. Jej działanie przeciwbakteryjne hamuje przyczyny powstawania trądziku. Ponadto pozwala łagodzić stany zapalne i dezynfekuje skórę, zapobiegając rozprzestrzenianiu się na niej bakterii.

5. Łagodzi objawy grzybicy i łuszczycy.

Roztwór wody utlenionej skuteczny jest również w walce z łuszczycą czy grzybicą. W tym celu należy regularnie smarować skórę oraz zmiany, które znajdują się na niej.

6. Redukuje przykry zapach z ust.

Płukanie ust wodą utlenioną skuteczne jest w usuwaniu nieprzyjemnego zapachu, zarówno tego porannego, jaki i po zjedzeniu intensywnych potraw z wykorzystaniem czosnku czy cebuli. Płukankę z wody utlenionej należy stosować codziennie.

7. Dezynfekuje rany.

Ze względu na właściwości antybakteryjne woda utleniona stosowana jest w celu przemywania ran czy otarć naskórka. W kontakcie z płynami ustrojowymi pieni się, w trakcie czego dochodzi do wydzielania się czystego tlenu, co z kolei powoduje oczyszczanie się naskórka i rany.

8. Rozjaśnia włosy.

Stosowanie wody utlenionej może również lekko rozjaśnić nasze włosy. Być może zabieg ten nie przyniesie efektów tak spektakularnych jak w salonie fryzjerskim, jednak na pewno zauważymy na włosach lekką różnicę. W celu rozjaśnienia włosów wodę utlenioną należy zmieszać ze zwykłą wodą w proporcjach pół na pół. Tak przygotowany płyn należy umieścić w spryskiwaczu, rozpylić na włosach, a następnie rozczesać.

9. Utrzymuje czystość.

Woda utleniona może stanowić również naturalny i uniwersalny środek czyszczący sprawdzający się doskonale w domu. Jej zastosowanie sprawia, że zarazki i bakterie znikają, a w miejscu sprzątania pozostaje świeży zapach. Wodę utlenioną można śmiało wykorzystać w myciu luster, kryształów, a użyta do zmywarki pozwoli naczyniom osiągnąć wyrazisty blask.

Uwaga!

Trzeba pamiętać, że wodę utlenioną nie należy stosować przez długi czas, ponieważ mogą pojawić się przebarwienia skóry czy reakcje alergiczne. Zbyt długie lub częste stosowanie wody utlenionej może również prowadzić do przesuszania się skóry czego efektem i zarazem reakcją obronną jest dodatkowa stymulacja gruczołów łojowych do jeszcze bardziej intensywnej pracy. Skutkiem tego będzie pojawienie się skóry tłustej, a nawet łojotokowej.

Olej z Czarnego Kminku w kapsułkach
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella sativa) - jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
1 komentuj

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *