Acerola
Acerola

Aktualizacja: 30 stycznia 2022

LeucynaLeucyna to aminokwas o rozgałęzionym łańcuchu, należący do grupy BCAA (wraz z waliną i izoleucyną). Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować leucynę, dlatego należy dostarczać ją wraz z pożywieniem. Jej głównym zadaniem jest udział w reakcjach metabolizmu, choć pełni znacznie więcej funkcji.

Charakterystyka leucyny

Leucyna jest organicznym związkiem chemicznym, aminokwasem egzogennym, alifatycznym. Jest także obojętna elektrycznie oraz posiada rozgałęziony łańcuch boczny. Występuje we wszystkich białkach – zwierzęcych, roślinnych oraz tych budujących organizm człowieka. Największe jej ilości znajdują się w albuminie i innych ciałach osocza.

Wyizolowania leucyna posiada postać białego proszku i jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie. Fakt ten wykorzystuje się w branży spożywczej, np. do produkcji suplementów i odżywek dla sportowców. Leucynę na skalę przemysłową otrzymuje się przez hydrolizę białek lub syntetycznie.

Za co odpowiada leucyna?

Leucyna wraz z innymi aminokwasami o łańcuchach rozgałęzionych stanowi aż 1/3 całej masy tkanki mięśniowej. Właśnie dlatego podczas intensywnych aktywności fizycznych (np. przy podnoszeniu ciężaru) pojawia się zwiększone zapotrzebowanie na aminokwasy. Leucyna:

  • zwiększa wydolność treningową;
  • wspomaga regenerację organizmu po treningach;
  • przyspiesza proces budowania masy mięśniowej;
  • stabilizuje poziom cukru we krwi;
  • dodaje energii na czas aktywności fizycznej.

BCAA są wykorzystywane jako alternatywne źródło energii w momencie wyczerpania glikogenu mięśniowego. Regularna suplementacja może zapobiegać niedoborom leucyny w mięśniach i bezpośrednio przyczynia się do podniesienia poziomu energii w tych tkankach.

Udowodniono również, że leucyna może brać udział w leczeniu zaburzeń nerwowo-mięśniowych, np. stwardnienia zanikowego bocznego. Dzieje się tak, ponieważ zwiększa siłę mięśni i spowalnia utratę funkcji ruchowych. Dodatkowo poprawia syntezę białek w wątrobie, dlatego wykazuje zdolność zapobiegania wielu jej chorobom, np. marskości wątroby.

Źródła leucyny

Sportowcy najczęściej decydują się na dodatkowa suplementację. Między innymi dlatego, że ich organizm potrzebuje dużo większej ilości aminokwasów niż organizm osoby nieaktywnej fizycznie. Większej, niż tę, którą można dostarczyć wraz z pożywieniem. Popularnością cieszą się odżywki BCAA. Do źródeł pokarmowych leucyny można zaliczyć ryby, jajka, mięso i nabiał. Wegetarianie i weganie mogą spożywać produkty roślinne bogate w białko, np. rośliny strączkowe czy soję.

Decydując się na suplementację należy pamiętać, aby wybierać formę naturalną leucyny. Oznaczona jest ona literką „L” przed nazwą. Oznacza to, że występuje w formie wolnej i ulegnie wchłonięciu w układzie pokarmowym bez wcześniejszej konieczności jej trawienia. Tego typu suplementy najlepiej stosować na czczo.

Polecane produkty

Krzem organiczny
Krzem organiczny o wysokiej przyswajalności na poziomie aż 85%. Wzmacnia stawy, mięśnie i kości. Poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, przyśpiesza wzrost włosów jak również paznokci ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Różańska D., Regulska-Ilow B., Salomon A., Kawicka A., Konikowska K., Zatońska K., Szuba A., Ocena wartości odżywczej białka na podstawie jego składu aminokwasowego w dietach studentek dietetyki, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2015.
  2. Dymkowska-Malesa M., Walczak Z., Suplementacja w sporcie, Nowiny Lekarskie, 3/2011.
  3. Bańkowski E., Biochemia. Podręcznik dla studentów uczelni medycznych, Wydawnictwo Urban&Partner, Wrocław 2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami