Cytryna, imbir i miód – domowy sposób na przeziębienie

Domowy sposób na przeziębienieGdy dopada nas choroba łapiemy się wszystkiego co mogłoby tylko z powrotem postawić nas na nogi. Zazwyczaj idziemy do apteki i kupujemy syntetyczne leki. Warto jednak skupić się na naturalnych produktach, które mamy pod ręką. Są one bardzo skuteczne jeżeli wiemy jak odpowiednio je przygotować i przyjmować. Gdy pojawią się pierwsze objawy przeziębienia czy grypa, wyjmij z lodówki wcześniej przygotowaną według poniższego przepisu miksturę i dodaj kilka łyżek do gorącej wody. Nie dość, że będzie to pyszna herbata, to ukoi również objawy podczas choroby, a co najważniejsze, jest to domowy sposób na przeziębienie, czyli naturalny. Koniecznie sprawdź ten przepis!

Do przygotowania naturalnego lekarstwa potrzeba takie produkty jak:

  1. Cytryna
  2. Imbir
  3. Miód

Dlaczego akurat te składniki?

Cytryna – wysoka zawartość witaminy C, która pozwala pracować układowi odpornościowemu na wysokich obrotach, a dodatkowo neutralizuje wolne rodniki w organizmie. Te wszystkie składowe zmniejszają stan zapalny i obrzęk.

Imbir – pomaga wypocić toksyny z organizmu, co jest niezbędne podczas przeziębienia lub grypy. Imbir łagodzi także objawy takie jak rozstrój żołądka, zawroty głowy, nudności, wymioty i zimne poty.

Miód – łagodzi ból gardła, dzięki czemu w naturalny i skuteczny sposób jest skuteczny i naturalny niweluje kaszel. Poprawia zdolność organizmu do zwalczania infekcji i zmniejsza ryzyko wystąpienia gorączki. Naturalna słodycz miodu równoważy również cierpkość z cytryny i imbiru, nadając kojący aromat.

Domowy sposób na kaszel w słoiku

Domowy produkt, który wzmacnia organizm i koi kaszel można zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać go w lodówce przez okres dwóch miesięcy. Po tym czasie warto zrobić nowy, świeży sok.

Wszystko co potrzeba do przygotowania to:

  • dwie cytryny
  • kawałek świeżego imbiru (wielkości palca wskazującego)
  • miód
  • słoik (350 ml)

Sposób przygotowania

  1. Pokrój cytryny i imbir w plasterki.
  2. Ułóż plasterki cytryny i imbiru w słoiku naprzemiennych (warstwami).
  3. Powoli wlej miód na cytryny i imbir. Pozwól, aby dobrze rozlał się i obtoczył ułożone wcześniej składniki. Napełnij cały słoik miodem i szczelnie zamknij.
  4. Tak przygotowaną miksturę włóż do lodówki. Z biegiem czasu zacznie ona przybierać formę galaretki.

Jak stosować?

Gdy potrzebujesz kojącej herbaty, do kubka pełnego gorącej wody, dodaj 2-3 łyżki (wraz z kawałki cytryny i imbiru). Pozostaw przez 3-4 minuty, aby mogła się zaparzyć, a następnie wypij. Smacznego!

Polecane produkty:

CCA - naturalne przeciwutleniacze
Receptura CCA to: bioflawonoidy cytrusowe, koenzym Q10, beta-karoten, naturalna witamina C, polifenole z pestek winogron, polifenole z zielonej herbaty, ziele herbaciane Cistus, owoc granatu, OPC, likopina, melony, korzeń lukrecji..
Zobacz tutaj ...
Acerola C - naturalna witamina C
Chcemy zaproponować Państwu naturalną witaminę C o długotrwałym działaniu - wiśnie Acerola, które zawierają jej najwięcej na świecie. Dostarczają one 30 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Zobacz tutaj ...
9 komentarzy
  1. Marczi
    Marczi says:

    Ja ostatnio też stosuję cytrynkę miód i imbir, ale bardziej dla smaku i rozgrzewająco w te zimne dni, bo odpukać odporność mam dużo lepszą niż rok temu, a to za sprawą chlorelli, którą stosuję regularnie…

    Odpowiedz
  2. Paulina Chmielewska
    Paulina Chmielewska says:

    U mnie różnie bywa. Na kaszel zawsze syrop z cebuli, na przeziębienie herbata z miodem. Jak nie działa, to domowa nalewka dziadka – to jest w sumie najlepsze lekarstwo i działa prawie, że natychmiastowo! Grunt, żeby znaleźć to, co na nas działa i z tego korzystać – za dzieciaka leczyłam się np. domowej roboty sokiem z jagód! 🙂

    Odpowiedz
  3. Jaglusia
    Jaglusia says:

    Bardzo ciekawy i przydatny artykuł. 🙂
    Zapraszam na nowy post. jaglusia.wordpress.com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/

    Odpowiedz
  4. Ewa
    Ewa says:

    Nie warto od razu sięgać po leki, najlepiej zacząć od domowego leczenie zwykłych chorób. Na studiach (a studiuję biologię medyczną) badaliśmy działanie antybiotyków. Czosnek wymiata, świetnie sobie radzi jako produkt bakteriobójczy 🙂

    Odpowiedz

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *