Rozdział 27. Cukrzyca i niedobory cukru (hipoglikemia)

Spirulina zawiera naturalne i kompletne łatwo przyswajalne białko. Jest największym źródłem chlorofilu w przyrodzie, a także pokarmem bogatym w żelazo, wapno, cynk, potas i magnez. Jest również doskonałym źródłem witamin A i B. Dodatkowo zawiera fenyloalanine oddziałującą na ośrodki w mózgu odpowiadające za zmniejszenie napadów głodu równocześnie utrzymując ciśnienie krwi na właściwym poziomie.
Biblia witamin – Earl Mindell

Dla diabetyków i osób z niedoborami cukru zarówno spirulina jak i chlorella wykazują fenomenalne korzyści podczas kontroli ciśnienia krwi.

Co odpowiada za tak pozytywne efekty regulacyjne? Niemal perfekcyjna proporcja wysoko przyswajalnego białka (12 razy większa niż w wołowinie) oraz zawartość węglowodanów złożonych. Spirulina dodatkowo dostarcza organizmowi GLA, który także wykazuje skuteczne efekty w regulacji ciśnienia krwi i poziomu cukru u diabetyków.

Te białka i węglowodany złożone odpowiadają za równomierne dostarczanie energii dla ciała bez nadmiernego wydzielania insuliny. Rezultatem tego jest możliwość wykorzystania spiruliny do redukcji apetytu i pomocy przy zmniejszaniu zapotrzebowania na cukry.

Ponieważ większość powodów na zapotrzebowanie na węglowodany jest zrzucana na pierwszym miejscu na niedobory w odżywianiu, chlorella i spirulina również pomagają zredukować apetyt dostarczając minerałów takich jak magnez, których zwykle brakuje w organizmie. Dostarczenie tych składników do organizmu, który ich nie otrzymywał przez długi okres czasu (zwykle przez lata), powoduje stopniowe zmniejszanie apetytu.

Kiedy ludzie mają ochotę na czekoladę, źle interpretują sygnały zapotrzebowania organizmu na brak magnezu. Gdyby dostarczyli organizmowi magnez w odpowiednich ilościach ograniczyliby istotnie chęć jej zjedzenia.

2 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *