Jesienna wyprzedaż
Jesienna wyprzedaż

Czynnik Castle’a, znany również jako czynnik wewnętrzny lub IF, jest glikoproteiną produkowaną głównie przez komórki okładzinowe śluzówki żołądka. Odpowiada za wchłanianie witaminy B12, ponieważ posiada zdolność łączenia się z nią. Dzięki temu witamina nie ulega rozłożeniu pod wpływem enzymów trawiennych, może natomiast przejść do dalszych części układu pokarmowego i wchłonąć się do krwiobiegu.

 

Czym jest czynnik Castle’a?

Czynnik Castle’a jest proteiną syntezowaną w okolicy trzonu i dna żołądka. W momencie spożycia pokarmów zawierających witaminę B12, tworzy z nią trwały kompleks odporny na działanie enzymów trawiennych. To jednak nie jest wyłączna rola czynnika. W jego obecności komórki żołądka wydzielają jony chlorkowe i worodowe, z których w świetle żołądka powstaje kwas solny.

Niedobór czynnika Castle’a

Niedobór tego czynnika występuje bardzo rzadko, wskutek choroby wrodzonej spowodowanej mutacją genu GIF. Chorobę dziedziczy się autosomalnie recesywnie. Już przed 5. rokiem życia pojawiają się pierwszej objawy, które wskazują na niedobór. Obraz kliniczny obejmuje:

  • niedokrwistość megaloblastyczną;
  • zaburzenia psychiczne;
  • zaburzenia neurologiczne.

Wszystkie objawy wiążą się z niedoborem witaminy B12, która nie może być prawidłowo wchłonięta i wykorzystana. Typowe objawy prezentują się więc następująco:

  • zwiększona męczliwość fizyczna;
  • przewlekłe zmęczenie;
  • zaburzenia pamięci i koncentracji;
  • zaburzenia czucia;
  • depresja;
  • bladość powłok skórnych;
  • zaburzenia widzenia, znaczne osłabienie wzroku;
  • mrowienie i drętwienie kończyn.

Niedobór czynnika Castle’a często współwystępuje z innymi chorobami z autoagresji. Choć na ogół powoduje go wrodzona mutacja, może pojawić się wskutek zanikowego zapalenia błony śluzowej żołądka czy całkowitej resekcji żołądka. Badanie pod kątem tego czynnika warto wykonać w następujących sytuacjach:

Czynnik Castle’a można oznaczyć w soku żołądkowym pobranym za pomocą zagłębnika. Wcześniej jednak podaje się pacjentowi syntetyczną postać gastryny. Współcześnie istnieje jednak nieco więcej metod umożliwiających ocenę parametru.

Polecane produkty

Probiotyki
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
  2. King J., Co radzi lekarz – choroby układu pokarmowego, Świat Książki, Warszawa 2006.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami