Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki

Aktualizacja: 22 lipca 2022

Cukinia - właściwości i składniki odżywczeCukinia lub tzw. kabaczek zagościł w polskiej kuchni na stałe. Jest lekkostrawna i delikatna w smaku. Może być przyrządzana na wiele sposobów. Czyni ją to bardzo uniwersalnym warzywem. Co w sobie kryje oraz jaki wpływ wykazuje na nasz organizm? Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom cukinii.

Cukinia – właściwości

Cukinia jest warzywem lekkostrawnym. W swoim składzie posiada składniki mineralne takie magnez, potas, żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminę A, C, K i niacynę. Cukinia wykazuje właściwości odkwaszające organizm, a także reguluje procesy trawienne. Dodatkowo wpływa ona na wspomaganie odchudzania. Tak jak czosnek czy pomidory, cukinia wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Badania wykazują, że warzywa te zmniejszają ryzyko raka m.in. przewodu pokarmowego. Cukinia w swoim składzie posiada zeaksantynę i luteinę – naturalne barwniki, które chronią siatkówkę oka przez pojawieniem się zwyrodnienia plamki żółtej.

Bardzo przydatne są również pestki cukinii, które podobnie jak pestki dyni posiadają kukurbitacynę – związek o działaniu przeciwrobaczym.

Cukinia – jak kupować?

Jeśli decydujemy się na zakup cukinii należy wybierać te warzywa, które nie są większe nić 30 cm oraz posiadają gładką, błyszczącą i jednolitą w zabarwieniu skórkę. Ważne jest, aby zwracać uwagę również na jej wagę. Im jest większa tym lepiej.

Przechowywanie cukinii

Cukinię należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Nie zaleca się przetrzymywania jej w lodówce, ponieważ traci wtedy swój smak. Nie powinno się również przetrzymywać cukinii z owocami i innymi warzywami, które wydzielają etylen jak np. jabłka, awokado czy pomidory. Może to przyspieszyć proces psucia się kabaczka.

Cukinia w kuchni

Cukinia to warzywo o bardzo wszechstronnym zastosowaniu kulinarnym. Ze względu na swój delikatnie orzechowy smak śmiało można spożywać ją na surowo np. w sałatkach lub podawać z różnymi dipami. Cukinię można również smażyć, grillować, a także piec. Świetnie sprawdzi się także z dodatkiem kaszy gryczanej. Z warzywa tego wykonuje się nawet desery np. ciasta. Często wykorzystuje się też kwiaty cukinii do deserów lub piecze je w piekarniku.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach Febico – 100 % naturalne witaminy i minerały
Spirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Ben-Noun L., Characteristics of zucchini, Unique Medical Research in Biblical Times, 2019.
  2. Martinez-Valdivieso D., Role of Zucchini and Its Distinctive Components in the Modulation of Degenerative Processes: Genotoxicity, Anti-Genotoxicity, Cytotoxicity and Apoptotic Effects, 9/2017.
  3. Korzeniewska A., Sobocińska D., Romać M., Niemirowicz-Szczytt K., Charakterystyka jednopędowych form cukinii, Polish Journal of Agronomy, 12/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami