Aktualizacja: 6 sierpnia 2022
Awokado od dawien dawna wśród owoców uważa się za symbol zdrowia i urody. Jako jedne z niewielu owoców bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, wykazujące właściwości zdrowotne m.in. szybkie spalanie tkanki tłuszczowej, regulację ciśnienie krwi czy ochronę układu naczyniowego przed różnymi chorobami. Jakie jeszcze właściwości wykazuje oraz jakie zastosowanie znalazło awokado?
Spis treści
Co zawiera awokado?
Głównym jego składnikiem są tłuszcze. Stanowią one aż 20-30% całego jego składu. Ponadto jest bogatym źródłem antyoksydantów m.in. witaminy E, tak zwanej witaminy młodości. W składzie można również znaleźć szereg innych witamin np. witaminę A, C, PP, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, błonnik, kwas pantotenowy oraz związki mineralne takie jak potas, wapń i fosfor.
Dzięki tak dużej ilości składników odżywczych jest owocem korzystnie wpływającym nie tylko na nasze zdrowie, ale i urodę.
Zobacz również: Pudding czekoladowy z awokado.
Awokado – właściwości
Cenne tłuszcze zawarte w tym tropikalnym owocu, wraz z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi w naczyniach. Z racji obecności w awokado kwasu foliowego, regularne spożywanie go przez kobiety planujące ciąże, doskonale przygotowuje je na ten wyjątkowy stan. Z kolei panie spożywające ten owoc w trakcie ciąży chronią płód przed pojawieniem się wad rozwojowych.
Obecność w tym owocu błonnika sprawia, że nasz układ pokarmowy działa prawidłowo oraz uregulowany jest poziom cukru we krwi. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz wykazują działanie przeciwnowotworowe. Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu we krwi, a co za tym idzie zmniejszają rozwój miażdżycy oraz wspomagają utrzymać właściwą sylwetkę ciała. Antyoksydanty, w szczególności zaliczający się do tej grupy glutation, wzmacniają układ immunologiczny, zwiększając tym samym odporność organizmu na wszelkie czynniki chorobotwórcze.
Wdrożenie awokado do naszej codziennej diety sprawia, że zapobiegamy powstawaniu wrzodów żołądka oraz innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego takich jak wzdęcia, zaparcia czy biegunka. Zawarta w tym owocu luteina wpływa także na nasz wzrok, zapobiegając rozwojowi zaćmy czy zwyrodnieniu plamki żółtej.
Awokado w kosmetologii
Witaminy zawarte w awokado wpływają korzystnie na stan naszej skóry. Witamina E również reguluje poziom jej nawilżenia i działa odmładzająco. Witamina C wzmacnia odporność skóry oraz uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając wenektazjom i teleangiektazjom. Z kolei witamina K odpowiedzialna jest za prawidłowe procesy krzepnięcia krwi.
Zastosowanie awokado
Poniżej przedstawiamy najczęstsze zastosowanie awokado.
1. W kuchni
Awokado to owoc, z którego w kuchni można wiele wykonać. Można przyrządzić smaczną i zdrową pastę lub masło na kanapki. Awokado może również stanowić zdrowy dodatek do sałatek, potraw mięsnych czy dań na bazie makaronów. Często wykorzystuje się je również jako składnik warzywnych koktajli lub owocowych smoothie.
Zobacz również: Naturalna nutella z awokado.
2. Dla urody
Awokado stanowi główny komponent odżywczych i nawilżających maseczek do twarzy czy regenerujących szamponów do włosów. Maseczki, te domowe jak i drogeryjne, doskonale łagodzą podrażnienia skóry, wygładzają i dodają jej blasku oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Z kolei włosom nadają połysk, wygładzają je i mocno odżywiają zniszczone końcówki.
3. Dla zdrowia
Regularne spożywanie awokado powoduje:
- obniżenie ciśnienia krwi;
- regulację poziomu cukru we krwi;
- spowolnienie procesów starzenia się organizmu;
- zwiększenie odporności organizmu;
- regulację pracy układu pokarmowego;
- ochronę przed wadami wzroku;
- zachowanie właściwej sylwetki ciała;
- wspomaganie odchudzania;
- ochronę przeciwnowotworową.


Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry ...
Zobacz tutaj ...

Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję "smaru" przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Rutkowska J., Antoniewska A., Baranowski D., Rasińska E., Analiza profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów „nietypowych”, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
- Thomas H., Awokado, Wydawnictwo Vivante, Białystok 2018.
Awokado albo się kocha albo nienawidzi – mówię oczywiście o smaku. Ja na szczęście należę do tego pierwszego obozu 😉 Praktycznie zawsze w kuchni dojrzewa jakaś sztuka albo dwie i wykorzystuję je na różne sposoby. Jest świetnym smarowidłem zamiast masła, guacamole to fajny dodatek np. do szarych albo żytnich klusek, a w plastrach bardzo często ląduje w sałatkach. Ludzie tak bardzo obawiają się tego, że w awokado jest TYLE tłuszczu… a masła, śmietany, sery żółte to co? Tego się nie zauważa, nie? 😉