Jesienna wyprzedaż
Jesienna wyprzedaż

Aktualizacja: 6 października 2021

Jak zrobić ketchup?Ketchup to jeden z tych produktów spożywczych, które idealnie wkomponowują się niemal we wszystkie dania. Można go spożywać na ciepło i na zimno, a swoich fanów ma wśród konsumentów w każdym wieku. Niestety, większość ketchupów dostępnych w sklepach posiada w składzie konserwanty i sztuczne dodatki. Najlepiej jest wykonać ketchup samodzielnie w domu.

Jak zrobić ketchup z pomidorów?

Tradycyjnie ketchup wykonuje się z pomidorów. W tym celu należy przygotować niezbędne składniki:

Jak zrobić ketchup - składniki

Na samym początku należy sparzyć pomidory we wrzątku, aby z łatwością obrać je ze skórek, pokroić na ćwiartki i usunąć twarde szypułki wraz z gniazdami nasiennymi. Miąższ pomidorów rozdrabniamy nożem lub widelcem. Mając podstawowy składnik można zabrać się za przyrządzanie ketchupu.

Garnek z miąższem pomidorowym ustawiamy na gazie i zagotowujemy zawartość. W międzyczasie dodajemy do tego drobno pokrojoną cebulę, obrany czosnek i papryczkę chili bez pestek. Następnie, najlepiej już po zagotowaniu, dodajemy ocet, musztardę i przyprawy. Wszystko gotujemy jeszcze 10 minut bez przykrycia, po czym miksujemy bądź blendujemy na puree. Powstałą gładką masę gotujemy dodatkowo 40 minut. Tak przygotowany ketchup można spożywać od razu lub przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jeśli chcemy dłużej cieszyć się wyjątkowym smakiem domowych przetworów warto go zawekować.

Zobacz również: Jak unikać przetworzonej żywności?

Jak zrobić ketchup z cukinii?

Równie zdrową alternatywą dla sklepowego ketchupu jest ten przygotowany samodzielnie, lecz z cukinii. Smakuje równie dobrze co jego wersja pomidorowa, przez wiele osób jest wręcz jeszcze bardziej doceniany. Podstawowymi składnikami są tutaj:

  • 1,5 kg cukinii;
  • 0,5 kg cebuli;
  • 0,5 kg cukru;
  • 2 koncentraty pomidorowe (mogą być domowej roboty);
  • szklanka octu;
  • przyprawy: sól, papryka słodka, papryka ostra.

Cukinię i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i pozostawiamy na kilka godzin, po czym dodajemy cukier i gotujemy 20 minut. Cały czas mieszamy, aby warzywa się nie przypaliły. Po upływie tego czasu dodajemy przyprawy, koncentrat i ocet, ponownie gotujemy 10 minut cały czas mieszając, a ostatecznie blendujemy całość na jednolitą masę. Tak samo jak w poprzednim przypadku, ketchup z cukinii możemy spożywać od razu, przechowywać przez kilka dni w lodówce lub umieścić w słoikach i przygotować do dłuższego leżakowania.

Zobacz również: Ocet lawendowy – przepis i zastosowanie.

Polecane produkty

Spirulina w proszku
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Goretti M., Przetwory i nalewki siostry Marii, Wydawnictwo Martel, Kalisz 2013.
  2. Spiżarnia. Domowe przetwory, Wydawnictwo Olimp Media, Poznań 2018.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami