Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 17 marca 2023

Czosnek (łac. Allium sativum) był ceniony już przez starożytnych Egipcjan za swoje właściwości wzmacniające. Przez tysiąclecia stosowano go na wszystkie możliwe choroby począwszy od trądziku, a skończywszy na hemoroidach. Współczesne badania skupiają się na jego profilaktycznym działaniu w chorobach serca i nowotworach.

 

Charakterystyka czosnku

Czosnek jest spokrewniony z cebulą, szalotką i innymi roślinami z rodzaju Allium. Cały wydziela silny zapach, lecz najsilniej pachnie sama główka czosnku, czyli ta część którą się zjada i która ma najsilniejsze właściwości lecznicze. Czosnek większość swych właściwości zawdzięcza zawartym w nim ponad stu związkom siarki. Kiedy wyciskamy, kroimy lub nadgryzamy ząbek czosnku, dochodzi do przekształcania się jednego z tych związków, czyli alliiny w allicynę. Substancja ta wywołuje silny zapach i to właśnie ona powoduje, że czosnek ma właściwości lecznicze. Po pewnym czasie część allicyny błyskawicznie rozkłada się na inne związki siarki, które także mają właściwości zdrowotne. Gotowanie czosnku hamuje tworzenie się allicyny i niszczy niektóre inne związki lecznicze.

Zobacz również: Czosnek niedźwiedzi – charakterystyka.

Działanie czosnku

Czosnek tradycyjnie stosuje się do leczenia wielu różnych schorzeń i dolegliwości . Naukowcy badają możliwości wykorzystywania go jako środek zapobiegający chorobom serca i nowotworów. Dodatkowo jest bardzo często stosowany w kuchni śródziemnomorskiej, dlatego w krajach tego regionu tak mało osób choruje na niezwykle groźną chorobę jaką jest miażdżyca.

Czosnek sprawia między innymi, że płytki krwi (składniki krwi biorące udział w jej krzepnięciu) rzadziej tworzą skrzepy blokujące tętnice, co zmniejsza ryzyko zawału serca. Powszechnie wiadomo, że czosnek rozpuszcza białka przyśpieszające powstawanie miażdżycy. Obniża ciśnienie krwi, ponieważ rozszerza naczynia krwionośne i poprawia krążenie. Wyniki najnowszych badań nad wpływem czosnku na to jakie stężenie osiąga cholesterol nie są jednoznaczne. Wielu lekarzy – zwolenników naturalnych kuracji uważa, że jest on skuteczny, choć prawdopodobnie powinno się go łączyć z innymi środkami zmniejszającymi stężenie cholesterolu. Przypuszcza się, że czosnek wpływa na metabolizm cholesterolu w wątrobie, dzięki czemu mniej dostaje się go do krwi.

Czosnek wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Wyjątkowo skutecznie zapobiega nowotworom układu pokarmowego, a nawet sutka i prostaty. Zwiększa aktywność enzymów neutralizujących substancje rakotwórcze, zapobiega też tworzeniu się azotynów wywołujących raka żołądka oraz wspomaga działanie układu odpornościowego. Niezwykle ważne są również jego właściwości przeciwutleniające.
Czosnek jest także skuteczny w walce z mikroorganizmami chorobotwórczymi, takimi jak bakterie, wirusy i grzyby. Allicyna blokuje enzymy, które powodują że mikroorganizmy mogą niszczyć tkanki. Zwalcza też grzybicę. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem.

Zobacz również: Czarny czosnek – jakie właściwości wykazuje?

Stosowanie czosnku

Czosnek można stosować przeważnie bez ograniczeń. Jeżeli przyjmujemy go, aby zmniejszyć stężenie cholesterolu należy po upływie 3 miesięcy wykonać badania krwi, aby ustalić czy kuracja daje wyniki. Do głównych przeciwwskazań do stosowania surowego czosnku należą ostre nieżyty żołądka i jelit oraz poważne choroby wątroby.

Skutki uboczne

Niektóre osoby zwłaszcza wrażliwe po zjedzeniu dużej ilości czosnku mogą cierpieć na niestrawność, wzdęcia lub biegunkę. Czasami może się pojawić wysypka. Trzeba też uważać, żeby nie nastąpiło zbyt duże obniżenie ciśnienia. Duża ilość zażytego czosnku może negatywnie wpływać na wątrobę. Spożywając świeży czosnek trzeba się liczyć z nieprzyjemnym zapachem z ust.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Lis I., Bogdański P., Nowak G., Zastosowanie czosnku w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  2. Matysiak M., Gaweł-Bęben K., Rybczyńska K., Gmiński J., Surma S., Porównanie wybranych właściwości biologicznych czosnku pochodzącego z Polski i Chin, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2/2015.
  3. Kwiecień M., Winiarska-Mieczan A., Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2011.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami