Sól – wpływ na organizm człowieka

Sól - wpływ na organizm człowiekaSól (chlorek sodu) to bez wątpienia jedna z najbardziej popularnych przypraw stosowanych na całym świecie. Mimo że stanowi główne źródło sodu, to jej nadmiar może szkodzić naszemu zdrowiu. Głównie ze względu na zatrzymywanie wody w organizmie, co z kolei przekłada się na powstawanie nadciśnienia tętniczego. Przyjrzyjmy się zatem bliżej jaki jeszcze wpływ wykazuje sól na organizm człowieka.

Sól posiada dość zróżnicowane właściwości fizyczne i chemiczne. Posiada postać białego, drobnego proszku o słonym smaku, jednak bez zapachu. Sól dostępna jest w dwóch postaciach:

  • nieoczyszczonej soli kuchennej
  • oczyszczonej tzw. soli warzonej

Sól występuje w wodzie morskiej, a także w innych wodach pochodzenia naturalnego. Są to np. solanki czy borowiny. Najbardziej znane złoża soli występują w Argentynie, Rosji i Chile. Z kolei w Polsce źródła soli znajdują się w Ciechocinku.

Jaki wpływa na organizm człowieka ma sól?

Sól ze względu na źródło sodu jest niezbędna dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Bierze udział w regulacji gospodarki wodnej, ciśnienia osmotycznego oraz pH organizmu. Regulując zawartość wody w organizmie, zapewnia optymalne ciśnienie krwi, a także prawidłową równowagę kwasowo-zasadową. Stosowana jednak w zbyt dużych ilościach może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, a w końcowym efekcie do zawału serca lub udaru mózgu. Nadmierna ilość soli w diecie obciąża również nerki, a także przyczynia się do rozwoju zmian nowotworowych, głównie żołądka.

Sól – rodzaje

Wyróżniamy kilka rodzajów soli. Są to m.in.:

1. Sól kuchenna.

To niemalże czysty chlorek sodu. Jest to sól oczyszczona, rafinowana. Zwykle sprzedawana jest jako sól warzona. W dużym stopniu pozbawiona jest mikroelementów. Czasami jednak wzbogaca się ją związkami jodu.

2. Sól morska.

Posiada niską zawartość sodu i uważa się ją za jedną z najzdrowszych rodzajów soli. W swoim składzie zawiera magnez, selen, cynk i jod, a wszystko dlatego, że powstaje w wyniku odparowania wody morskiej. Posiada charakterystyczny szary kolor oraz jest lekko wilgotna.

3. Sól himalajska.

Ten rodzaj soli od niedawna zyskał dużą popularność w Polsce. Uznawana jest za jedną z najbardziej czystych postaci soli jaką wydobywa się ręcznie i posiada postać nieoczyszczoną, zawierającą bardzo dużą ilość minerałów. Pomocna jest między innymi w regulacji poziomu cukru we krwi, ciśnienia, a także wspomaga układ nerwowy i oddechowy.

4. Sól kamienna.

Stanowi polskie, lokalne i naturalne bogactwo. Jest nieprzetworzona, nieoczyszczona i również bogata w minerały. W jej składzie znaleźć można m.in. żelazo, wapń, cynk, magnez, potas oraz jod.

Jak ograniczyć sól w diecie?

Należy zaznaczyć, że dzienne zapotrzebowanie soli nie powinno przekraczać 5 g (jedna płaska łyżeczka). Najbardziej skutecznym sposobem ograniczenia soli w diecie byłoby więc unikanie dodawania jej do potraw, a także zrezygnowanie w produktów ją zawierających. Sól bardzo łatwo zastąpić w kuchni. Jej alternatywą mogą być między innymi zioła np. bazylia, estragon, tymianek.

Z kolei podczas robienia zakupów należy prowadzić tzw. eliminację produktów i rezygnować z kupowania konserw czy chipsów. Produkty takie jak ryby czy warzywa powinny być gotowane na parze. Taka metoda pozwala ograniczyć stosowanie soli. W przypadku wyboru wody mineralnej, powinna być nisko sodowa.

Ile soli powinniśmy spożywać?

Należy wiedzieć, że sól, którą spożywamy nie tylko występuje jako osobna przyprawa, ale również jako składnik wielu gotowych produktów. Znajduje się m.in. w zupach z torebek, kostkach rosołowych, konserwach, wędlinach, serach żółtych i pleśniowych, kiszonkach oraz przekąskach typu chipsy czy krakersy.

Podsumowanie

Wpływ soli na zdrowie człowieka, a także dzienna dawka jej spożywania to temat, który od dłuższego czasu budzi wiele kontrowersji. Jeśli jednak rezygnacja z soli nie jest tak łatwa do wykonania, warto zastąpić ją zdrowszą wersją, a więc solą morską lub solą himalajską. Inną alternatywą są również zioła.

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *