Aktualizacja: 6 grudnia 2017

Durum - czym jest i jakie ma właściwości?Durum stanowi twardą odmianę pszenicy. Znalazła ona zastosowanie m.in. w produkcji makaronów. Spożywanie produktów spożywczych na jej bazie jest dla naszego organizmu bardzo zdrowe, zarówno ze względu odżywczego, jak i dietetycznego. Poznajmy więc czym dokładnie jest durum oraz jakie właściwości wykazuje.

Pszenica durum to tzw. twarda pszenica. Najlepszym środowiskiem jej wzrostu są rejony o klimacie suchym. Początkowo od wielu lat uprawiana była w Afryce, na Bliskim Wschodzie oraz w Chinach. Oprócz tego, że wykorzystywana jest do produkcji makaronów, z pszenicy durum produkowana jest także mąka potocznie nazywana semoliną.

Tego rodzaju pszenica posiada w swoim składzie duże ilości glutenu. Mimo to stanowi bogatsze źródło witamin i minerałów niż tradycyjna pszenica. Mąka z pszenicy durum zawiera duże ilości potasu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi i manganu. Oprócz tego posiada cenny kwas foliowy i witaminy z grupy B oraz witaminę E. Obecna jest tu również luteina, która chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz warunkuje prawidłowe widzenie. Pszenica durum stanowi też doskonałe źródło białka oraz błonnika pokarmowego.

Pszenica durum – właściwości

Tego rodzaju pszenica charakteryzuje się szerokim i cennym działaniem dla naszego organizmu. Po spożyciu produktu powstałego na bazie pszenicy durum jesteśmy nasyceni przez długi czas, a wszystko to dzięki zawartości sporych ilości błonnika pokarmowego. Reguluje on pracę jelit zapewniając prawidłową przemianę materii.

Semolina, czyli mąka wykonana z pszenicy durum charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Jest to wskaźnik, który określa wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu spożywczego. Niski indeks glikemiczny powoduje niższy wyrzut glukozy i insuliny do krwi niż po zjedzeniu oczyszczonej mąki pszennej. Dlatego też im indeks glikemiczny jest niższy tym lepiej. Dla przykładu makaron z pszenicy durum posiada poziom glikemiczny 50, a makaron z pszenicy tradycyjnej 70. Na wysokość indeksu ma wpływ stopień rozgotowania makaronu. Im dłużej pozostaje “na ogniu” tym jest on wyższy.

Warto zaznaczyć, że mąka wytwarzana z pszenicy durum posiada gluten. Dlatego też osoby nie tolerujące go mogą automatycznie źle się czuć. Do najczęstszych objawów zalicza się ból brzucha, wzdęcia, biegunka lub zaparcia. Z tego względu nie jest ona zalecana osobom mającym alergię na gluten lub chorym na celiakię.

Zastosowanie

Pszenica durum przede wszystkim wykorzystywana jest do produkcji mąki (semoliny). Ona z kolei znalazła zastosowanie w produkcji makronów oraz różnych wypieków np. ciasta do pizzy czy ciast do tortilli. Z pszenicy durum otrzymywany jest powszechnie nam znany kuskus, który łączy w sobie cechy kaszy i makaronu.

Bio Młody jęczmień - sproszkowany sok - 100% naturalny
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...