Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 13 listopada 2023

MandarynkaMandarynka, mimo że należy do niepozornych owoców, posiada właściwości, które mogą wpływać znacząco na nasze zdrowie. Stanowi bowiem źródło wielu witamin i minerałów. Wykazują on szerokie spektrum działania na nasz organizm. Do jej głównych właściwości należy zwiększanie odporności organizmu, pomaganie w zwalczaniu otyłości oraz zapobieganie cukrzycy typu 2. Jakie inne korzystne działanie wykazują mandarynki? Poznajmy je bliżej.

Mandarynka to egzotyczny owoc cytrusowy, który uprawiany jest głównie w krajach o ciepłym klimacie np. w Brazylii. Wyróżnia się wiele odmian mandarynek. Należą do nich m.in.:

  • klementynki
  • tangerynki
  • tangela
  • satsuma

Mandarynka stanowi źródło przede wszystkim witaminy A oraz witaminy C, które należą do naturalnych przeciwutleniaczy. Związki te wspomagają układ odpornościowy oraz hamują działanie wolnych rodników, które stanowią jedną z głównych przyczyn starzenia się skóry i całego organizmu. Obecność mandarynek w naszej diecie sprawia, że dostarczamy również wiele związków mineralnych takich jak wapń, fosfor czy potas.

Kilka słów historii

Tak naprawdę nie do końca wiadomo skąd mandarynka wzięła swoją nazwę. Jedna z legend głosi, że słowo to pochodzi od mandarynów (chińskich urzędników, których historia liczy ponad 1000 lat). Druga z kolei mówi, że mandarynka zawdzięcza swą nazwę wyspie Mauritius na oceanie Indyjskim, która dawniej nazywana była Mandarą.

Mandarynka – właściwości zdrowotne

1. Chroni oczy przed chorobami.

Mandarynki to owoce, które stanowią jedno z najlepszych źródeł witaminy A. Jej zawartość w mandarynkach przekracza nawet ilość występującą w pomarańczach, cytrynach czy pomelo. Witamina A posiada bardzo szeroki wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Ważna jest w okresie jego wzrostu, ponieważ wpływa na budowę naszych kości oraz zębów. Ponadto wykazuje pozytywnie działanie na naszą urodę, bowiem chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych oraz korzystnie wpływa na ogólny jej wygląd. Zapobiega przed rozwojem chorób oczu w tym jaskry oraz zaćmy.

2. Walczy z otyłością.

Takie działanie mandarynki wynika głównie z obecności w jej składzie nobiletyny (flawonoid). Jak potwierdzają badania związek ten zapobiega procesom takim jak odkładanie się komórek tłuszczowych w wątrobie, dzięki pobudzaniu genów, które odpowiedzialne są za ich spalanie, a także blokowanie genów odpowiedzialnych za ich gromadzenie. Nobiletyna występuje głównie w skórce mandarynek.

3. Zapobiega nowotworom.

Jak wykazują badania jeden ze związków występujących w mandarynkach posiada właściwości niszczące pewne rodzaje komórek nowotworowych, które odpowiedzialne są m.in. za raka wątroby. Jego nazwa to salvestrol Q40. Jest to związek roślinny, który wykorzystywany jest przez rośliny do odstraszania m.in. owadów. Według badań substancja ta przekształcana jest we wnętrzu komórek nowotworowych w toksyczną substancję prowadząc do ich rozkładu, nie naruszając przy tym struktury zdrowych komórek.

4. Wzmacniają układ odpornościowy.

Zarówno mandarynki jak i inne owoce cytrusowe stanowią doskonałe źródło witaminy C, która jak wiemy nie tylko chroni nas przed działaniem drobnoustrojów, ale również wpływa na wzmocnienie ogólnej odporności organizmu. Witamina C to także jeden z silnych przeciwutleniaczy, który zapobiega powstawaniu i namnażaniu się wolnych rodników odpowiedzialnych są „niszczenie” i szybsze starzenie się organizmu.

Czy mandarynki mogą spożywać kobiety w ciąży?

Nie jest to absolutnie zabronione jednak należy na nie uważać. Głównie z tego względu, że mandarynki tak jak inne owoce cytrusowe mogą wywołać alergię. Dlatego też kobiety w ciąży powinny spożywać te owoce w ograniczonej ilości.

Jak właściwie wybierać mandarynki?

Decydując się na zakup mandarynek należy pamiętać, że o świeżości świadczy przede wszystkim ich intensywny zapach. Bardzo ważny jest przy tym również wygląd owoców. Zawsze powinny być mocno pomarańczowe i delikatnie miękkie. Świadczy to bowiem o ich całkowitej dojrzałości.

Mandarynka – zastosowanie

Mandarynka służy przede wszystkim jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Jest owocem, który chętnie dodajemy do deserów czy sałatek owocowych. Często stanowi ona składnik dżemów oraz soków. Jednak oprócz samego owocu dość sporym zainteresowaniem cieszy się olejek eteryczny pozyskiwany ze skórki mandarynek. Uważany jest on nawet za afrodyzjak. Olejek ten wykorzystywany jest również w branży kosmetycznej do produkcji kosmetyków oraz perfum. Olejek ze skórki mandarynek charakteryzuje się działaniem ściągającym. Dlatego też wykorzystywany jest w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej oraz mieszanej.

Polecane produkty

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina C
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami