Pomarańcze - dlaczego warto je jeść?

Pomarańcze – dlaczego warto je jeść?

Pomarańcze - dlaczego warto je jeść?Każdy z nas doskonale zna pomarańcze. Ceni się je ze względu na doskonały smak oraz właściwości, które mają wielokierunkowe zastosowanie. Co kryją w sobie te pyszne owoce oraz dlaczego warto po nie sięgać?

Nie ma ku temu wątpliwości, że pomarańcze stanowią jeden z najpopularniejszych rodzajów owoców cytrusowych na całym świecie. Nie należą do grupy tzw. owoców sezonowych. Latem doskonale orzeźwiają, z kolei jesienią stanowią bogate źródło witaminy C, która odpowiedzialna jest za wzmacnianie odporności organizmu. Pomarańcze znajdują szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i w pielęgnacji ciała. Można traktować je jako samodzielną przekąskę, a także dodawać do deserów w postaci ciast czy sałatek owocowych.

Co kryją w sobie pomarańcze?

Pomarańcze to bogactwo wielu cennych składników odżywczych. W owocach tych znajduje się ponad 170 związków chemicznych oraz 60 samych flawonoidów. W związku z tym w pomarańczach znaleźć można m.in. tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę C, witaminę A, kwas pantotenowy, cynk, żelazo, selen, miedź, mangan, magnez, fosfor, potas, błonnik, kwas foliowy, cholinę, zeaksantynę oraz karotenoidy.

Rodzaje pomarańczy

Wyróżnia się trzy główne rodzaje pomarańczy:

  • słodka (pomarańcza chińska)
  • gorzka
  • bergamotka

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Ze względu na szeroki skład pomarańcze wykazują wielokierunkowe działanie na organizm człowieka.

  • Obecna w nich witamina C to naturalny przeciwutleniacz. Działa destrukcyjnie na szkodliwe wolne rodniki, powstające na skutek stresu, palenia papierosów, picia alkoholu czy zbyt małej ilości snu. Kwas askorbinowy zapobiega powstawaniu chorób serca, a także reguluje poziom ciśnienia krwi. Oprócz tego związek ten korzystnie wpływa na wygląd skóry. Rozjaśnia przebarwienia powstałe na skutek działania promieni UV, podnosi odporność skóry zapobiegając rozwojowi jej infekcji, a także uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, chroniąc przed ich pękaniem i tworzeniem się telenagiektazji. Jako naturalny antyoksydant spowalnia procesy starzenia się skóry.
  • Witaminy z grupy B oraz należący do nich kwas foliowy pozytywnie oddziałują na system nerwowy. Należy zaznaczyć, że jego niedobór w organizmie przyczynia się do rozwoju miażdżycy.
  • Błonnik obecny w pomarańczach wspomaga przemianę materii. Wskazówką jest to, że pomarańcze powinno się spożywać z ich białą otoczką, ponieważ stanowi ona źródło flawonoidów, które ułatwiają wchłanianie i przyswajanie witaminy C. Ten ważny element pomarańczy wpływa także na regulację poziomu cholesterolu we krwi, co ma istotne znaczenie u osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów.
  • Występujący w pomarańczach potas z kolei wpływa na regulację gospodarki wodnej organizmu. Potas to związek odpowiedzialny także za pracę serca, mięśni oraz nerwów.
  • Mimo że owoce te stanowią źródło cukrów prostych tj. glukoza czy fruktoza, nie wchłaniają się one szybko powodując nagły wzrost glukozy we krwi. Wszystko dzięki obecności błonnika pokarmowego. Z tego też względu pomarańcze wykazują niski indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą być spożywane również przez osoby z cukrzycą.

Sok pomarańczowy czy świeże pomarańcze?

Bez wątpienia świeże pomarańcze stanowią bogatsze źródło składników odżywczych, jednak to z soku pomarańczowego organizm je lepiej przyswaja. W związku z tym najlepszym rozwiązaniem jest samodzielnie pozyskiwać sok z pomarańczy i cieszyć się bogatym źródłem witamin i minerałów.

Czy kobiety w ciąży mogą spożywać pomarańcze?

Należy mieć na uwadze fakt, że owoce cytrusowe mogą stanowić przyczynę alergii. W związku z tym kobiety w ciąży powinny spożywać je w niewielkich ilościach, aby zapobiegać jej pojawieniu się.

Wskazówka

Przed spożyciem należy dokładnie umyć skórkę pomarańczy wykorzystując do tego szczoteczkę, ponieważ związki chemiczne, którymi są one pryskane stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia.

Jak właściwie kupować pomarańcze?

Decydując się na zakup pomarańczy warto zwracać uwagę na ciężkie i dobrze wybarwione owoce. Dobrze kiedy posiadają gładką powierzchnię, bez żadnych widocznych plam.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *