Pieprz Cayenne – właściwości i zastosowanie

Pieprz Cayenne - właściwości i zastosowaniePieprz Cayenne (papryka cayenne) to nic innego jak wysuszona i zmielona w całości papryczka chili. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że dzięki obecności kapsaicyny w papryce, wywiera ona szerokie i korzystne właściwości dla naszego organizmu. Pozytywnie oddziałuje na układ sercowo – naczyniowy, choroby nowotworowe, układ pokarmowy, a także bardzo dobrze wpływa na redukcję masy ciała.

Pieprz Cayenne – czym dokładnie jest?

Pieprz Cayenne to przyprawa, która produkowana jest ze specjalnej odmiany papryki nosząca nazwę Capsicum frutescens. Pochodzi ona z Ameryki Środkowej, a w Europie rozpowszechniona została przez hiszpańskich i portugalskich odkrywców.

Obecnie warzywo to jest uprawiane głównie w Pakistanie, Indiach, Argentynie oraz USA. Początkowo jest ona suszona, a następnie dokładnie mielona. Przyprawa ta charakteryzuje się intensywną pomarańczową barwą, pikantnym smakiem oraz wyrazistym aromatem. Jej intensywność wynika przede wszystkim z obecności kapsaicyny, która poprzez podrażnienie kubków smakowych daje wyraźne uczucie pieczenia.

Właściwości pieprzu Cayenne

Bardzo istotne w składzie papryczki chili są jej związki bioaktywne, a więc kapsaicyna. Cennymi składnikami są również minerały i witaminy, które sprawiają, że przyprawa ta wykazuje dla nas korzystne właściwości zdrowotne.

W jej działaniu odnotowano właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe. Bardzo skutecznie sprawdza się w niwelacji nerwobóli oraz bólów głowy. W związku z tym bardzo często stanowi składnik plastrów czy maści rozgrzewających. Ponadto wykryto w niej działanie przeciwnowotworowe, które zabija komórki rakowe bez żadnej ingerencji w komórki zdrowe.

Pieprz Cayenne idealnie nadaje się również w przypadku przeziębienia czy kataru. Dodatkowo wspomaga terapię sercowo – naczyniową poprzez obniżenie poziomu cholesterolu, a także trójglicerydów. Należy zaznaczyć, że pieprz Cayenne zmniejsza ryzyko wystąpienia zatorów oraz zakrzepów, które stanowią przyczynę zawału lub udaru.

Jak należy dawkować pieprz Cayenne?

Nie ma rekomendowanej dziennej dawki pieprzu. Można korzystać z niej jednak w ilościach zależnych od tego w jakim stopniu jesteśmy w stanie zaakceptować jej ostrość, choć w większych ilościach czynny składnik pieprzu Cayenne, a więc kapsaicyna może powodować uszkodzenie wątroby, błon śluzowych, a nawet przewodu pokarmowego. Ostrożność należy zachować również u osób przyjmujących niektóre leki (hamujące wytwarzanie soku żołądkowego, rozrzedzające krew), a także pijących zioła (imbir, miłorząb, żeń-szeń).

Istotny jest również fakt, że spożywanie pieprzu Cayenne może obniżać działanie aspiryny oraz zmniejszać stężenie glukozy we krwi. Osoby chorujące więc na cukrzycę powinny zrezygnować z tej przyprawy, ze względu na ryzyko wystąpienia stanu hipoglikemii.

Zastosowanie pieprzu Cayenne

Ze względu na swoje charakterystyczne właściwości pieprz Cayenne ma szerokie zastosowanie.

Odchudzanie

Pieprz Cayenne to bardzo dobra przyprawa dla tych, którzy zamierzają schudnąć. Kapsaicyna w nim obecna przyspiesza metabolizm oraz procesy trawienne. Dodatkowo hamuje apetyt i pozwala szybciej spalać tkankę tłuszczową.

Kuchnia

Tego rodzaju pieprz jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Stanowi ważny składnik kuchni szczególnie meksykańskiej oraz azjatyckiej. Ostra papryka pasuje jako dodatek do zup, ryb i mięs -szczególnie typu drób. Pieprz Cayenne dodawany jest również do deserów (ciast, lodów). Bardzo popularna jest również gorąca czekolada z pieprzem Cayenne, polecana szczególnie na zimne, długie wieczory.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Spirulina + Chlorella - naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
4 komentarzy:
  1. Kasia
    Kasia says:

    Ja lubię go stosować właśnie do gorącej czekolady jesienią i zimą, albo zamiast zwykłego pieprzu podczas gotowania. Od razu czuć jak rozgrzewa 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *