Rabarbar – co warto o nim wiedzieć?

Rabarbar - co warto o nim wiedzieć?Rabarbar należy do grupy warzyw sezonowych. Dużą uwagę zwraca nie tylko swoim smakiem, ale również bogatą gamą składników odżywczych. Jakie właściwości posiada rabarbar oraz do jakich celów można go wykorzystać? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie tej rośliny.

Rabarbar lub tak zwany “rzewień” jest warzywem z rodziny bylinowych. Najczęściej wykorzystywane są liście rabarbaru, które charakteryzują się dość kwaśnym smakiem. Posiadają one kolor różowy, czerwony lub zielony. Im bardziej czerwone tym rabarbar jest bardziej dojrzały i lepszy w smaku.

Z właściwości rabarbaru korzystali już starożytni Chińczycy, którzy używali go jako preparat przeczyszczający i zmniejszający dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Do dziś jest stosowany, jednak w nieco innym kierunku – szczególnie jako łagodzący środek na ból zębów.

Jakie właściwości wykazuje rabarbar?

Rabarbar jest warzywem bogatym w wiele związków mineralnych takich jak fosfor, żelazo, potas, magnez i sód. Ponadto zawiera dużo witaminy C, witaminę E, witaminy z grupy B, błonnik, kwas foliowy oraz beta karoten.

Z racji tak wielu cennych składników odżywczych, rabarbar wykazuje szereg korzystnych właściwości.

Korzeń rabarbaru wykazuje właściwości przeczyszczające. Dzięki obecności błonnika w jego składzie, reguluje pracę układu pokarmowego, usprawnia pracę jelit i ich perystaltykę. Witaminy i minerały zawarte w rabarbarze zwiększają odporność organizmu, a przeciwutleniacze chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym również nowotworów. Badania przeprowadzone nad działaniem rabarbaru wykazały, że pieczone warzywo zawiera rapontygeninę (polifenol, który posiada zdolność hamowania podziału procesów komórek nowotworowych). Ponadto związek ten ma również działanie antyoksydacyjne i przeciwalergiczne. Wzmacnia także cały układ krążenia.

Warzywo to jest źródłem luteiny, która warunkuje procesy prawidłowego widzenia oraz właściwy stan naszej skóry. Zwiększone spożycie luteiny wpływa na odpowiednie nawilżenie naskórka oraz utrzymanie jego właściwej elastyczności. Rabarbar łagodzi również stres oraz skutki z nim związane.

Jakie zastosowanie ma rabarbar?

Rabarbar znalazł zastosowanie głównie w sztuce kulinarnej. Świetnie nadaje się do sporządzania kompotu, który gasi pragnienie w upalne dni. Jest również składnikiem galaretek, dżemów czy kisieli. Rabarbar chętnie dodawany jest do różnego rodzaju deserów np. ciast, lodów czy placuszków. Doskonale sprawdza się w połączeniu z owocami takimi jak truskawki, z których można wykonywać pożywne i zdrowe koktajle. Warzywo to dodawane jest także do potraw na bazie mięsa np. drobiu czy ryb.

Kto powinien unikać spożywania rabarbaru?

Spożywania rabarbaru powinny unikać osoby:

  • przyjmujące leki takie jak diuretyki, ibuprofen, kortykosteroidy
  • borykające się z chorobami nerek
  • z wadami lub chorobami serca

Uwaga! Z racji działania przeczyszczającego, rabarbar spożywany w dużych ilościach może wywołać problemy trawienne. Wówczas może pojawić się biegunka, nudności czy skurcze brzucha. Rabarbar zawiera w swoim składzie również szczawiany, które stanowią jedną z głównych przyczyn powstawania kamieni nerkowych. Ponadto zbyt częste włączanie go do swojej diety może przyczynić się do osłabienia układu kostnego organizmu i nieregularnej pracy serca. Jest to wynik utraty potasu.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
13 komentarzy:
  1. Maciej Wojtas
    Maciej Wojtas says:

    A ja się zastanawiam, skąd pochodzi nazwa tej rośliny? Czy chodzi o dźwięk wydawany podczas jedzenia? Czy coś innego? 🙂

    Odpowiedz
  2. Asia
    Asia says:

    No właśnie – uwielbiam rabarbar, ale mama zawsze mnie przestrzegała, by za dużo go nie jeść/nie pić (bo zwłaszcza kompot z rabarbaru lubię!).

    Odpowiedz
  3. Ania
    Ania says:

    Własnie jestem w trakcie przygotowywania przepisu z rabarbarem! 🙂 Kocham go! Co rok robię z jego udziałem co najmniej kilka przepisów!

    Odpowiedz
  4. Marina
    Marina says:

    Bardzo lubię rabarbar i jego specyficzny smak;) W sezonie gości u mnie w domu w postaci przede wszystkim kompotu, a także ciast z kruszonką! Pyyycha!!!

    Odpowiedz
  5. Paulina
    Paulina says:

    Rabarbar uwielbiam, ale niestety ze względu na moją dolegliwość/chorobę pozwalam go sobie skosztować 2-3 razy w roku. Dobrze, że z takich wpisów ludzie powiększają swoją wiedzę

    Odpowiedz
  6. Anszpi
    Anszpi says:

    Bardzo lubiłam rabarbar w cieśnie i taki zwykły maczany w cukrze, niestety ze względu na problemy z nerkami musiałam z niego zrezygnować.

    Odpowiedz
  7. Izabela
    Izabela says:

    Zawsze wyczekuję rabarbaru, najlepiej smakuje ciasto z jego udziałem, oczywiście nie może również zabraknąć kompotu. 🙂

    Odpowiedz
  8. Danka
    Danka says:

    Lubię rabarbar, nigdy nie zastanawiałam się nad właściwościami, a on takie bogactwo ma w sobie. W tym roku już jadłam w placku.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *