Acerola
Acerola

Aktualizacja: 2 lutego 2023

Koktajle wzmacniające ze SpirulinąSpirulina ze względu na bogactwo substancji mineralnych i organicznych jest używana jako suplement diety o działaniu wzmacniającym. Jej suplementacja nie musi się ograniczać tylko do przyjmowania tabletek. Sporo zalet mają koktajle wzmacniające, które zawierają rozdrobnioną Spirulinę. Ich skuteczności działania na organizm jest olbrzymia, a dodatkowo stanowią urozmaicenie diety.

Koktajle wzmacniające ze Spiruliną – dlaczego warto?

Jeden z podstawowych powodów, dla których Spirulina w koktajlach działa bardzo skutecznie, jest sam fakt rozrobienia suplementu w wodzie. Środowisko wodne aktywuje sporą część enzymów zawartych w komórkach glonu, przyczynia się do zwiększenia wchłanialności witamin i minerałów, a także sprawia, że całość jest łatwiej strawna oraz nie wywołuje praktycznie żadnych efektów ubocznych.

Łatwość w przygotowaniu to tylko jedna z wielu zalet koktajli wzmacniających. Ponadto cechuje je niska kalorycznością przy dużej zawartości składników odżywczych. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, dają uczucie sytości na długi czas.  Koktajle są łatwe i szybkie w przygotowaniu. W zależności od preferencji możemy przygotować koktajl gęsty do jedzenia łyżką lub rzadszy do picia przez słomkę.

Spirulina zawiera w składzie:

Jej cennym składnikiem jest natomiast fikocyjaninaantyoksydant, któremu alga zawdzięcza swoją intensywną zieloną barwę. Dodatkowo zawiera błonnik pokarmowy i NNKT.

Koktajl w wersji podstawowej

Najprostszym koktajlem ze Spiruliny jest po prostu proszek ze Spiruliny rozmieszany w wodzie. Rzecz jasna algi nie rozpuszczają się jak cukier, tylko tworzą dość szybko opadającą zawiesinę. Rozpuszczalne są niektóre związki chemiczne, dzięki temu samodzielnie przyrządzony koktajl dostarczy do organizmu niezbędnych substancji odżywczych. Ważne, że składniki te będą naturalnego pochodzenia co przekłada się bezpośrednio na ich lepszą wchłanialność. Do przygotowania wystarczy 2-3 łyżeczki Spiruliny w proszku oraz ok.5 łyżeczek wody mineralnej. Trzeba jednak przyznać, że taki koktajl nie ma wyrafinowanego smaku. Może on dawać w ustach mączysty posmak, a spora część glonów zawsze osiada na ściankach szklanki.

Urozmaicone koktajle wzmacniające

Lepszym, a na pewno smaczniejszym sposobem na koktajl ze Spiruliną jest przygotowanie bardziej złożonej mikstury. Obecnie w modzie są smoothies, czyli koktajle o jednorodnej, gładkiej teksturze. Robi się je na przykład z jarmużu i naci pietruszki, a Spirulina doskonale wzbogaca taki koktajl w substancje odżywcze. Można również dodać łyżeczkę alg do świeżo wyciśniętego soku albo klasycznego koktajlu, wliczając w to nawet koktajle z krewetkami. Tak naprawdę możliwości jest tu sporo, a ideą, która przyświeca twórcom takich napojów jest zmieszczenie jak największej ilości korzystnie oddziałujących związków chemicznych w jednej szklance. Smak jest sprawą gustu, ale na szczęście w takich przypadkach nietrudno go zmienić np. daktylami na słodko, papryką chilli na ostro czy pomidorami, aby uzyskać delikatnie słodko-kwaśną nutę.

Poniżej przedstawiamy przykładowy przepis na koktajl ze Spiruliną:

Spirulina do koktajli

Gdyby dobrze przyjrzeć się liście suplementów, z jakich można przygotować koktajle, to zdecydowanie jest ona dłuższa niż tylko tytułowa Spirulina. Sęk jednak w tym, że substancje chemiczne, które odpowiadają za wzmocnienie organizmu, wymagają szczególnego środowiska chemicznego, które wydłuży ich trwałość. Brzmi to może skomplikowanie, ale jest proste. Te związki chemiczne, na których Państwu najbardziej zależy, są zawarte w komórkach Spirulina w ilościach na tyle dużych, że koktajl pozostaje ich bogatym źródłem. Skład chemiczny alg Spirulina jest wręcz idealny, ponieważ gwarantuje dużą trwałość witamin i minerałów o działaniu wzmacniającym. Koktajle zaś z wielu powodów są optymalną formą przygotowania lekkostrawnej i łatwej do podania mieszanki witaminowo-energetycznej.

Jeżeli chcielibyśmy dodatkowo oczyścić organizm z toksyn, to takim przypadku koktajl warto wzbogacić inną algą –  Chlorellą. Wystarczy rozkruszyć kilka tabletek chlorelli i dodać do przygotowywanego koktajlu.

Aby koktajl spełniał swoje funkcje należy zadbać o składniki najwyższej jakości. Warto sprawdzić czy producent przestrzega norm i przepisów w swojej hodowli oraz czy posiada stosowne pozwolenia bądź certyfikaty. Istotne jest by Spirulina była czysta, czyli nie posiadała dodatków w postaci konserwantów, wypełniaczy i innych zbędnych substancji.

Polecane produkty

Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. DiNicolantonio J., Anusha G., Keefe J., Effects of spirulina on weight loss and blood lipids: a review, Open heart, 7/2020.
  2. Grosshagauer S., Kraemer K., Somoza V., The True Value of Spirulina, J Agric Food Chem, 8/2020.
  3. Karkos P., Leong S., Karkos C., Sivaj N., Assimakopoulos, Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications.
  4. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  5. Jung F., Kruger-Genge A., Spirulina platensis, a super food?, Journal of Cellular Biotechnology, 5/2019.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami