Sałata masłowa – właściwości i zastosowanie

Sałata masłowa - właściwości i zastosowanieSałata masłowa to warzywo doskonale znane praktycznie każdemu. W Polsce dostępna jest niemalże we wszystkich warzywniakach i nie musimy płacić za nią fortuny. Jakie działanie wykazuje na nasz organizm oraz jakie znalazła zastosowanie? Poznajmy co takiego kryje w sobie sałata masłowa.

Sałata jest rośliną jednoroczną, która należy do warzyw astrowatych. Pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego. Sałata masłowa zaliczana jest do grupy sałat głowiastych. Posiada miękkie i gładkie liście, które schodząc bliżej korzenia tworzą coraz mniejszą główkę.

Sałata masłowa – właściwości

Liście sałaty masłowej składają się aż w 95% z wody. Z tego względu jest warzywem niskokalorycznym. W porównaniu do innych odmian, sałata masłowa jest również delikatniejsza w smaku. Ponadto posiada o wiele mniej suchej masy od innych rodzajów, dlatego też szybko więdnie i traci swoje walory smakowe.

Sałata masłowa to źródło związków mineralnych takich jak sód, potas, wapń, magnez, miedź i cynk. W jej składzie zawarte są również witaminy z grupy B, jak również witamina A, C i E, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy – chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.

Warzywo to wspomaga odchudzanie przez to, że jest warzywem niskokalorycznym (100 gram sałaty posiada zaledwie 16 kcal). Ponadto dietetycy zalecają jej spożywanie osobom mającym problem z układem pokarmowym (np. z zapaleniem błony śluzowej żołądka). Głównie ze względu, że jej liście posiadają miękką strukturę, przez co nie wywołuje właściwości drażniących. Sałata masłowa jest cennym produktem, ponieważ dostarcza nam wiele składników odżywczych oraz uzupełnia ich niedobory, będące jedną z przyczyn dolegliwości, a nawet poważnych chorób.

Sałata masłowa – zastosowanie

Sałata masłowa, tak jak inne odmiany, znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Można wykorzystać ją na różne sposoby. Na przykład wykonywać różnego rodzaju sałatki z dodatkiem innych warzyw takich jak ogórki, pomidory czy oliwki.  Ponadto sałata masłowa bardzo dobrze sprawdza się jako zdrowy dodatek do kanapek lub obiadu. Oprócz kwestii smakowych, warzywo to może również stanowić element dekoracyjny talerzy, na których podawane są różnego rodzaju potrawy.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
bioalgi Spirulina - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:
  1. Iwona
    Iwona says:

    Uwielbiam sałatę, zwłaszcza maslową, bo jest niezwykle delikatna. Dodaję ja często do kanapek. Jedynym problemem jest to, że po umyciu trzeba ją porządnie wysuszyć, żeby zachowała swoją
    Kruchość w kanapce.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *