Acerola
Acerola

Aktualizacja: 31 sierpnia 2022

DietetykDietetyk to specjalista zajmujący się planowaniem i doborem zdrowej, zbilansowanej diety w zależności od potrzeb organizmu danej osoby. Współpracuje zarówno z osobami, które chcą zadbać o sylwetkę, jak i z pacjentami wymagającymi specjalnych form żywienia. Dzięki odpowiednio ustalonej diecie każdego dnia dostarczamy do organizmu optymalną ilość kalorii, a przy tym wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Co robi dietetyk?

Dietetyk zajmuje się żywieniem zarówno osób chorych, jak i zdrowych. Posiada rozległą wiedzę na temat fizjologii ludzkiego organizmu – wie jakie ma potrzeby na poszczególnych etapach życia oraz jak poszczególne składniki odżywcze wpływają na tkanki, narządy i układy w ciele człowieka. Dodatkowo specjalista ten bardzo dobrze zna branżę spożywczą, wie które produkty są swoimi zamiennikami oraz co dokładnie zawierają. Dzięki temu będzie mógł zaproponować bogaty wybór różnych posiłków osobie wymagającej wzmożonej podaży żelaza w diecie lub będzie wiedział czym zastąpić mięso w diecie wegańskiej, aby pacjent mógł uzupełniać zapotrzebowanie na białko.

Co istotne – dietetyk dobrze orientuje się w zasadach różnego rodzaju diet, choć jest ich współcześnie tak wiele. Wyróżnia się choćby dietę lekkostrawną, dietę ketogeniczną, dietę cukrzycową, dietę DASH, dietę eliminacyjną czy dietę Dukana. Z pomocą dietetyka można również rozpocząć proces detoksykacji organizmu mający na celu usunięcie z tkanek nagromadzone przez lata toksyny, metale ciężkie czy inne szkodliwe związki, przez które czujemy się zmęczeni, doskwiera nam ospałość lub chorujemy.

Kto powinien skorzystać z usług dietetyka?

Z usług dietetyka powinni korzystać przede wszystkim pacjenci, których organizm nie toleruje niektórych składników odżywczych lub którzy z różnych względów potrzebują specyficznej diety (np. lekkostrawnej, bezglutenowej, półpłynnej, bez laktozy). Chorobami i schorzeniami, w przebiegu których leczenie dietetyczne powinno być koniecznością, są:

I wiele innych. Z pomocy dietetyka powinny skorzystać również kobiety ciężarne i karmiące piersią, aby dostarczyć dziecku wszystkich składników odżywczych niezbędnych do rozwoju na tym etapie życia. To właśnie od diety matki często zależy to, w jaki sposób kształtować się będzie zdrowie dziecka w przyszłości i w dorosłym życiu. Dietetyk pomoże również uzyskać wymarzoną sylwetkę – dobierze skuteczną i zdrową dietę redukcyjną pozwalającą przyspieszyć metabolizm i zrzucić zbędne kilogramy, nie narażając się przy tym na problemy zdrowotne związane z niedoborami pokarmowymi bądź ciągłe uczucie głodu.

Na końcu warto wspomnieć, że wizyta u dietetyka będzie wskazana każdej osobie, która po prostu chce zdrowo żyć. Można skorzystać z porady dietetycznej, dzięki której specjalista dobierze jadłospis do stanu zdrowia, wieku, płci, aktywności fizycznej, rodzaju wykonywanej pracy oraz przyjmowanych leków. Dzięki zdrowej diecie człowiek czuje się lepiej, a jego organizm wydajniej pracuje.

Kto to jest dietetyk?

Dietetyk nie jest lekarzem, ponieważ nie ukończył studiów medycznych. Mimo tego wchodzi w skład medycznego zespołu interdyscyplinarnego, a jego zawód zalicza się do zawodów medycznych. Aby zostać dietetykiem należy ukończyć 5-letnie studia na tym kierunku, a następnie rozwijać się w wybranym przez siebie zakresie. Warto bowiem wiedzieć, że dietetyka jest niezwykle szeroką dziedziną, w której wyróżniamy m.in. dietetykę kliniczną, sportową czy psychodietetykę. Zaangażowani w swój rozwój i pogłębianie wiedzy specjaliści regularnie uczęszczają na szkolenia i kursy tematyczne.

Dietetyk kliniczny

W dietetyce funkcjonuje szczególna specjalizacja – dietetyka kliniczna. Osoba z taką specjalizacją, zajmuje się sposobami żywienia osób poważne chorych. Mogą to być ciężkie choroby takie jak nowotwory. Dietetyk kliniczny, wie w jaki sposób żywić pacjenta na każdym etapie jego choroby. Dobiera dietę w taki, sposób aby nie dopuścić do dalszego rozwoju choroby, oraz aby wspierać procesy zdrowienia i rekonwalescencji.

Ile kosztuje wizyta u dietetyka?

Wizyta u dietetyka kosztuje średnio około 200 zł, w tej cenie zawiera się przeprowadzenie szczegółowego wywiadu oraz na jego podstawie ustalenie optymalnego jadłospisu dla danego pacjenta. Im dłuższy jadłospis, tym cena będzie wyższa.

Niestety, większość placówek nie ma podpisanej umowy NFZ z dietetykiem, dlatego znacznie szybciej będzie umówienie się do niego prywatnie. W niektórych przypadkach chorobowych (np. otyłość lub nadwaga) pacjent może skorzystać z darmowej porady dietetycznej, należy pytać o nią lekarza prowadzącego. Chcąc propagować zdrowy sposób odżywiania się, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej od 2018 roku udostępnia możliwość darmowej konsultacji. Wystarczy zalogować się na stronie i umówić wizytę ze specjalistą.

Polecane produkty

Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Ostrowska L., Dietetyka kompendium, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2020.
  2. Krystyniak K., Klonowska J., Nowe trendy w dietetyce, Wydawnictwo Medyk, Warszawa 2020.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami