Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 18 sierpnia 2022

Cynk - niezbedny pierwiastekKażda komórka naszego ciała potrzebuje cynk, a większość z nas nie otrzymuje odpowiednich ilości tego pierwiastka. Jest on składnikiem wielu enzymów oraz jest niezbędny żeby układ odpornościowy mógł skutecznie zwalczać infekcje, nawet zwykłe przeziębienie.

 

Cynk i jego znaczenie

Cynk występuje miedzy innymi w mięśniach, kościach, skórze, nerkach, wątrobie, trzustce, oczach, a u mężczyzn dodatkowo w prostacie. Jest go sporo w pokarmach zawierających dużo białka, na przykład mięsie i rybach. Organizm nie wytwarza, ani nie magazynuje cynku, dlatego musi być stale dostarczany organizmowi z zewnątrz.

Cynk jest niezbędny do setek reakcji zachodzących w organizmie człowieka, począwszy od wzrostu komórek, a skończywszy na dojrzewaniu płciowym i reakcjach odpornościowych. Jest on również ważny, aby zmysły smaku i powonienia mogły prawidłowo funkcjonować. Dlatego, ci wszyscy co zażywają preparaty witaminowe powinni się upewnić czy w skład wchodzi również cynk. Pierwiastek ten jest także niezbędny, aby układ immunologiczny mógł działać prawidłowo, pomaga chronić organizm przed przeziębieniami, grypą, zapaleniem spojówek i innymi infekcjami. Tabletki do ssania zawierające cynk mogą też przyśpieszyć gojenie się wrzodów jamy ustnej i gardła. Cynk przyjmowany jako uzupełnienie diety wzmacnia naturalną odporność organizmu i układy naprawcze potrzebne do zwalczania poważniejszych schorzeń, na przykład:

  • reumatoidalnego zapalenia stawów;
  • tocznia;
  • zespołu przewlekłego zmęczenia;
  • przypuszczalnie stwardnienia rozsianego oraz AIDS, które są związane z uszkodzeniem układu obronnego.

Naukowcy badali 100 osób w początkowej fazie przeziębienia. Osoby, które ssały co kilka godzin tabletki zawierające cynk, wyzdrowiały około 3 dni wcześniej niż te, które dostawały placebo.

Ponadto cynk wpływa korzystnie na wytwarzanie różnych hormonów, między innymi płciowych i tarczycy. Może zwiększać płodność kobiet i mężczyzn, a także ma znaczenie w utrzymywaniu w zdrowiu prostaty. Może być stosowany w leczeniu wspomagającym niedoczynności tarczycy oraz cukrzycy, ponieważ zwiększa stężenie insuliny.

Jakie jeszcze ma działanie?

Cynk wspomaga gojenie się ran i podrażnień skóry, dzięki czemu jest skutecznym środkiem w leczeniu trądziku, poparzeń, wyprysków, łuszczycy, a przede wszystkim trądziku różowatego. Poprawia również stan włosów i skóry głowy. Opóźnia utratę wzroku u ludzi ze zwyrodnieniem plamki ocznej, która jest częstą przyczyną utraty wzroku u ludzi po pięćdziesiątym roku życia. Badania przeprowadzone w Japonii wykazały, że podczas przyjmowania cynku zmniejsza się  szumy i dzwonienie w uszach.

Jest on także przydatny w łagodzeniu objawów osteoporozy, hemoroidów, zapalenia jelit i wrzodów.

Cynk – dawkowanie

Zalecana dobowa dawka cynku wynosi 7 mg dla kobiet i 9,5 mg dla mężczyzn. Większe dawki mogą być stosowane w określonych schorzeniach.

Cynk zażywa się na godzinę przed posiłkiem lub 2 godziny po posiłku. Jeżeli występują zaburzenia żołądkowe należy unikać pożywienia zawierającego duże ilości błonnika. W przypadku gdy stosuje się również żelazo, nie należy brać obu pierwiastków jednocześnie.

Niedobór cynku

Znaczny niedobór cynku występuje dziś rzadko w krajach europejskich. Jednak gdy już się pojawi może utrudniać gojenie się ran, odczuwanie smaku i węchu. Może również powodować, że choruje się częściej na przeziębienia i grypy. Braki tego pierwiastka wywołują zmiany skórne, jak na przykład trądzik, wypryski, łuszczyca. Może też zwiększyć się ryzyko cukrzycy oraz zmniejszyć wytwarzanie spermy.

Nadmiar cynku

Jeśli przez długi czas zażywamy powyżej 100 mg cynku dziennie, obronność organizmu osłabia się i zmniejsza się stężenie dobrego cholesterolu, czyli HDL. Niektóre badania donoszą o związku miedzy nadmiarem cynku, a chorobą Alzheimera, choć dowody nie są wystarczające. Większe dawki powyżej 200 mg dziennie powodują nudności, wymioty i biegunkę.

Źródła cynku

Dobrym źródłem cynku są pokarmy zawierające znaczne ilości białka. Jest go dużo w wołowinie, wieprzowinie, wątrobie, drobiu, jajach, owocach morza (zwłaszcza ostrygach). Sery, fasola, orzechy, kiełki pszenicy również zawierają duże ilości cynku, ale w gorzej wchłanialnej postaci. Źródłem o wysokiej przyswajalności są algi takie jak Spirulina.

Cynk dostępny jest w formie:

  • kapsułek;
  • płynu;
  • tabletek;
  • tabletek do ssania.

Dzięki temu każdy znajdzie najwygodniejszą dla siebie formę.

Polecane produkty

Spirulina + Cynk 100% naturalny
Spirulina z organicznie związanym, naturalnie pozyskanym cynkiem, w znacznym stopniu uzupełnia niedobory tego pierwiastka w organizmie. Wspomaga on działanie układu odpornościowego, pomaga przy zmęczeniu, w utrzymaniu płodności i funkcji rozrodczych, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Szcześniak M., Grimling B., Meler J., Cynk – pierwiastek zdrowia, Farmakologia Polska, 7/2014.
  2. Kuras M., Perz K., Zielińska-Pisklak M., Szeleszczuk Ł., Żelazo i cynk – główne mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, Lek w Polsce, 5/2015.
  3. Zielińska-Pisklak M., Szeleszczuk Ł., Kuras M., Rola witaminy C i cynku we wspomaganiu układu odpornościowego, Lek w Polsce, 2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami