Owoce morza – dlaczego warto je jeść?

Owoce morza - dlaczego warto je jeść?Owoce morza stanowią obecnie jeden z najzdrowszych rodzajów żywności. W związku z tym coraz częściej produkty te goszczą również na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, dobrze przyrządzone kalmary, krewetki czy ośmiornice mogą stanowić prawdziwą ucztę dla podniebienia.

W tradycyjny sposób owoce morza spożywane są w krajach śródziemnomorskich. Do grupy tego rodzaju żywności zalicza się m.in. krewetki, małże, ośmiornice, wodorosty morskie, algi oraz glony.

Owoce morza – dlaczego warto je jeść?

Owoce morza to przede wszystkim źródło bardzo łatwo przyswajalnego i wartościowego białka. Ponadto produkty te to również bogactwo witamin z grupy B, witaminy A, witaminy D i witaminy E oraz składników mineralnych tj. jod, fosfor, miedź, selen czy fluor. Frutti di mare podobnie jak ryby zawierają kwasy omega 3 oraz żelazo, cynk i magnez. Nie brakuje w niż także wapnia, które stanowi budulec naszych kości.

Niestety oprócz tak wielu cennych składników odżywczych owoce morza posiadają także wady. Między innymi często bywają przyczyną alergii. Osoby chore na dnę moczanową nie powinny włączać do diety skorupiaków oraz mięczaków, ponieważ zawierają one puryny – związki wpływające na podnoszenie się poziomu kwasu moczowego we krwi.

Dużą zaletą owoców morza jest jednak fakt, że wymagają krótkiego czasu gotowania, co przekłada się na szybkie przygotowanie posiłku. Frutti di mare mogą być wykorzystane w kuchni na wiele sposobów. Idealnie sprawdzają się jako przystawki oraz przekąski, składniki sałatek, zup, a także dań głównych. Niektóre owoce morza jada się na surowo, inne z kolei można smażyć, gotować, piec i dusić.

Owoce morza – najbardziej znane

Krewetki

Są to małe skorupiaki, które osiągają największą długość 10 cm. Wyróżnia się ich kilka odmian. Krewetki występują w postaci mrożonej, świeżej oraz w puszkach.

Ostrygi

To mięczaki, które występują w Morzu Śródziemnym oraz w oceanie Atlantyckim i Spokojnym. Posiadają wiele odmian choć zwykle … w odcieniach brązu. Smakosze ostryg jedzą je prosto ze skorupki lekko skropione sokiem z cytryny.

Ośmiornice

Występują one w klimacie umiarkowanym. Mięso z ośmiornicy przed podaniem powinno być mocno zbite tłuczkiem aż straci swą sprężystość. Istotne jest również aby przed przyrządzeniem odciąć jej ssawki oraz końcówki ramion. Warto zaznaczyć, że głowę większą niż 20 cm usuwa się. Mniejszej wielkości ośmiornice smaży się w całości.

Małże

Występują dwie odmiany tych skorupiaków o twardych i bardziej miękkich skorupkach. Te większe, bardziej twarde i wyraźniejsze w smaku często wykorzystywane są do zup. Mniejsze z kolei je się na surowo.

Kraby

Znaleźć je można w Morzu Śródziemnym oraz na Atlantyku. Kraby można spotkać żywe w skorupce jak i bez niej. Produkty tego rodzaju można przyrządzać na wiele sposobów – gotować w wodzie lub w zdrowszej formie –  na parze. W handlu kraby można spotkać mrożone lub w puszkach. Ciekawostką jest fakt, że podczas gotowania kraby stają się czerwone.

Homary

Są to skorupiaki, które bytują w Atlantyku i w Morzu Śródziemnym. Warto zaznaczyć, że występuje wiele odmian homarów. W sklepach lub na targach najczęściej spotykane są homary żywe, mrożone lub ugotowane w skorupce. Ciekawostką jest fakt, że żywe skorupiaki posiadają kolor ciemnoniebieski jednak po ugotowaniu stają się jasnoczerwone. Homara można przygotowywać na wiele sposobów – gotować, gotować na parze, grillować, piec.

Kalmary

Posiadają lekko gumową konsystencję. Można je kupować świeże lub sproszkowane. Zwykle podaje się je z czosnkiem oraz z masłem.

Owoce morza – to warto wiedzieć

Decydując się na włączenie owoców morza do codziennej diety warto zwracać uwagę na pochodzenie tego rodzaju produktów oraz termin ich przydatności. Najlepiej frutti di mare spożywać w dniu ich połowu jednak nie każdy może sobie na to pozwolić. Jeśli jednak uda nam się dostać je świeże, należy przechowywać je nie dłużej niż 2 dni w temperaturze 0-5 stopni Celsjusza. Z kolei mrożone przechowujemy nie dłużej niż 8 miesięcy.

Spirulina platensis - naturalna siła witamin i minerałów!
Spirulina to źródło wysokiej zawartości protein, witamin oraz minerałów. Urozmaica również dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdzycy.
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina + Chlorella - naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *