Aktualizacja: 9 lutego 2022
Cynk posiada bardzo ważny wpływ na podstawowe procesy życiowe. Odpowiedzialny jest między innymi za aktywność ponad 200 enzymów znajdujących się w naszym ciele. Jego niedobór jest groźny dla zdrowia i może objawiać się takimi problemami jak zmiany skórne, zahamowanie wzrostu oraz zmniejszona odporność organizmu. Jaka jest rola cynku w naszej diecie? Jakie są źródła oraz czym jeszcze objawia się jego niedobór?
Spis treści
Jaką rolę w organizmie spełnia cynk?
Cynk jako, że jest składnikiem enzymów, uczestniczy w przemianach tłuszczów, węglowodanów oraz białek. Dodatkowo wpływa na właściwą pracę układu odpornościowego. Powszechnie znane jest również działanie cynku na kobiecy i męski układ rozrodczy. Zwiększa płodność poprzez stymulację produkcji plemników u mężczyzn oraz reguluje cykl miesiączkowy u kobiet. Dodatkowo zapobiega nowotworom oraz chroni mężczyzn przed chorobami prostaty. Znane jest też pozytywne działanie cynku na pracę mózgu, przez co wpływa na poprawę pamięci, koncentracji i zapobiega demencji starczej. Ponadto pierwiastek ten bierze udział w procesach regeneracji oraz niweluje podrażnienia.
Wyliczając właściwości cynku należy wspomnieć o jego działaniu przeciwutleniającym. Jest on bowiem silnym antyoksydantem, czyli związkiem zmniejszającym ilość wolnych rodników w organizmie. Cynk wspomaga także leczenie takich chorób jak:
- cukrzyca;
- choroby tarczycy;
- hemoroidy;
- zapalenie jelit;
- wrzody żołądka;
- osteoporoza.
Cynk uczestniczy także w prawidłowym funkcjonowaniu zmysłów, głównie smaku i zapachu.
Cynk – źródła w diecie
Warto zaznaczyć, że dieta bogata w cynk musi obfitować w produkty głównie pochodzenia zwierzęcego. Jednym z najlepszych źródeł tego pierwiastka są małże oraz ostrygi. Dodatkowo bardzo dobrym źródłem cynku jest także w wątróbka cielęca, pestki dyni, kakao, wątroba wieprzowa, pieczeń wołowa, nasiona fasoli, kasza gryczana, sardynki w puszce oraz zielony groszek.
Jeśli dieta ukierunkowana na podaż cynku nie jest wystarczająca, można wzbogacić ją także suplementacją. Dotyczy to szczególnie wegan, których dieta nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego.
Nadmiar i niedobór cynku w diecie – objawy i skutki uboczne
1. Nadmiar.
Niebezpieczny dla naszego zdrowia może być również nadmiar cynku w naszej diecie. Może prowadzić do osłabienia organizmu, któremu towarzyszy problemy ze strony układy pokarmowego. Nadmiar tego pierwiastka wywołuje wymioty, nudności oraz częste biegunki. Zbyt duża ilość cynku w organizmie może zaburzyć również wchłanianie w innych pierwiastków takich jak miedź i żelazo.
2. Niedobór.
Niedobór cynku w diecie może powodować ciężkie zaburzenia w naszym organizmie. Do najczęstszych objawów należą:
- brak apetytu
- obniżona odporność organizmu i często nawracające infekcje
- nieregularne miesiączkowanie
- łamliwość paznokci oraz wypadanie włosów
- problemy z pamięcią i koncentracją
Należy zaznaczyć, że długotrwały niedobór cynku w diecie może spowodować niedokrwistość, kurzą ślepotę, spowolnienie wzrostu u dzieci, zaburzenia trawienia, problemy hormonalne w tym również bezpłodność. Bardzo ważne jest utrzymanie odpowiedniego poziomu cynku w ciąży, bowiem jego niedobór w tym okresie może wywołać ryzyko poronienia lub urodzenie dziecka ze zbyt małą masą ciała.


Spirulina z organicznie związanym, naturalnie pozyskanym cynkiem, w znacznym stopniu uzupełnia niedobory tego pierwiastka w organizmie. Wspomaga on działanie układu odpornościowego, pomaga przy zmęczeniu, w utrzymaniu płodności i funkcji rozrodczych, ...
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz