Cukier trzcinowy – czy jest zdrowy?

Aktualizacja

Cukier trzcinowy - czy jest zdrowy?Cukier trzcinowy to produkt pozyskiwany z trzciny cukrowej. Charakteryzuje się brązowym zabarwieniem, wpadającym niekiedy delikatnie w złotawy odcień. Jakie właściwości zdrowotne wykazuje oraz czy faktycznie jest zdrowy? Podpowiadamy.

Czym jest cukier trzcinowy?

Cukier trzcinowy produkuje się z trzciny cukrowej. Swoją charakterystyczną złotą barwę zyskuje poprzez proces produkcji, w którym nie jest oddzielana od niego melasa, odpowiedzialna właśnie za zabarwienie. Podstawowym elementem składowym tego cukru jest sacharoza.

Warto wiedzieć, że cukier ten to źródło składników mineralnych tj. żelazo, magnez, potas, wapń. Jak już wyżej wymieniono największą częścią składową tego cukru jest sacharoza. Niestety wpływa ona na zwiększenie masy ciała, a także na wzrost poziomu glukozy w organizmie.

Cukier trzcinowy wykorzystywany jest głównie do słodzenia napojów tj. kawa, herbata oraz do wypieków.

Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?

Cukier trzcinowy zdecydowanie stanowi dużo lepszą alternatywą dla cukru białego. Przede wszystkim dlatego, że jest źródłem związków mineralnych, których pozbawiony jest cukier tradycyjny. Mimo wszystko nie należy go bagatelizować, ponieważ wciąż jest to cukier, który wpływa na gospodarkę węglowodanową organizmu.

Zalety cukru trzcinowego

  • posiada delikatny smak, który doskonale łączy się z kawą i herbatą
  • jest zdrowszy od cukru białego
  • stanowi źródło związków mineralnych
  • jest cukrem nierafinowanym, w związku z tym posiada wiele składników odżywczych

Zastosowanie cukru trzcinowego

Oprócz wykorzystania cukru trzcinowego w kuchni znalazł on również zastosowanie w medycynie ludowej oraz ziołolecznictwie. Wszystko dlatego, ponieważ dawniej uważano, że cukier może wyleczyć wiele dolegliwości dzięki swoim cennym właściwościom.

Jego dużą zaletą było działanie bakteriobójcze. Cukier więc uważano za lekarstwo o działaniu kojącym, przeciwbólowym, wykrztuśnym, zapobiegającym przeziębieniom, a nawet leczącym rany i oparzenia.

Cukier trzcinowy oczywiście stosuje się głównie w kuchni. Nadaje on smak wielu potrawom. Bardzo dobrze sprawdza się w przygotowywaniu deserów. Powszechnie uważa się również, że cukier ten znacznie efektowniej prezentuje się w dziedzinie cukiernictwa.

Uwaga!

Decydując się na zakup cukru trzcinowego warto być uważnym i dokładnie sprawdzać jego etykietę. Niestety dziś istnieje bardzo wiele zamienników tego rodzaju produktu, którym daleko jest do oryginału. Nie którzy producenci cukru w celach zwiększenia swojej sprzedaży, barwią biały cukier np. karmelem bądź melasą, a następnie sprzedają go pod nazwą cukier trzcinowy lub cukier brązowy.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
4 komentarzy:
  1. Kejt
    Kejt says:

    Używam jako zamiennik dla cukru białego. Chociaż teraz się zastanawiam czy to faktycznie cukier trzcinowy czy jednak barwiony melasą. Przy kolejnych zakupach na pewno przyjrzę się składowi.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *