Kawa rozpuszczalna czy mielona?

Kawa rozpuszczalna czy mielona?Kawa to bez wątpienia jeden z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Dodatkowo stanowi ona najbardziej znaną formę używki o działaniu pobudzającym. Dla wielu kawa stanowi temat do spekulacji. Jedni uważają ją za zbawienny produkt inni twierdzą, że szkodzi naszemu zdrowiu. Mimo wszystko obecność kawy na rynku jest olbrzymia, a jej producenci szczycą się wieloma rodzajami oraz smakami. Na jaką więc zdecydować się spoglądając na sklepowe półki? Wybrać mieloną czy rozpuszczalną, smakową czy jednak tradycyjną?

Kawa – napój obowiązkowy?

Dla wielu z nas poranna czy popołudniowa kawa to pewien rodzaj dziennego rytuału. Dzięki temu poprawia się humor i ogólne samopoczucie. Pijemy ją również dlatego, że chcemy się orzeźwić i pobudzić, ponieważ przed sobą mamy ciężki i długi dzień. Kawa to dla wielu forma przyjemnego spędzania czasu wśród grona znajomych czy rodziny stanowiąca doskonały dodatek do słodkich przekąsek.

Wszystko to sprawia, że ciężko z niej zrezygnować. Nie da się ukryć, że posiada pozytywny wpływ na organizm człowieka, nie tylko na sferę fizyczną, ale w dużej mierze również i na psychiczną.

Kawa rozpuszczalna czy mielona?

Podstawowa różnica między kawą mieloną, a rozpuszczalną tak naprawdę leży w metodzie ich parzenia. Kawa mielona powstaje w wyniku zmielenia ziaren kawy palonej i nie jest poddawana innym procesom technologicznym. Jej cechą charakterystyczną jest fakt, że po spożyciu pozostawia na dnie czarne fusy. Z kolei kawa rozpuszczalna to nic innego jak wyciąg z kawy mielonej, która poddana jest działaniu wysokiego ciśnienia, następnie czyszczeniu, filtrowaniu i suszeniu. W związku z tym bardzo prawdopodobne jest, że do tego rodzaju kawy wykorzystywane są niższej jakości ziarna niż do kawy mielonej. Dlatego proces produkcji kawy posiada nieodzowny wpływ na właściwości i jakość tego napoju.

Kawa mielona – wady i zalety

Dużym plusem kawy mielonej jest fakt, że stanowi ona produkt naturalny. A to dlatego, że w składzie nie posiada żadnych dodatkowych, szkodliwych dla organizmu związków. Ponadto warto zaznaczyć, że do jej produkcji wykorzystuje się ziarna wysokiej jakości. Z tego względu zawiera mnóstwo korzystnych substancji, do których zalicza się m.in. antyoksydanty, które w wyniku prowadzenia dalszych procesów technologicznych w szybki sposób “uciekają” z ziaren kawy.

Wpływ na jakość kawy posiada również sama metoda jej parzenia. Najlepszym sposobem jest zaparzanie kawy w ekspresie z filtrem. Nieco mniej polecane jest z kolei gotowanie kawy mielonej lub zalewanie wrzątkiem. Działanie to może wpływać na podniesienie się poziomu cholesterolu we krwi,  za co odpowiedzialne są diterpeny takie jak kafestol i kafeol. Jednak nie zapominajmy o tym, że są to również związki działające antyoksydacyjnie. Przy zaparzaniu kawy wrzątkiem, w napoju pojawia więcej substancji drażniących oraz związków eterycznych, które przyczyniają się do problemów żołądkowych.

Kawa rozpuszczalna – wady i zalety

Kawa rozpuszczalna zwykle produkowana jest z niższej jakości ziaren, a jej smak wzbogacany jest chemicznymi dodatkami. Mimo to procesy obróbki kawy rozpuszczalnej sprawiają, że zawiera ona znacznie mniej związków szkodliwych. Ponadto dużym udogodnieniem jest sposób jej przygotowania. W szklance czy filiżance nie pozostają więc fusy, a czas parzenia jest o wiele krótszy. Małym minusem jest jednak niewielka zawartość kofeiny w porównaniu do kawy mielonej.

Występuje wiele rodzajów kawy rozpuszczalnej:

  • kawa rozpuszczalna instant – produkowana jest metodami fizycznymi lub tzw. metodą rozpyłową
  • kawę aglomerowaną instant
  • kawę liofilizowaną – pozyskiwana poprzez wymrożenie z naparu kawy i usunięcie kryształków lodu poprzez proces sublimacji (proces przemiany fazowej bezpośredniego przejścia ze stanu stałego w stan gazowy z pominięciem stanu ciekłego).

Najbardziej niebezpieczne są kawy tzw. 3 w 1 . Należy ich unikać, ponieważ cukier może stanowić nawet 50% całej mieszanki. W ich składzie znaleźć można niebezpieczne emulgatory, zagęszczacze i stabilizatory. Dodatkowo kawy rozpuszczalne zawierają w swoim składzie szkodliwy nikiel, który może wywoływać reakcje alergiczne.

Czy wiesz kiedy powinno spożywać się kawę? Jeśli nie, to koniecznie zajrzyj do naszego artykułu: Kiedy najlepiej pić kawę?

Podsumowanie

Kawa spożywana w małych ilościach nie jest szkodliwa dla naszego zdrowia. Jednak mimo wszystko nie warto decydować się na tzw. kawy 3 w 1, ponieważ zawierają one najwięcej szkodliwych związków w swoim składzie. Pozostaje więc pytanie kawa rozpuszczalna czy mielona? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednak tak jednoznaczna, bowiem ktoś kto niezwłocznie oczekuje przygotowania kawy lepiej, aby zdecydował się na kawę rozpuszczalną. Jednak korzystniejszy wpływ na nasz organizm i większe pobudzenie zapewni kawa mielona, zaparzana w ekspresie z filtrem.

Żeń-szeń i guarana
Połączenie żeń-szenia i guarany sprawiło, że otrzymaliśmy produkt, którego składniki uzupełniają swoje działanie. Dzięki temu znacznie lepiej wspierają organizm ...
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:
  1. Marta
    Marta says:

    A ja piję kawę, bo lubię jej smak 🙂 Nie działa na mnie pobudzająco, ale zwyczajnie czasami mam na nią ochotę.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *