Koenzym Q10 promocja
Koenzym Q10

Aktualizacja: 3 stycznia 2022

Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców?Warto wiedzieć jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców, ponieważ wspomniane środki chemiczne wyjątkowo negatywnie wpływają na zdrowie fizyczne i psychiczne. Wykorzystywane podczas upraw roślin mają na celu przyspieszenie wzrostu i ochronę przed szkodnikami, czego efektem są szybkie i obfite zbiory. Środki chemiczne przenikają jednak do jadalnych części roślin, odkładając się w nich i przenikając do organizmu człowieka po ich spożyciu. Uznaje się, że pestycydy są czynnikiem ryzyka i przyczyną wielu współczesnych chorób przewlekłych.

Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców?

Istnieje kilka sposobów na zmniejszenie ilości pestycydów w warzywach oraz owocach, choć niestety nie ma sposobów na ich całkowitą eliminację. Z tego względu poleca się kupowanie produktów spożywczych od zaufanych rolników, ceniących sobie ekologiczną uprawę lub samodzielną uprawę w przydomowym ogródku.

Warto wiedzieć, że w wielu sklepach można zakupić gotowe płyny, spraye i mieszanki służące oczyszczaniu warzyw i owoców z zanieczyszczeń. Najczęściej usuwają one bakterie takie jak E. Coli czy Salmonella, choć mogą także pozbywać się pozostałości nawozów i pestycydów. Koszt półlitrowego opakowania takiego produktu to niewielki koszt rzędu 20-30 zł. Wiele osób woli jednak domowe, samodzielnie przygotowane płukanki.

Zobacz również: Warzywa, które nie wchłaniają pestycydów.

Płukanie owoców i warzyw

Skoro deszcz – nawet ten padający długo – nie jest w stanie zmyć pestycydów, bieżąca woda z kranu z pewnością również tego nie dokona. Przeprowadzono jednak badania pod kątem kąpieli wodnych z dodatkiem 1% roztworu sody oczyszczonej. Taką obserwację wykonali naukowcy z Uniwersytetu w Massachusetts w USA, przy czym kąpiel sodowa była testowana na jabłkach zanieczyszczonych dwoma pestycydami – grzybobójczym tiabendazolem oraz owadobójczym fosmetem. Udowodniono, że 15-minutowa kąpiel jabłek z dodatkiem sody oczyszczonej usunęła aż 80% pierwszego preparatu oraz 96% drugiego preparatu z owoców.

Domowe sposoby na usuwanie pestycydów z warzyw i owoców

Istnieje kilka domowych sposobów, którymi można się posiłkować chcąc oczyścić produkty spożywcze z pestycydów. Cała procedura obejmuje 3 etapy, które należy wykonywać w podanej kolejności:

  1. usuwanie bakterii – na powierzchni wszystkich kupnych owoców i warzyw znajdują się bakterie, których nie usunie bieżąca woda z kranu. Poleca się więc rozpuścić w 1 litrze wody pół szklanki octu lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, a następnie płukać w tym przygotowane owoce przez 3 minuty;
  2. usuwanie pestycydów – najważniejszy etap, w którym na 1 litr wody przypada 1 czubata łyżka sody oczyszczonej. Płuczemy w tym owoce lub warzywa przez 3 minuty. Warto wiedzieć, że po tej płukance woda zmieni swój wygląd. Stanie się mętna lub żółta, a na jej powierzchni mogą pojawić się tłuste plamy. Ma to związek z wyciągnięciem pestycydów;
  3. płukanie – ma na celu przygotowanie owoców i warzyw do bezpośredniego spożycia. Wystarczy dokładnie płukać je przez 5 minut w czystej wodzie, aby pozbyć się sody oczyszczonej i wszelkich innych pozostałych zanieczyszczeń.

Kierując się tą metodą zyskujemy pewność, że owoce i warzywa zostaną w jak największym stopniu oczyszczone z pestycydów. Ostateczny wynik oczyszczenia sięga nawet 80%, co w dużej mierze przełoży się na nasze zdrowie ogólne. Choć to metoda najpopularniejsza, najczęściej stosowana i uznawana za najskuteczniejszą, można zdecydować się także na inne opcje.

Woda z solą lub sokiem z cytryny

Jedno z badań potwierdziło, że pestycydy mogą być usuwane również w trakcie kąpieli wodnej z dodatkiem soli morskiej lub soku z cytryny. Wystarczy w takiej mieszance pozostawić owoce lub warzywa na około 10 minut, a następnie bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Na miskę czystej wody przypadają 3 łyżki soli.

Metoda z pestkami grejpfruta

Kolejną znaną metodą jest połączenie 20 kropel wyciągu z pestek grejpfruta z łyżką sody oczyszczonej, szklanką octu oraz szklanką wody. Następnie wystarczy już przelać mieszankę do spryskiwacza i rozpylić na przygotowane wcześniej owoce i warzywa. Odstawiamy je na godzinę, po czym dokładnie opłukujemy pod bieżącą, ciepłą wodą.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella - naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Dobosz B., Jaskólecki H., Pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego, Problemy Ekologii, 4/2007.
  2. Witczak A., Pohoryło A., Ocena zanieczyszczenia żywności pestycydami fosforoorganicznymi a ryzyko zdrowotne konsumentów, Problemy Nauk Biologicznych, 4/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami