Mleko owsiane - jak je zrobić?

Mleko owsiane – jak je zrobić?

Mleko owsiane - jak je zrobić?Mleko owsiane to doskonała alternatywa dla mleka zwierzęcego. Nie zawiera laktozy, stanowi doskonałe źródło błonnika, witamin oraz soli mineralnych. Dużą zaletą tego produktu jest fakt, że może występować w diecie alergików, ponieważ nie uczula. Szczególnie zaleca się je osobom z anemią, chorobami układu krążenia oraz z zaburzeniami procesów trawiennych.

Czy mleko owsiane jest mlekiem?

Mleko to zalicza się do produktów wegańskich, ponieważ powstaje na bazie ziaren owsa. Tak naprawdę nie jest napojem mlecznym, a roślinnym, ponieważ za mleko uważa się jedynie wydzielinę gruczołów mlecznych ssaków. Powszechnie jednak nazywa się ten owsiany napój roślinny mlekiem.

Posiada biały kolor, neutralny smak oraz konsystencję, która nieco przypomina mleko krowie.

Dlaczego warto pić mleko owsiane?

Mleko owsiane posiada szereg korzystnych właściwości, które powodują, że warto włączyć je do codziennej diety. W swym składzie zawiera m.in. błonnik pokarmowy, kwas foliowy, a także witaminy i dwa razy większą dawkę witaminy A niż w mleku krowim. Stanowi również źródło przeciwutleniaczy, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, hamuje rozwój komórek nowotworowych oraz obniża poziom cholesterolu. Mleko owsiane dostarcza nam również wapń oraz żelazo dzięki czemu wspomaga walkę z anemią oraz działa uspokajająco.

Jest produktem skierowanym do wegan, ponieważ jest produktem roślinnym, nie zawiera konserwantów oraz składników pochodzenia zwierzęcego. Może być również spożywane przez alergików oraz osoby z nietolerancją laktozy.

Do najbardziej wartościowych składników mleka owsianego zalicza się:

Uwaga!

Ze względu na wysoki poziom węglowodanów mleko owsiane nie zaleca się diabetykom oraz osobom z insulinoopornością, ponieważ cukier w nim obecny szybko wchłania się do organizmu, tym samym podnosząc poziom glukozy we krwi.

Przepis na mleko owsiane

Należy wiedzieć, że mleko to  dostępne jest w wielu sklepach ze zdrową żywnością, a także w supermarketach. Mimo to, bez problemu można je samodzielnie wykonać w domu. Jak to zrobić?

Składniki:

Przygotowanie:

Szklankę płatków owsianych należy zalać 3 szklankami wody i odstawić najlepiej na całą noc.  Po upływie tego czasu płatki należy przełożyć do blendera i ponownie dodać następne 3-4 szklanki wody. Oba składniki należy ze są blendować przez 1,5 minuty. Następnie zawartość blendera należy przecedzić przez gęste sitko lub gazę i zlać do zamykanej butelki lub słoika.

Domowej roboty mleko owsiane należy przechowywać w lodówce, a jego termin ważności wynosi 3 dni.

Zastosowanie mleka owsianego

Mleko owsiane świetnie sprawdza się jako zimny napój, a także jako składnik potraw duszonych, gotowanych oraz pieczonych. Śmiało można je dodać do koktajli warzywnych i owocowych oraz do musli. Ze względu na dość rzadką konsystencję z powodzeniem można je dodawać nawet do kawy.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *