Laktoza – dlaczego jej nie tolerujemy?

Laktoza - dlaczego jej nie tolerujemy?Laktoza, a właściwie jej nietolerancja, dotyka obecnie coraz większą ilości osób. Jest to coraz częstszy problem wśród ludzi i dotyczy około 25% Polaków. Jakie są jej przyczyny oraz czym jest zjawisko nietolerancji laktozy? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Czym jest laktoza?

Laktoza to organiczny związek chemiczny należący do grupy węglowodanów. Jest cukrem mlecznym, składającym się z glukozy i galaktozy. W swojej naturalnej postaci występuje przede wszystkim w mleku ssaków. Jest ono mieszanką wody, tłuszczu, laktozy oraz białek i stanowi jeden z głównych pokarmów ssaków. Tak jak inne węglowodany, laktoza jest źródłem łatwo przyswajalnej energii. Ma właściwości probiotyczne, a więc pozytywnie wpływa na pracę jelit i ich procesy regeneracyjne. Aby prawidłowo metabolizować laktozę potrzebny jest nam enzym laktaza, który rozkłada cukier mleczny na cukry proste.

W czym znajduje się laktoza?

Laktoza znajduje się m.in. w takich produktach jak:

Dlaczego nie tolerujemy laktozy?

Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem pokarmowym. Wynika przede wszystkim z zaniku lub niedoboru enzymu trawiącego – laktazy. U niektórych może to być wada wrodzona, u innych natomiast taka dysfunkcja może pojawić się wraz z wiekiem. Ta pierwsza zdarza się dość rzadko i polega na całkowitym braku możliwości wytwarzania przez organizm laktazy i niestety trwa przez cały okres życia. W przypadku nietolerancji nabytej, która może się pojawić na skutek przebytych chorób, ilość tego enzymu zmniejsza się lub dochodzi do całkowitego jego zaniku. Tego rodzaju nietolerancja często przebiega w sposób przejściowy.

Objawy nietolerancji laktozy

Objawy nietolerancji laktozy nie należą do specyficznych. Wręcz przeciwnie, przypominają objawy zatrucia lub choroby układu pokarmowego. Są to m.in.:

Wystąpienie tego rodzaju objawów zależne jest przede wszystkim od ilości spożytej laktozy. Bardzo istotny jest także poziom enzymu w organizmie, odpowiedzialnego za jej trawienie, oraz forma spożytego pokarmu zawierającego laktozę. Warto również wiedzieć, że objawy nietolerancji laktozy zwykle występują po kilku czy kilkunastu godzinach od jej spożycia.

Jak można leczyć nietolerancję laktozy?

W momencie gdy nietolerancja laktozy jest wadą wrodzoną, jej leczenie polega na całkowitym i stałym wyeliminowaniu z diety produktów zawierających laktozę. Jest to istotne, ponieważ u tych osób, po spożyciu choćby najmniejszej ilości laktozy, może dojść do zagrożenia życia.

Z kolei przy nabytej nietolerancji leczenie może polegać na zmniejszeniu produktów zawierających laktozę lub na całkowitym jej wyeliminowaniu z codziennej diety. Można również zredukować objawy poprzez suplementowanie laktazy, enzymu niezbędnego do trawienia laktozy.

Pamiętaj!

Nigdy nie diagnozuj i nie badaj się samodzielnie. W przypadku wyżej wymienionych objawów należy udać się do lekarza, który wykonana badania diagnostyczne i zdecyduje czy problem nietolerancji laktozy faktycznie występuje.

Enzymy trawienne i probiotyki
Enzymy trawienne i probiotyk B. coagulans to połączenie naturalnych substancji, które wpływają na odpowiednie funkcjonowanie procesów biochemicznych zachodzących podczas przemiany materii. Enzymy i probiotyki są bardzo ważne dla prawidłowego ...
Zobacz tutaj ...
10 komentarzy:
  1. Marta
    Marta says:

    U mnie laktoza, a konkretniej jej nietolerancja (kwestia wieku) objawia się uporczywym trądzikiem. Każdemu, kto ma podobny problem radzę odstawić nabiał, efekty mogą być zdumiewające!

    Odpowiedz
  2. natalia
    natalia says:

    Całe życie uwielbiałam wszystko, co z mleka – dzisiaj wystarczy mi spojrzeć na serek i już mnie mdli 🙁 żal okrutny, bo nie ma nic lepszego niż świeżutka kanapka z twarogiem i rzodkiewką 😉

    Odpowiedz
  3. Lena
    Lena says:

    Trochę to zaskakujące, że nabyta skoro się mówi, że ponad 70% dorosłych nie trawi laktozy – wszyscy nabyli tą nietolerancję? Nie pytaj mnie tylko skąd te dane bo tak mi kol mówiła i jeszcze od kilku osób słyszałam, ale nie wiem skąd oni te dane mają…

    Odpowiedz
  4. Aga
    Aga says:

    Coraz częściej pojawiają się różne nietolerancje ze względu na schemikalizowanie żywności. Ciekawa jestem na ile ta nietolerancja wiąże się faktycznie z laktozą a na ile z jakości dzisiejszego nabiału…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *