Laktoza – dlaczego jej nie tolerujemy?

Laktoza - dlaczego jej nie tolerujemy?Laktoza, a właściwie jej nietolerancja dotyka obecnie coraz większą ilości osób. Jest to coraz częstszy problem wśród ludzi i dotyczy około 25% Polaków. Jakie są jej przyczyny oraz czym jest zjawisko nietolerancji laktozy? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Laktoza – czym jest?

Laktoza to organiczny związek chemiczny należący do grupy węglowodanów. Jest cukrem mlecznym, składającym się z glukozy i galaktozy. W swojej naturalnej postaci występuje przede wszystkim w mleku ssaków. Jest ono mieszanką wody, tłuszczu, laktozy oraz białek i stanowi jeden z głównych pokarmów ssaków. Tak jak inne węglowodany, laktoza jest źródłem łatwo przyswajalnej energii. Ma właściwości probiotyczne, a więc pozytywnie wpływa na pracę jelit i ich procesy regeneracyjne. Aby prawidłowo metabolizować laktozę potrzebny jest nam enzym laktaza, który rozkłada cukier mleczny na cukry proste.

Laktoza – w czym jest?

  • mleko
  • jogurty
  • maślanka
  • kefir
  • sery
  • śmietana
  • lody

Dlaczego nie tolerujemy laktozy?

Laktoza i jej nietolerancja jest zaburzeniem pokarmowym. Wynika to przede wszystkim z zaniku lub niedoboru enzymu trawiącego – laktazy. U niektórych może to być wada wrodzona, u innych natomiast taka dysfunkcja może pojawić się wraz z wiekiem. Ta pierwsza zdarza się dość rzadko i polega na całkowitym braku możliwości wytwarzania przez organizm laktazy i niestety trwa przez cały okres życia. W przypadku nietolerancji nabytej, która może się pojawić na skutek przebytych chorób, ilość tego enzymu zmniejsza się lub dochodzi do jej całkowitego zaniku. Tego rodzaju nietolerancja często przebiega w sposób przejściowy.

Objawy nietolerancji laktozy

Objawy nietolerancji laktozy nie należą do specyficznych. Wręcz przeciwnie, przypominają objawy zatrucia lub choroby układu pokarmowego. Należą do nich:

  • wzdęcia
  • kolka brzuszna
  • bóle brzucha
  • mdłości
  • biegunka
  • nudności
  • wymioty

Wystąpienie tego rodzaju objawów zależne jest przede wszystkim od ilości spożytej laktozy. Bardzo istotny jest także poziom enzymu w organizmie odpowiedzialnego za jej trawienie oraz forma spożytego pokarmu zawierającego laktozę. Warto wiedzieć również, że objawy nietolerancji laktozy zwykle występują po kilku czy kilkunastu godzinach od jej spożycia.

Jak można leczyć nietolerancję laktozy?

W momencie gdy nietolerancja laktozy jest wadą wrodzoną jej leczenie polega na całkowitym i stałym wyeliminowaniu z diety produktów zawierających laktozę. Jest to istotne, ponieważ u tych osób po spożyciu najmniejszej ilości (w produktach jej zawierających) może dojść do dużego zagrożenia życia.

Z kolei przy nabytej nietolerancji leczenie może polegać na zmniejszeniu produktów zawierających laktozę lub również na całkowitym jej wyeliminowaniu z codziennej diety.

Pamiętaj!

Nigdy nie diagnozuj i nie badaj się samodzielnie. W przypadku wyżej wymienionych objawów należy udać się do lekarza, który wykonana badania diagnostyczne i zdecyduje czy problem nietolerancji laktozy faktycznie występuje.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Oryginalne pędy młodego jęczmienia - odmładzający i rewitalizujący skarb natury
W królestwie roślin jęczmień uważany jest przez wielu ekspertów za roślinę najbogatszą na świecie w składniki odżywcze. Ponad 3000 aktywnych składników odżywczych, występujących najliczniej i o najwyższej wartości, jak w żadnej innej roślinie.
Zobacz tutaj ...
Bio Młody jęczmień - sproszkowany sok - 100% naturalny
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...
10 komentarzy:
  1. Marta
    Marta says:

    U mnie laktoza, a konkretniej jej nietolerancja (kwestia wieku) objawia się uporczywym trądzikiem. Każdemu, kto ma podobny problem radzę odstawić nabiał, efekty mogą być zdumiewające!

    Odpowiedz
  2. natalia
    natalia says:

    Całe życie uwielbiałam wszystko, co z mleka – dzisiaj wystarczy mi spojrzeć na serek i już mnie mdli 🙁 żal okrutny, bo nie ma nic lepszego niż świeżutka kanapka z twarogiem i rzodkiewką 😉

    Odpowiedz
  3. Lena
    Lena says:

    Trochę to zaskakujące, że nabyta skoro się mówi, że ponad 70% dorosłych nie trawi laktozy – wszyscy nabyli tą nietolerancję? Nie pytaj mnie tylko skąd te dane bo tak mi kol mówiła i jeszcze od kilku osób słyszałam, ale nie wiem skąd oni te dane mają…

    Odpowiedz
  4. Aga
    Aga says:

    Coraz częściej pojawiają się różne nietolerancje ze względu na schemikalizowanie żywności. Ciekawa jestem na ile ta nietolerancja wiąże się faktycznie z laktozą a na ile z jakości dzisiejszego nabiału…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *