Nalewka z wiśniNalewka z wiśni to zdecydowanie najsmaczniejszy, a zarazem najczęściej wykonywany trunek. Domowej roboty wiśniówka to nie tylko kwestia dobrego smaku, ale również korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Tego rodzaju produkty wykazują bowiem silne działanie lecznicze.

Właściwości zdrowotne nalewki wiśniowej

Nalewka wiśniowa, spożywana regularnie w niewielkich ilościach, pobudza układ krążenia. Wszystko dzięki obecności w wiśniach potasu, który stanowi jeden z głównych składników odżywczych dla naszego serca. Ponadto pierwiastek ten wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz reguluje ciśnienie tętnicze.

Nalewka wiśniowa to również źródło żelaza, które odpowiedzialne jest za rozprowadzanie tlenu po całym organizmie. Tego rodzaju trunki polecane są osobom z zaburzeniami pracy układu pokarmowego. Nalewka wiśniowa pobudza bowiem procesy trawienne w żołądku dzięki, czemu organizm szybciej pozbywa się nagromadzonych w nim toksyn.

Wiśnie zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, w związku z tym nalewka wiśniowa może stanowić naturalną profilaktykę przeciwnowotworową. Z kolei zawarty w niej cynk korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.

Owoce wiśni zawierają fitohormony (hormony roślinne) lub tzw. fitoestrogeny. To ważna wskazówka dla kobiet, u których miesiączka przebiega z dużymi dolegliwościami bólowymi oraz towarzyszy zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS).

Nalewka z wiśni – składniki

Do przygotowania nalewki wiśniowej niezbędne będą:

  • owoce
  • cukier
  • alkohol

1. Owoce.

Najlepiej wybierać te duże i słodkie. Oprócz tego dobrym rozwiązaniem będą owoce świeże, suszone i mrożone.

2. Cukier.

Ilość cukru podana poniżej jest jedynie poglądowa, można więc dobierać ją indywidualnie do własnych potrzeb. Jeśli do nalewki wybieramy słodkie odmiany wiśni wówczas można nawet zrezygnować z jego dodawania. Trunek będzie wówczas mocniejszy w smaku i bardziej aromatyczny.

3. Alkohol.

Alkoholową bazę do wiśniówki może stanowić zarówno wódka, spirytus jak i koniak.

Przygotowanie nalewki wiśniowej

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 0,5 l spirytusu
  • 200 ml przegotowanej wody
  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie:

Nalewka wiśniowa może być przygotowywana na kilka sposobów. Na początku można więc wydrylować wiśnie, przełożyć do szklanego słoja, zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce, do momentu uzyskania soku. W chwili kiedy owoce ulegną procesowi fermentacji należy zalać owoce alkoholem zmieszanym z niewielką ilością przegotowanej wody.

Inna technika polega na zalaniu alkoholem, wcześniej wydrylowanych i obsypanych cukrem wiśni. Odwrócona kolejność sprawi, że świeże wiśnie zalane od razu spirytusem spowoduje, że owoce oddadzą alkoholowi to co w nich najlepsze. Tak wykonana nalewka będzie posiadać przyjemny smak i zapach oraz piękny, nasycony kolor.

Naczynie należy dobrze zakręcić, lekko nim potrząsnąć i odstawić na 2-4 tygodnie.

Uwaga!

Nalewka wiśniowa wykazuje wiele korzystnych właściwości jednak tak jak z każdym preparatem nie należy przesadzać z jego ilością.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...