Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 9 lipca 2022

Suszone owoceTrendy w dążeniu do zdrowego stylu życia sprawia, że suszone owoce zyskują coraz większą popularność. Zabieramy je ze sobą w podróż, na trening czy do pracy. Stanowią samodzielną przekąskę, jak również dodatek do wypieków, a nawet mięs czy potraw wegetariańskich. Charakteryzują się walorami odżywczymi i smakowymi.

Suszenie owoców

Proces suszenia ma szerokie zastosowanie w różnych sektorach przemysłu spożywczego. Najczęściej wykorzystuje się je w końcowych etapach produkcji żywności, co w dużym stopniu wpływa na cechy i właściwości produktów. Podczas suszenia dochodzi do zmniejszenia masy i objętości suszonych owoców, co obniża koszty pakowania, a także ułatwia transport i magazynowanie. Sezonowość niektórych owoców prowadzi do powstania nadwyżki zbiorów. Wówczas suszenie pozwala przedłużyć termin przydatności do spożycia danych owoców i uniknąć ich wyrzucenia.

Wciąż najczęściej stosowaną metodą jest suszenie konwekcyjne. Opiera się ono na poddawaniu owoców działaniu gorącego powietrza, co jednak (w związku z bardzo wysoką temperaturą) niekorzystnie wpływa na jakość suszonych owoców. Alternatywą jest więc suszenie z zastosowaniem promieniowania podczerwonego lub pod obniżonym ciśnieniem.

Suszone owoce – właściwości odżywcze

Suszone owoce znane są przede wszystkim z bardzo dużej zawartości błonnika pokarmowego. Tym samym ich regularne spożycie poprawia pasaż jelitowy, bardzo dobrze wpływa na trawienie i przeciwdziała zaparciom. Suszone owoce są bogate w witaminy i minerały, ale również w cukry, które tworzą się podczas suszenia. Dzieje się tak głównie w związku z odparowaniem wody, która jest tak objętościowym składnikiem owoców świeżych.

Ze względu na dużą zawartość cukru, osoby odchudzające się powinny spożywać je w umiarkowanych ilościach. Natomiast osoby chore na cukrzycę powinny całkowicie zrezygnować z ich spożycia. Suszone owoce w większości przypadków mają bardzo wysoki indeks glikemiczny. Będą jednak dobrą przekąską dla sportowców i osób intensywnie trenujących celem szybkiego dostarczenia energii.

Suszone owoce – rodzaje

Do najpopularniejszych suszonych owoców zaliczamy:

Każdy suszony owoc charakteryzuje się specyficznym, oryginalnym smakiem, tak lubianym przez dzieci i dorosłych.

Czy suszone owoce są zdrowe?

Na początku warto zaznaczyć, że lepszym rozwiązaniem będzie sięganie po owoce świeże, ponieważ zawierają znacznie mniej cukru. Owoce suszone mogą być alternatywą w okresie jesienno-zimowym, gdy sezon na nasze ulubione owoce przeminął, a mimo tego chcemy cieszyć się ich smakiem. Suszone owoce zawierają dużo antyoksydantów, witamin i minerałów, będą więc dobrym uzupełnieniem diety. Przede wszystkim posiadają wygodną, poręczną formę, dlatego bez problemu zabierzemy je ze sobą w dowolne miejsce.

Należy jednak pamiętać, że ze względu na dużą ilość cukru nie powinny stanowić częstej przekąski, szczególnie w przypadku dzieci oraz osób dbających o sylwetkę. Kupując suszone owoce należy wybierać jedynie takie, które nie posiadają w składzie dodatkowych substancji wzmacniających smak oraz słodzików. Wszystko jest dla ludzi, należy jednak znać umiar i dozować produkty spożywcze do własnych potrzeb i stanu zdrowia.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Bio Młody jęczmień - sproszkowany sok - 100% naturalny
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Drużyńska B., Sieradzka B., Majewska E., Kowalska J., Wołosiak R., Derewiaka D., Ciecierska M., Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fig suszonych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
  2. Rząca M., Witrowa-Rajchert D., Wybrane właściwości fizyczne suszonych produktów roślinnych, 2007.
  3. Czajkowska K., Kowalska H., Metody wytwarzania przekąsek owocowych wzbogaconych w składniki naturalne, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami