Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

Wiśnie – dlaczego warto je jeść?

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?Wiśnie należą do owoców sezonowych i stanowią źródło wielu składników odżywczych. Posiadają lekko kwaśny smak. Dlatego większość osób woli sięgać po jej słodszą kuzynkę czereśnię. Medycyna naturalna poleca szczególnie spożywanie wiśni w przypadku kamicy nerkowej, zaburzeniach pracy serca, a także w schorzeniach układu moczowego. Jak jeszcze owoce te wpływają na nasze zdrowie oraz dlaczego warto je jeść? Podpowiadamy.

Właściwości zdrowotne wiśni

Wiśnie to przede wszystkim źródło związków mineralnych, do których zalicza się żelazo, miedź, sód, mangan, potas, fosfor i wapń. Dodatkowo w ich składzie znaleźć można witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B oraz błonnik. W owocach tych występują również pektyny zwiększające funkcje metaboliczne oraz regulujące poziom cholesterolu we krwi.

Mimo iż wiśniom nie przypisuje się wiele wartości odżywczych to wykazują one wiele zdrowotnych właściwości. Znajdujący się w nich błonnik korzystnie wpływa na pracę jelit, reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych dolnych odcinków przewodu pokarmowego.

Obecna w wiśniach witamina A zapobiega chorobom układu krążenia jednocześnie pozytywnie wpływając na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci. Ponadto związek ten wykazuje pozytywnie działanie na narząd wzroku. Z kolei witamina C podnosi odporność organizmu zapobiegając rozwojowi infekcji, a także skutecznie skraca czas ich trwania. Witamina C wykazuje pozytywny wpływ na naczynia krwionośne, wzmacniając ich ściany i zapobiegając rozszerzaniu oraz pękaniu, a także tworzeniu się tzw. teleangiektazji lub wenektazji.

Cenną informacją jest również fakt, że wiśnie odkwaszają organizm i oczyszczają go z nadmiaru toksyn. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wiśnie to również źródło melatoniny (hormon snu), której niedobór przyczynia się do bezsenności. W związku z tym regularne ich spożywanie ułatwia procesy zasypiania, a także odpowiada za efektywną regenerację organizmu podczas snu.

Spożywając wiśnie nie należy unikać ich szypułek, które jak się okazuje chronią przed powstawaniem skrzeplin oraz zatorów w naczyniach krwionośnych. W związku z tym zaleca się je osobom po udarze i zawale. Ich regularne włączanie do diety niweluje dolegliwości bólowe w klatce piersiowej oraz reguluje pracę mięśnia sercowego. Z kolei obecność w miąższu wiśni kumaryn blokuje rozwój bakterii, wirusów oraz grzybów. Prozdrowotne właściwości wykazują również kwiaty wiśni, które z kolei zapobiegają obrzękom oraz wspomagają proces odchudzania.

Wskazówka

Surowych wiśni nie należy popijać zimną wodą, ponieważ może to przyczynić się do pojawienia się biegunki. Dodatkowo nie wskazane jest ich spożywanie tuż przed obiadem, szczególnie jeśli zawiera mięso, ponieważ utrudniają one trawienie białka.

Wiśnie w kuchni

Wiśnie to doskonały składnik deserów w szczególności ciast i lodów. Stanowią również dodatek do kremów, owocowych galaretek, budyniów, ryżu, owsianki oraz musli. Wiśnie to produkt, z którego wykonuje się różnego rodzaju przetwory tj. dżemy, konfitury, kompot czy nalewki.

Ciekawostki

  • wiśnie uprawia się nie tylko jako drzewo owocowe, ale również jako drzewo spełniające funkcje ozdobne
  • kwiaty wiśni w wielu krajach świata powszechnie uważa się za symbol przemijania oraz krótkiego życia
  • do największych producentów wiśni należy: Polska, Ukraina, Turcja i Rosja
  • wiśnie nie tracą swoich wartości odżywczych po zamrożeniu oraz delikatnej obróbce termicznej
  • ze względu na obecność w pestkach wiśni związków cyjankowych lepiej je z owoców usuwać
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *