Olejek różany – co warto o nim wiedzieć?

Olejek różany -co warto o nim wiedzieć?Olejek różany należy do najcenniejszych, a zarazem najdroższych olejków eterycznych. Pozyskiwany jest z kwiatów róży damasceńskiej, która uprawiana jest w Bułgarii. Popularność olejku różanego nakreśliły jego cenne właściwości lecznicze i pielęgnacyjne, jak również piękny aromat.

Olejki eteryczne cieszą się dużą popularnością w branży kosmetycznej, ponieważ stanowią w pełni naturalny preparat. Ponadto doskonale wpływają na nasz umysł działając odprężająco, relaksująco, a także na nasze ciało dokładnie je nawilżając i pielęgnując.

Olejek różany – właściwości

Olejek różany pozyskiwany jest z płatków róży poprzez destylację. Do jego produkcji wykorzystuje się specjalną odmianę kwiatów róży, które pochodzą z Bułgarii. Wysoka wartość olejku różanego wynika z faktu, że do produkcji zaledwie 200 ml potrzebna jest aż tona płatków róż.

Olejek różany to źródło związków takich jak geraniol, eugenol, flawonoidy czy nerol. Dzięki tym składnikom posiada szerokie spektrum działania. Przede wszystkim wykazuje właściwości przeciwbólowe, uspokajające i przeciwzapalne, a regularnie stosowany może obniżyć ciśnienie krwi. Dodatkowo niweluje problemy ze strony układu pokarmowego. Olejek różany jest bardzo pomocnym, naturalnym produktem dla kobiet, ponieważ kilka jego kropel dodanych do ciepłej herbaty pozwala złagodzić dolegliwości miesiączkowe. Aby uzyskać ten efekt można również delikatnie wetrzeć olejek w dolne partie brzucha.

Co ważne olejek różany może być również rozwiązaniem przy problemach z nadpotliwością. W tym przypadku warto zastosować kilkudniową kurację, która polega na aplikacji olejku w miejscu nadmiernego pocenia się (pachy, dłonie, stopy), a następnie wykonaniu na nim delikatnego masażu. Regularnie stosowany tego rodzaju zabieg pomoże zniwelować problem, a także związany z nim nieprzyjemny zapach.

Olejek różany doskonale sprawdza się w pielęgnacji naszego ciała. Działa bowiem odmładzająco i skutecznie walczy z pierwszymi oznakami starzenia się skóry. Regularne jego stosowanie jako odżywczego serum lub maseczki hamuje procesy tworzenia się zmarszczek oraz utraty jędrności i elastyczności skóry. Zalecany jest w szczególności osobom ze skórą suchą, bardzo dobrze nawilża oraz łagodzi uczucie napięcia i pieczenia. Olejek różany wykazuje także właściwości antyseptyczne. Przyspiesza proces gojenia się ran oraz w naturalny sposób powstrzymuje rozwój infekcji w podrażnionych miejscach.

Olejkowi przypisywane jest też działanie antydepresyjne. Podnosi pewność siebie, a także zwiększa siłę psychiczną organizmu. Stanowi więc naturalny antydepresant w kuracji stanów lękowych i depresyjnych. Jest on doskonałym afrodyzjakiem, który może wpłynąć na poprawę pożycia seksualnego w sypialni u niejednej pary. Zalecany jest szczególnie osobom o niskim libido.

Olejek różany – zastosowanie

Domowe kosmetyki – olejek różany może stanowić formę naturalnych, domowych kosmetyków. Wykorzystuje się go jako maseczkę, serum, peeling czy płukankę np. do włosów.

Odprężająca kąpiel – zastosowanie olejku różanego do wieczornej kąpieli wpływa na poprawę samopoczucia i doskonale odpręża po całym dniu. Regularne jego stosowanie bardzo dobrze nawilży skórę całego ciała.

Olejek do masażu – oprócz zapewnienia nam poślizgu podczas masażu, olejek różany korzystnie wpłynie na umysł, dodatkowo relaksując i odprężając.

Pachnące mieszkanie – dzięki swojemu przyjemnemu zapachowi, olejek różany może stanowić naturalny odświeżacz powietrza w całym mieszkaniu.

Przeciwwskazania – kto powinien unikać olejku różanego?

  • osoby uczulone na produkty pochodzenia różanego
  • kobiety w ciąży
  • dzieci poniżej 7 roku życia
Bio olej konopny - 100% naturalny
Olej konopny pozyskiwany z wyselekcjonowanych nasion konopi siewnej pochodzących z ekologicznych upraw. Tłoczony na zimno zachowuje wszystkie, bardzo cenne składniki dla organizmu ...
Zobacz tutaj ...
6 komentarzy:
  1. Agnieszka
    Agnieszka says:

    A czy wiadomo jakie konkretnie są przeciwwskazania dla kobiet w ciąży? Nie wiedziałam ze olejek robi się tylko z jednego gatunku róż.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *