Woda różana – jak wpływa na naszą urodę?

Woda różana - jak wpływa na naszą urodę?Woda różana to kosmetyk, który powinien znajdować się w kosmetyczce każdej kobiety. A to dlatego, że cechuje się bardzo wszechstronnym i pozytywnym wpływem na naszą skórę. Oprócz bardzo korzystnych właściwości, posiada ona również przyjemny zapach, którym dodatkowo kusi i zachęca do jej korzystania. Jak dokładnie wpływa na naszą urodę oraz do jakich celów można ją wykorzystać?

Woda różana

Kraj, z którego pochodzi woda różana to Persja. Co ciekawe, to właśnie z tego kraju wywodzi się większość różanych kosmetyków. Płatki to szczególnie cenny element całego kwiatu. Są one bowiem źródłem witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, D i E. Ponadto zawierają także flawonoidy i przeciwutleniacze.

Woda różana – właściwości

Dzięki składnikom, które zawierają płatki róż, pozyskiwana z nich woda różana posiada wiele cennych właściwości. Należą do niej m.in.:

  • Odświeżenie skóry – przez cały dzień skóra narażona jest na działanie wielu szkodliwych czynników środowiska zewnętrznego np. kurz czy niska, wysoka temperatura. Dlatego jeśli użyjemy wody różanej podczas wieczornej toalety, bardzo dobrze odświeżymy sórę, a także nadamy jej przyjemny zapach.
  • Usuwanie nadmiaru sebum i zwężanie porów skóry – stosując wodę różaną regularnie zauważalne jest na skórze zwężenie porów skóry, a w przypadku cery tłustej lub trądzikowej zmniejszenie wydzielania łoju skórnego co sprawia, że utrzymuje się ona matowa na długi czas.
  • Tonizacja – wodę różaną można stosować jako formę toniku do pielęgnacji skóry i korzystać z niego podczas porannej i wieczornej toalety. Skutecznie łagodzi podrażnienia skóry, uspokaja ją, delikatnie ochładza i nawilża.
  • poprawa mikrokrążenia skóry – woda różana ze względu na zawartość witaminy C wpływa na krążenie krwi oraz kondycję naczyń włosowatych. Zapobiega w ten sposób ich pękaniu poprzez wzmocnienie ścianek. Wzmacnia także odporność skóry przed niekorzystnymi czynnikami pogodowymi takimi jak np. wiatr, niska temperatura.
  • Wzmacnianie działania innych preparatów kosmetycznych – woda różana stanowi świetny dodatek do innych kosmetyków wzmacniając ich działanie. Można więc dołączać ją do toników, balsamów do ciała, kremów do twarzy czy rąk. Może również tworzyć ważny składnik maseczek do twarzy.
  • Przyspieszenie procesów regeneracyjnych skóry – dzięki obecności w niej wielu witamin wspomaga proces gojenia się ran oraz poparzeń słonecznych.
  • Poprawa kolorytu skóry – rozjaśnia i wyrównuje koloryt skóry oraz niweluje cienie pod oczami.

Ponadto woda różana dzięki zawartości polifenoli i flawonoidów wykazuje również działanie przeciwzmarszczkowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Woda różana – zastosowanie

Ze względu na swoje właściwości woda różana znalazła szerokie zastosowanie.

1. W kosmetyce.

  • Woda różana doskonale sprawdza się jako kosmetyk w postaci toniku, którym można przemywać twarz. Taki tonik idealnie sprawdza się w przypadku cery suchej, zmęczonej i szarej. Bardzo dobrze sprawdza się również w pielęgnacji cery wrażliwej. Regularne stosowanie wody różanej nawilży ją oraz przywróci jędrność. Stosowana może być nawet u osób z cerą trądzikową, ponieważ koi stany zapalne i idealnie sprawdzi się jako czynnik uzupełniający terapię trądzikową.
  • Często można ją zobaczyć także w formie kompresów na lub pod oczy. Woda różana wyrównuje koloryt skóry, rozjaśnia ją i nadaje zdrowy wygląd. Dlatego też znalazła zastosowanie również jako forma kosmetyku do pielęgnacji okolic oczu.
  • Woda różana wykorzystywana jest również jako naturalny spray, szampon lub mgiełka do włosów. Stosowana regularine nadaje włosom blask, elastyczność i jędrność oraz nawilża je i wygładza.
  • Woda różana to także składnik perfum i mgiełek do ciała, które zapewniają długi i kwiatowy aromat na ciele.
  • Woda różana wykorzystywana jest jako baza maseczek do twarzy, która wzmacniać może działanie innych jej składników i zapewniać delikatny, kwiatowy zapach.
  • Wykorzystywana jest w zabiegach SPA jako forma aromaterapii i inhalacji lub w domowych kąpielach do celów relaksacyjnych oraz pielęgnacyjnych.

2. W kuchni.

  • Woda różana stosowana jest jako dodatek do deserów, którym można polewać owoce lub lody.
  • Może stanowić napój z dodatkiem lodu i miodu, który polecany jest zwłaszcza latem.
  • Może być również aromatycznym dodatkiem do czarnej herbaty.

3. Dla zdrowia.

  • Inhalacje z wody różanej lub kąpiel z jej dodatkiem wpływają rozluźniająco na układ nerwowy i mięśniowy,. Ponadto przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego.
  • Woda różana może być stosowana jako płukanka jamy ustnej oraz gardła. Wykazuje działanie antybakteryjne, więc skuteczna jest przy bólach gardła, przeziębieniach czy anginie.

Podsumowanie

Porównując wodę różaną z innymi kosmetykami, może być ona stosowana przy każdym rodzaju cery, ponieważ nie podrażni, nie pozostawi efektu błyszczenia się skóry, ani nie będzie działać komadogennie. Jest kosmetykiem uniwersalnym i wykazującym wiele pozytywnych korzyści, zarówno dla naszej skóry jak i całego organizmu.

Polecane produkty:

Kolagen + L-karnozyna - zmarszczki to już nie problem!
Magiczne słowo dla zdrowej, pięknej i bez zmarszczek skóry to kolagen. Magazynuje on wodę w organizmie co powoduje, że skóra staje mocna, a przy tym elastyczna
Zobacz tutaj ...
Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję "smaru" przy wykonywaniu ruchu redukując ból. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni ...
Zobacz tutaj ...
13 komentarzy:
« Starsze komentarze
  1. Agnieszka
    Agnieszka says:

    I ja używam wody różanej zarówno jako składnik maseczek, jak i do tonizacji cery oraz w kuchni. Zaintrygował mnie Twój pomysł z letnim napojem z miodem. Lecę wypróbować, dzięki! 😉

    Odpowiedz
  2. Gosia
    Gosia says:

    Akurat w niedziele kupiłam swoje pierwsze opakowanie 🙂
    Po tej lekturze upewnilam się w słuszności wyboru :))

    Odpowiedz
  3. krajewskamartyna
    krajewskamartyna says:

    Ja uzywam wody rozanej z avonu, ale nie widze jakichs swetnych rezultatow. Olejek rozany sprawdzal sie za to u mnie super 🙂

    Odpowiedz
« Starsze komentarze

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *