Witamina E – działanie i występowanie

Witamina E dzialanie i wystepowanieNazwą witaminy E określa się grupę substancji, które są odmianami tokoferolu. Najważniejsze spośród nich to: alfa-, beta-, gamma- i delta – tokoferol, z których najsilniej działa alfa. Dzięki temu, że witamina ta rozpuszcza się w tłuszczach, może być dość długo magazynowana w organizmie, głównie w wątrobie i tkance tłuszczowej. Występuje ona w niewielu pokarmach, przede wszystkim wysokotłuszczowych, co sprawia, że trudno zachować dietę niskotłuszczową i jednocześnie czerpać witaminę E z pożywienia. Dlatego dobrze jest przyjmować ją dodatkowo w postaci preparatów.

Istnieje co najmniej osiem postaci tej witaminy. Składa się ona zaledwie z trzech elementów: wodoru, tlenu i węgla (różnią się między sobą budową przestrzenną). Jest zbudowana z pierścienia chromanowego, do którego dołączony jest izoprenowy łańcuch boczny. Łańcuch boczny we wszystkich tokoferolach jest taki sam. Jego obecność jest niezbędna dla ich działania biologicznego. Alfa, beta i gamma różnią się między sobą jedynie liczbą i umiejscowieniem grup metylowych przy pierścieniu benzenowym.

Działanie witaminy E

– ochrona błon komórkowych,
– bierze udział w pozyskiwaniu przez organizm selenu i witaminy K,
– działa jako aktywny przeciwutleniacz, który niszczy lub neutralizuje wolne rodniki uszkadzające komórki,
– chroni przed nowotworami,
– ma znaczenie w profilaktyce chorób serca i naczyń krwionośnych oraz (będących ich skutkiem) zawałów serca i udarów mózgu,
– zmniejsza szkodliwe działania LDL (złego) cholesterolu,
– zapobiega tworzeniu się zakrzepów,
– tłumi stany zapalne związane niekiedy z chorobą wieńcową,
– zmniejsza o 25-50 % ryzyko choroby wieńcowej,
– zapobiega dusznicy bolesnej,
– wraz z witaminą C pomaga ograniczyć szkodliwe działanie tłustych posiłków na organizm,
– chroni organizm przed wpływem wolnych rodników,
– opóźnia procesy starzenia się,
– poprawia działanie układu odpornościowego u osób w podeszłym wieku,
– chroni przed działaniem trucizn pochodzących z dymu papierosowego i zanieczyszczeń środowiska,
– opóźnia rozwój zaćmy,
– opóźnia rozwój Alzheimera jak również choroby Parkinsona,
– uśmierza silny ból nóg związany z zaburzeniami krążenia, zwany chromaniem przestankowym,
– łagodzi ból przedmiesiączkowy piersi i ich wrażliwość,
– przyspiesza gojenie ran,
– leczy trądzik, choroby włosów i paznokci, choroby skóry oraz owrzodzenia,
– błyskawicznie wyłapuje wolne rodniki,
– chroni przed utlenianiem tłuszczu naskórka,
chroni kolagen i elastynę przed degradacją, dzięki temu uelastycznia i hamuje procesy starzenia skóry, widoczne przez powstawanie zmarszczek,
– stosuje się ją w kosmetykach ochronnych, przeciwsłonecznych i przeciwzmarszczkowych.

Zapotrzebowanie organizmu na witaminę E

Nie ustalono zalecanych ilości, ale uważa się, że bezpieczna dawka wynosi dla mężczyzn 4 mg dziennie, a dla kobiet 3 mg. Taka ilość wystarcza aby zapobiec niedoborowi. Żeby uzyskać działanie przeciwutleniające, należy przyjmować większe dawki.
Witaminę E powinno się przyjmować w czasie posiłków, żeby nie podrażniała żołądka i dobrze się wchłaniała oraz zawsze o tej samej porze dnia. By zastosować ją zewnętrznie należy otworzyć kapsułkę i nanieść bezpośrednio na skórę lub użyć jako krem z witaminą E.

Niedobór witaminy E powoduje

– zaburzenia neurologiczne,
– wpływa na rogowacenie i gorsze gojenie się ran,
– skracanie czasu przeżycia krwinek czerwonych.

Nadmiar witaminy E

Nie stwierdzono działań niepożądanych dużych dawek witaminy E, nawet jeśli sięgają one 2 g dziennie. Niekiedy obserwowano mniej istotne objawy, między innymi: bóle głowy i biegunkę. Duże dawki mogą zaburzyć wchłanianie witaminy A.

Występowanie witaminy E

– kiełki pszenicy;
oleje roślinne;
– orzechy;
– nasiona (migdały i ziarna słonecznika);
– zielonolistne warzywa;
– pełne ziarna;
– algi (takie jak Spirulina i Chlorella);
– kwiat lipy;
– owoce dzikiej róży;
– kukurydza.

Witamina E występuje również w:

kapsułkach, kremach, olejkach, płynie i tabletkach.

Najlepiej kupować naturalną witaminę E (oznaczoną niekiedy jako „d-alfa”), a nie syntetyczną („dl-alfa”). Naturalna jest otrzymywana zazwyczaj z soi, działa skuteczniej i łatwiej przenika przez barierę krew – mózg.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina + Chlorella - naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. W bardzo dokładny sposób usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
2 komentarzy:
  1. Mauri
    Mauri says:

    Jaga, oczywiście, że tak. Sama kupuję suplementy, które zawierają kilka witamin w jednej kapsułce. Witamina E, C, selen, cynk.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *