Orzechy brazylijskie i ich cenne właściwości

Aktualizacja

Orzechy brazylijskie i ich cenne właściwościOrzechy brazylijskie powinny stanowić nieodłączny element codziennej diety, a ich cenne właściwości na pewno docenią szczególnie mężczyźni. Jak się okazuje ta zdrowa przekąska to bogactwo selenu, który wpływa na jakość męskiego nasienia. Co jeszcze kryją w sobie orzechy brazylijskie oraz jakie właściwości wykazują? Podpowiadamy.

Orzechy brazylijskie nazywane są również orzechami para od regionu w Brazylii, z którego m. in. pochodzą. Stanowią owoce najwyższych drzew w puszczy amazońskiej tzw. orzesznicy brazylijskiej. Drzewa te rosną również w innych krajach Ameryki Południowej jak np. Boliwia, Peru czy Wenezuela osiągając wysokość 50 metrów.

Ciekawostką jest fakt, że z jednego drzewa w ciągu roku można uzyskać aż 400 kg nasion.

Orzechy brazylijskie stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych. W ich składzie obecne są m.in kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, wapń wzmacniający układ kostny, magnez kojący nerwy, potas regulujący ciśnienie, witamina E tzw. witamina młodości, a także ważny dla kobiet w ciąży kwas foliowy.

Mimo tak wielu ważnych składników pokarmowych orzechy brazylijskie słyną przede wszystkim z wysokiej zawartości selenu, który w żadnym innym produkcie w tak dużej ilości nie występuje.

Właściwości orzechów brazylijskich

Orzechy brazylijskie znane są przede wszystkim z dużej zawartości selenu, który wspomaga jakość męskiego nasienia. Ponadto pierwiastek ten odpowiedzialny jest za zwiększanie odporności organizmu, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych form nowotworów. To również ważny minerał, wręcz niezbędny w metabolizmie hormonów tarczycy.

Obecność orzechów brazylijskich w codziennej jadłospisie wpływa na poprawę profilu lipidowego. Co to oznacza? Spożycie niedużej porcji takiej przekąski reguluje poziom cholesterolu, co ma szczególne znaczenie u osób otyłych lub z nadwagą.

Podobnie jak orzechy włoskie również i orzechy brazylijskie dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6) wspomagają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Oprócz tego związki te korzystnie wpływają na pracę serca oraz cały układ krążenia zmniejszając ryzyko miażdżycy oraz zawału.

Wprowadzenie orzechów brazylijskich do diety pozytywnie wpływa również na urodę. Dzięki zawartości kwasu oleinowego zapobiegają utracie wody z naskórka, stanowiąc dla niego naturalną barierę ochronną. Ponadto dzięki zdrowym tłuszczom omega-3 i omega-6 przyspieszają procesy regeneracji i odnowy skóry np. po przebytych zabiegach operacyjnych.

Uwaga!

Oprócz tak wielu pozytywnych działań jakie dostarczają organizmowi orzechy brazylijskie należy uważać na ich ilość w diecie. Mogą bowiem przyczyniać się do alergii pokarmowej objawiającej się nudnościami, wymiotami, biegunką lub bólem brzucha. Mogą wystąpić również zmiany skórne w postaci wysypki lub katar z uczuciem szczypania w obrębie jamy ustnej.

Ponadto orzechy brazylijskie posiadają jeszcze jedną wadę. W swym składzie zawierają dużą ilość kwasu fitowego, który nie należy do tzw. związków o działaniu odżywczym. Jego działanie polega na zaburzeniu procesów wchłaniania substancji dostarczanych z zewnątrz wraz z innym pożywieniem.

Orzechy brazylijskie w kuchni

Świeże orzechy mogą służyć jako surowa przekąska lub też dodawać je można do sałatek bądź deserów. Z kolei sparzone i drobno posiekane stanowią idealny dodatek do ciast lub innych wypieków. Z orzechów brazylijskich można wykonać masło o przyjemnym słodkim smaku.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz błonnik. To źródło minerałów jak cynk, magnez, wapń, żelazo
Zobacz tutaj ...
1 komentuj
  1. Natalia Rucka
    Natalia Rucka says:

    To moje ulubione orzechy, a nie wiedziałam, że mają aż tyle cennych właściwości! No cóż, człowiek uczy się całe życie 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *