Orzechy włoskie – jak wpływają na zdrowie i urodę?

Orzechy włoskie - jak wpływają na zdrowie i urodę?Orzechy włoskie to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Nic dziwnego, są przede wszystkim zdrowe i doskonale niwelują uczucie głodu. Warto więc zajadać orzechy włoskie i czerpać z nich same korzyści. Poznajmy zatem ich właściwości oraz jak wpływają na organizm człowieka.

Orzechy włoskie występują w wielu rejonach Europy oraz w samej Azji. Drzewa orzechów włoskich posiadają olbrzymie rozmiary i zwykle rosną w odosobnieniu. Posiadają dość obszerny, krótki pień, którego średnica może sięgać nawet 2 metry oraz dużych rozmiarów koronę.

Orzechy włoskie – właściwości

Orzechy włoskie zawierają dużo błonnika pokarmowego. Dzięki temu tak dobrze zaspokajają głód. Co ważne niemalże 70% składu orzechów włoskich stanowią tłuszcze (w tym kwasy omega 3). Stanowią one bardzo cenny element związków odżywczych, ponieważ wykazują m.in. działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ponadto wpływają na stan włosów, skóry i paznokci. Wspomagają pracę układu nerwowego oraz krążenia, a także obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Poprzez tak dużą zawartość tłuszczu, orzechy włoskie są przekąską dość kaloryczną. Niemniej jednak to nie czyni ich złymi, ponieważ na pewno są lepszym wyborem niż czekoladowy batonik. Orzechy włoskie posiadają znacznie więcej składników odżywczych niż niejedna słodka przekąska.

Orzechy włoskie zawierają także cenny kwas foliowy. Z tego też względu powinny spożywać je przyszłe mamy, bowiem będzie chronił płód dziecka przed wadami rozwojowymi. Ponadto orzechy włoskie to także źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz minerałów takich jak cynk, fosfor, potas, selen, żelazo czy wapń.

Dzięki tym wszystkim składnikom odżywczym orzechy włoskie wpływają na poprawę koncentracji oraz wspomagają pamięć i pracę mózgu.Warunkują prawidłowe nawilżenie skóry oraz spowalniają jej procesy starzenia. Zmniejszają także dolegliwości miesiączkowe oraz objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Ponadto dzięki tak sporej zawartości związków mineralnych orzechy włoskie wzmacniają kości, zapobiegają anemii i nadciśnieniu.

Warto również wiedzieć, że orzechy zawierają cenne aminokwasy, do których zalicza się m.in. arginina. Aminokwas ten bowiem konieczny jest przy produkcji tlenku azotu, który z kolei uczestniczy w procesach rozkurczu naczyń krwionośnych, co daje lepszy przepływ krwi w żyłach i tętnicach.

W orzechach włoskich znajduje się również kwas elagowy, który wykazuje mocne działanie przeciwnowotworowe, a także fitosterole. Znaleźć można również w nich koenzym Q10 hamujący procesy starzenia się skóry.

Orzechy włoskie – zastosowanie

  • w kuchni

Orzechy stanowią bardzo zdrową przekąskę o każdej porze dnia. Mogą także służyć jako dodatek do dań głównych, jak również deserów np. ciast czy lodów. Mogą być także składnikiem zdrowego śniadania w formie musli czy owsianki oraz sałatek z dodatkiem np. sera pleśniowego.

  • dla zdrowia

Poprzez zawartość cennych aminokwasów jak arginina orzechy wzmacniają układ krążenia. Kwasy omega 3 wspomagają pracę mózgu, co przekłada się na lepszą pamięć i koncentrację. Kwas elagowy ma silne działanie przeciwnowotworowe, chroni więc organizm przed rozwojem nowotworów. Napar wykonany z orzechów włoskich hamuje nadpotliwość stóp. Wykazuje on właściwości antybakteryjne, kojące i łagodzące. Orzechy włoskie wzmacniają także komórki układu nerwowego poprzez zawartość magnezu i kwasu foliowego.

  • dla urody

Orzechy włoskie świetne wpływają także na naszą urodę. Doskonale pielęgnują włosy, zwłaszcza te nadmiernie przetłuszczające się. Stosowanie wyciągów z orzecha lub kosmetyków wytwarzanych na jego bazie doskonale wpływa również na objawy występowania łupieżu. Płukanki do włosów z orzechem włoskim wykorzystywane są do utrwalenia ich koloru i nadania im naturalnego wyglądu. Ponadto orzechy warunkują stan naszej skóry. Witamina E zawarta w orzechach odpowiedzialna jest za jej nawilżenie oraz hamuje procesy starzenia. Obecność w orzechach włoskich cynku, magnezu oraz składników o działaniu przeciwbakteryjnym sprawia, że wykorzystywane są one w kosmetykach do cer tłustych i problematycznych. Koenzym Q10 wraz z witaminą E regenerują skórę, dodają jej witalności i usuwają wolne rodniki. Orzechy ze względu na swoje naturalne właściwości brązujące wykorzystywane są do produkcji kosmetyków utrwalających letnią opaleniznę np. w formie balsamów czy mgiełek do ciała.

Ciekawostki:

  • drzewo orzecha włoskiego jest cenionym materiałem do produkcji mebli;
  • orzechy włoskie często są czynnikami alergizującymi;
  • waga jednego orzecha włoskiego waha się w granicach od 3 do 10 gram;
  • drzewo orzecha włoskiego daje owoce po 4-5 lub 8-10 latach od posadzenia;
  • juglon to barwnik pochodzący od orzecha, barwiący skórę na kolor żółty. Znalazł on zastosowanie w kosmetykach utrwalających opaleniznę;
  • niedojrzałe owoce orzechowca są stosowane do produkcji alkoholu np. nalewek lub likierów.

Polecane produkty:

Olej z Czarnego Kminku w kapsułkach
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella sativa) - jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
1 komentuj
  1. Małgorzata
    Małgorzata says:

    Uwielbiam orzechy, gdy są jeszcze młode pestki i z łatwością można oderwać tą gorzką skórkę, która niszczy ich smak. Dla mnie bardzo cenne jest to, że orzechy wspomagają pamięć 🙂 Dodam jeszcze, że moje psy również uwielbiają je jeść, tylko czy to im nie zaszkodzi?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *