Makadamia to drzewo należące do rodziny srebrnikowatych, w której znajduje się łącznie 9 różnych gatunków. Jej dzikie, naturalne stanowiska obejmują głównie Australię, Afrykę Południową i Hawaje. Makadamia została odkryta w Australii w 1857 roku przez botanika Waltera Hilla. Współcześnie drzewo to ceni się ze względu na smaczne i wartościowe orzechy, które można spożywać na surowo i z których tłoczy się równie cenny olej.
Makadamia – charakterystyka
Makadamia to wiecznie zielone drzewo o charakterystycznych, skórzastych, ząbkowanych liściach. Kwiaty są niewielkie, zebrane w gęste i cylindryczne kwiatostany. Owocem tej rośliny są właśnie orzechy makadamia, popularne na całym świecie. W dzisiejszych czasach makadamia nie rośnie wyłącznie na dziko. Powstaje coraz więcej plantacji tej rośliny, głównie na Hawajach i w Ameryce Południowej, gdzie rośnie najlepiej.
Nie jest natomiast wykorzystywana jako surowiec drzewny, choć jej drewno ma dość ciekawy wygląd. Początkowo przyjmuje zabarwienie bladego różu lub ciemnego czerwonawego brązu, zaś wraz z upływem czasu ciemnieje. Niestety drewno to jest trudne w obróbce maszynowej, zaś w trakcie suszenia wymaga znacznie większej kontroli, niż ma to miejsce w przypadku innych gatunków.
Orzechy makadamia
Orzechy makadamia są chętnie spożywane w krajach na całym świecie. Charakteryzują się okrągłym kształtem, a ich smak zbliżony jest do orzechów nerkowca, jednak bardziej kremowy i nieco słodszy. Dużą zaletą jest ich niezwykły skład, w którym znaleźć można aż 77% tłuszczów, w tym głównie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są tak pożądane w diecie człowieka celem utrzymania dobrej kondycji skóry, odporności, pamięci i czynności całego układu nerwowego. Orzechy te znajdują zastosowanie w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, regulują ciśnienie krwi, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i obniżają poziom cholesterolu LDL. Wykazują działanie antyoksydacyjne.
Orzechy makadamia są doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych, głównie:
Poza tym znaleźć w nich można białko, błonnik pokarmowy, węglowodany, witaminę C. Aby dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych znajdujących się w orzechach makadamia, wystarczy każdego dnia spożywać około 10 orzechów. Mogą one stanowić przekąskę, jak również można dodawać je do owsianek czy koktajli. Po zmieleniu nadają się jako składnik sosów, zwłaszcza w daniach azjatyckich.
Olej z orzechów makadamia
Olej z orzechów makadamia znajduje zastosowanie zarówno w gastronomii, jak i w kosmetologii. Bez względu na zastosowanie, powinien być to olej tłoczony na zimno. Wszelkie procesy rafinacji obniżają jego wartości odżywcze, a wręcz całkowicie likwidując część składników. W gastronomii olej z orzechów makadamia dodawany jest do sałatek i surówek, ale bardzo dobrze sprawdzi się również w pastach kanapkowych i do makaronów, a także jako omasta antipasti.
W kosmetologii olej makadamia stosowany jest najczęściej celem pielęgnacji cery dojrzałej, cery zniszczonej, a także podrażnionej i suchej skóry. Można wykorzystywać go do olejowego oczyszczania twarzy (metoda OCM) lub punktowo na zmiany skórne na twarzy. Bywa dodatkiem do serum, maseczek i kremów, także tych robionych samodzielnie w domu. Bardzo dobrze nawilża skórę, regeneruje ją i wygładza. Nadaje jej miękkość i elastyczność. Znajduje zastosowanie także w pielęgnacji włosów średnioporowatych (nie nadaje się dla włosów niskoporowatych). Odbudowuje je i odżywia, nawilża oraz chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Olej można dodać do maseczki, nałożyć na umyte, wilgotne jeszcze końcówki (aby je zabezpieczyć przed rozdwajaniem) lub wykorzystać do olejowania włosów.

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalnyOryginalny olej z czarnuszki egipskiej (Nigella sativa) wspiera odporność, układ pokarmowy i zdrowie skóry. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Źródło cennych kwasów tłuszczowych i tymochinonu.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Goluch Z., Haraf G., Lis S., Znaczenie orzechów w diecie człowieka, Engineering Sciences And Technologies 2019(4(35)):9-27.
- Kaseke T., Fawole O., Opara U., Chemistry and Functionality of Cold-Pressed Macadamia Nut Oil, Processes 2022,10, 56.




Zostaw komentarz