Kawa z kardamonem – połączenie idealne

Kawa z kardamonem - połączenie idealneKawa to napój, który można łączyć z wieloma dodatkami. Wzbogacona posiada ciekawszy smak, bogatsze właściwości oraz niepowtarzalny aromat. Jak dobrze przygotować kawę z kardamonem? Oto przepis.

Kardamon

Kardamon to cenna roślina, która pochodzi z rejonów Indii i Sri Lanki. Dobrze znany był już w starożytności, ponieważ wykorzystywano go wtedy do produkcji kosmetyków w tym m.in. perfum. W rejonach Grecji z kolei używany był jako naturalny środek leczniczy oraz doskonała przyprawa do wielu potraw. W kwestii lecznictwa Grecy nie mylili się, ponieważ czasy nowożytne udowodniły zdrowotne właściwości kardamonu.

Kawa z kardamonem – właściwości

Kawa z kardamonem charakteryzuje się wyrazistym i jednocześnie przyjemnym smakiem. Kardamon podkreśla smak kawy nadając jej dość ciekawy, korzenny aromat.

Napój ten, oprócz pobudzania wynikającego z działania kofeiny wykazuje również właściwości rozgrzewające. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, dlatego też bardzo dobrze sprawdza się jako napój na długie jesienno-zimowe wieczory lub deszczową pogodę. Ponadto kawa z dodatkiem kardamonu wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn i nadmiaru soli. Z tego też względu stosowana jest często w dietach oczyszczających. Wykazuje również działanie moczopędne oraz działa oczyszczająco na drogi moczowe. Kawa z kardamonem zwiększa produkcję soków żołądkowych oraz przyspiesza przemianę materii organizmu.

Kawa z kardamonem – przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki zmielonej kawy
  • 100 ml wody
  • kilka rozdrobnionych ziaren kardamonu
  • mleko

Sposób wykonania:

1. Ziarna kardamonu należy wyjąć z łupiny, a następnie dokładnie rozdrobnić.
2. Sproszkowany kardamon połączyć ze zmieloną kawą i przesypać do tygielka, a następnie zalać zimną wodą.
3. Tygielek należy postawić na niewielkim ogniu i czekać, aż kawa się zagotuje.
4. W momencie kiedy kawa jest już gotowa należy ją przecedzić używając do tego papierowego filtra i dodać odrobinę mleka dla złagodzenia smaku.

Tak przygotowaną kawę można podawać z różnego rodzaju dodatkami według upodobań smakowych np. cynamon.

Smacznego!

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina platensis - naturalna siła witamin i minerałów!
Spirulina to źródło wysokiej zawartości protein, witamin oraz minerałów. Urozmaica również dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdzycy.
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
4 komentarzy:
  1. Anna
    Anna says:

    Uwielbiam takie wydanie kawy! Co prawda, nigdy nie próbowałam z “całym” kardamonem, a jedynie tym już sproszkowanym. Podejrzewam, że aromat jest jeszcze pełniejszy. Kocham przygotowywać taką kawę w kawiarce, dodaję wtedy kardamon, a czasem cynamon, czasami kakao. I piję czarną jak noc, lub białą jak smierć 😉 Z mlekiem kokosowym też samkuje nieprzyzwoicie wybornie 🙂

    Odpowiedz
  2. Aga
    Aga says:

    Do tej pory miałam wyrzuty sumienia, że piję kawę, ale dorzucę kardamon i będę rozgrzeszona:) Jeszcze takiej nie piłam – z chęcią wypróbuję.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *