Kawa z olejem kokosowym – jak wpływa na organizm?

Kawa z olejem kokosowym - jak wpływa na organizm?Kawa z olejem kokosowym na wczesny poranek to dla wielu dobry początek dnia. Aby szybciej dojść do siebie, a jednocześnie poprawić sobie nastrój najczęściej sięgamy po filiżankę aromatycznej kawy. Jej charakterystyczny smak posiada wiele właściwości dla naszego organizmu, a jego największą zaletą jest niwelowanie uczucia zmęczenia i senności. Odpowiednie przygotowanie kawy może np. wpływać na przyspieszenie procesu odchudzania i regulację metabolizm organizmu. Takie właśnie działanie zawdzięcza się m.in. kawie z olejem kokosowym. W jaki jeszcze inny sposób napój ten może wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie? Przyjrzyjmy się bliżej.

Kawa jest napojem bardzo cenionym głównie z powodu swoich właściwości pobudzających oraz unikalnego smaku i aromatu. Spożywana w ciągu dnia redukuje zmęczenie i senność, a także może wpływać na przyspieszenie przemiany materii. Odpowiednio przygotowana kawa z olejem kokosowym może nie tylko lepiej smakować, ale również zwiększać zakres swoich korzystnych działań. Dlaczego więc warto pić tego rodzaju kawę? Oto wskazówki.

Kawa z olejem kokosowym – wpływ na organizm?

Kawa z olejem kokosowym stanowi obecnie jeden z największych trendów dietetycznych. Wszystko dlatego, że połączenie tych dwóch produktów cechuje się bardzo korzystnym działaniem. Główny składnik kawy jakim jest kofeina należy do związków pochodzenia roślinnego i wykazuje silne działanie pobudzające. Kofeina w dość wyraźny sposób oddziałuje na układ nerwowy co przekłada się na lepsze samopoczucie i poprawę nastroju. Ponadto odpowiada za logiczne myślenie, pamięć, koncentrację i całą sprawność umysłową.

Z kolei olej kokosowy stanowi źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które w żaden sposób nie odkładają się w organizmie. Dzieje się tak dlatego, że są one w natychmiastowy sposób wykorzystywane do produkcji energii. Dodatkowo olej kokosowy przyspiesza metabolizm oraz spalanie kalorii, które są dostarczane organizmowi z zewnątrz. To właśnie przez to olej kokosowy wykazuje właściwości odchudzające.

Oprócz tego spożywanie oleju kokosowego skutkuje zmniejszeniem się apetytu, ponieważ obecne w nim tłuszcze zwiększają w organizmie uczucie sytości. Produkt ten to także związane z nim działanie detoksykacyjne oraz regulujące poziom cholesterolu.

Łącząc wszystkie właściwości kawy i oleju kokosowego, napój ten ma przede wszystkim za zadanie przyspieszać procesy metaboliczne naszego organizmu, co prowadzi do utraty zbędnych kilogramów w postaci tkanki tłuszczowej. Warto wiedzieć, że dodatek do kawy w postaci oleju kokosowego nie sprawi, że napój ten stanie się tłusty czy bardziej kaloryczny – wręcz przeciwnie. Zdrowy dodatek jakim jest olej kokosowy spowoduje, że na powierzchni kawy tworzyć się będzie delikatna słodka pianka, która sprawi, że po tzw.”małą czarną” będziemy sięgać częściej niż do tej pory.

Kawa z olejem kokosowym często polecana jest osobom, które są bardzo aktywne fizycznie. A to dlatego, że tak przygotowany napój wyraźnie dodaje sił witalnych i powoduje, że o wiele mniej się męczymy.

Kawa z olejem kokosowym – z czym najlepiej ją łączyć?

Jak już wiadomo olej kokosowy stanowi jeden z najlepszych dodatków do porannej kawy. Wówczas wykazuje ona nie tylko działanie pobudzające, ale również wspomaga odchudzanie. Należy jednak pamiętać, że aby zrzucić zbędne kilogramy nie wystarczy nam wyłącznie ten smakowity napój. W tym celu bardzo ważna jest również odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w owoce, warzywa, białko oraz błonnik.

Bardzo dobrym rozwiązaniem do porannej kawy z olejem kokosowym będzie np. omlet ze szpinakiem lub jego słodka wersja z dżemem i owocami. Należy zaznaczyć, że tak naprawdę nie tylko śniadanie powinno być posiłkiem lekkim i jednocześnie wartościowym. Warto pamiętać także o sycącym, ale niskotłuszczowym obiedzie i lekkiej kolacji przygotowanej na godzinę przed snem.

Olej kokosowy
Olej kokosowy, inaczej nazywany też masłem kokosowym, jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje.
Zobacz tutaj ...
6 komentarzy:
  1. Tomasz.N
    Tomasz.N says:

    Bardzo ciekawe połączenie, z pewnością kiedyś wypróbuję, jak tylko skonsultuję się z ekspertami z palarni którzy naprawdę znają się na rzeczy 🙂

    Odpowiedz
  2. Edyta
    Edyta says:

    Bardzo lubię kawę i olej kokosowy, ale mimo wszystko osobno. Próbowałam i jakoś nie przekonuje mnie ta tłusta powierzchnia.

    Odpowiedz
  3. Kat Nems
    Kat Nems says:

    Ja się zastanawiam, czy ten trend na kokosowy olej kiedyś minie i sie okaże, że jednak nie jest on taki co końca zdrowy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *