Ser kozi – właściwości

Ser kozi - właściwościSer kozi charakteryzuje się bardzo dużą zawartością składników odżywczych. W związku z tym coraz częściej wybierane są produkty z mleka koziego niż krowiego. Co kryje w sobie ten produkt, że jest aż tak zdrowy?

Ser kozi można dostać bez problemu w sklepie, bezpośrednio od producenta lub wykonać go nawet samemu. Jednak kalkulując, nie należy on do produktów tanich. Jak się okazuje, z około 5 litrów mleka koziego można otrzymać jedynie 50-60 gram sera. Obecnie występuje wiele rodzajów sera koziego np. pleśniowy, rolady czy twarogowy.

Gdzie powstaje ser kozi?

Na początku warto zaznaczyć, że największym producentem sera koziego jest Francja. Z kolei w Polsce regionem mogącym poszczycić się tego rodzaju produkcją jest Podkarpacie. Jak wiadomo, wybór serów kozich jest bardzo szeroki. Dostępne są m.in. twarogowe, pleśniowe, podpuszczkowe, długodojrzewające oraz rolady o bardzo dużych walorach smakowych. Zazwyczaj ser kozi posiada kształt cylindra lub prostopadłościanu o lekko zaokrąglonych bokach. Niekiedy występuje również w formie delikatnie spłaszczonej kuli. Najczęściej jest koloru białego lub kremowego.

Ser kozi – właściwości

Ser kozi posiada bardzo wiele właściwości. W jego składzie znaleźć można między innymi aminokwas – taurynę, która odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka. Między innymi uczestniczy w stabilizowaniu błon komórkowych, odgrywa ważną rolę w procesach widzenia, homeostazie wapnia i glukozy oraz w powstawaniu kwasów żółciowych. Dodatkowo wspomaga układ sercowo-naczyniowy, proces wzrostu organizmu, a także mineralizację kości i zębów.

Kozi ser, jak i inne produkty pozyskiwane z mleka koziego, polecane są w szczególności osobom ze skazą białkową, nadciśnieniem tętniczym, chorobą wrzodową, a także astmą i gruźlicą. Warto zaznaczyć, że jest ono homogenizowane (homogenizacja – proces wytwarzania jednolitej masy z niemieszających się ze sobą składników w warunkach normalnych), jak również łatwo strawne i dietetyczne przez co wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi.

Dodatkowo ser kozi to źródło wielu minerałów, do których zaliczyć możemy m.in. mangan, magnez, miedź. Jego cechą charakterystyczną jest duża zawartość komórek somatycznych (wszystkich komórek organizmu za wyjątkiem płciowych). Oprócz tego występuje w nim wiele witamin jak np. retinol, tiamina, ryboflawina, kwas pantotenowy, niacyna i kalcyferol.

Obecna jest w nim również laktoza, która stanowi główny węglowodan mleka koziego. Dzięki niej korzystniej zachodzi proces wchłaniania się magnezu i fosforu, a także wapnia w jelicie cienkim. Dodatkowo laktoza jest przede wszystkim naturalnym źródłem galaktozy, która wykorzystywana jest głównie przez organizmy rozwijające się do wytwarzania struktur takich jak układ nerwowy. Dużą zaletą serów kozich jest brak obecności w ich składzie metali ciężkich.

Ser kozi – dla kogo?

Tak naprawdę po ser kozi powinien sięgać każdy. Dzięki właściwościom jakim posiada zalecany jest zarówno dzieciom, osobom dorosłym jak i starszym. Regularne spożywanie przetworów z mleka koziego może chronić organizm przed zawałem oraz chorobami serca. Należy zaznaczyć, że sery kozie posiadają mniejszą zawartość laktozy niż produkty pozyskiwane z mleka krowiego. W związku z tym są znacznie lepiej przyswajalne u osób, które cierpią na nietolerancję laktozy. Warto również dodać, że w serze kozim znajduje się mniejsza ilość kazeiny, która stanowi przyczynę reakcji alergicznych.

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *