Syrop klonowy – wartości odżywcze i właściwości

4.00 avg. rating (66% score) - 1 vote

Syrop klonowy - wartości odżywcze i właściwościSyrop klonowy to jeden z popularniejszych słodzików. Jest w 100% naturalny i zdecydowanie zdrowszy od cukru. W dzisiejszych czasach wiele osób konsumuje znaczne ilości cukru, zdecydowanie więcej niż organizm potrzebuje. Dlatego też syrop klonowy w odpowiednich dawkach może być zdrowszą alternatywą dla cukru stołowego.

Jak pozyskiwany jest syrop klonowy?

Syrop klonowy pozyskiwany jest ze słodkiego płynu (SAP) krążącego w drzewach klonu (najczęściej z trzech gatunków: klon cukrowy, czarny oraz czerwony). Pozyskuje się go w 2 krokach:

  1. Wierci się dziurę w drzewie i zbiera wyciekający płyn do pojemnika.
  2. Pozyskany płyn gotuje się w celu wyparowania wody, a następnie filtruje z zanieczyszczeń.

Syrop klonowy w sklepach można dostać w różnych kolorach, od jasnego aż po ciemny bursztynowy. Różnią się pomiędzy sobą głównie intensywnością smaku. Najmniej intensywny jest jasny syrop klonowy, który nadaje się idealnie np. do naleśników, a najbardziej intensywny jest ciemny.
Zanim kupisz syrop klonowy, upewnij się czy jest on w 100% pozyskany z drzewa klonowego. Można natknąć się na wyroby, które jedynie w smaku przypominają syrop klonowy i zawierają duże ilości rafinowanego cukru.

Wartości odżywcze syropu klonowego

W 100 g syropu klonowego znajduje się:

  • wapń – 7% GDA
  • potas – 6% GDA
  • żelazo – 7% GDA
  • cynk – 28% GDA
  • mangan – 165% GDA

Po za sporą ilością cynku i manganu, syrop ten zawiera także bardo dużą ilość cukru. W 100 g syropu znajduje się około 67 g  cukru. Jest zatem nieco lepszą alternatywą dla cukru stołowego.

Jak wiadomo cukier w nadmiarze jest bardzo szkodliwy i uważany jest za przyczynę wielu problemów zdrowotnych – cukrzycy, chorób serca i otyłości.

Właściwości syropu klonowego

Właściwości antyoksydacyjne

W syropie klonowym można znaleźć aż 24 różne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Przeciwutleniacze w postaci związków fenolowych zmniejszają ilość wolnych rodników powodujących stany zapalne w organizmie. Zdecydowanie lepiej wybierać ciemny syrop klonowy, w którym występuje więcej przeciwutleniaczy.

Ochrona skóry

Syrop klonowy aplikowany bezpośrednio na skórę, podobnie jak miód, może przyczynić się do zmniejszenia stanów zapalnych skóry, suchości, wyprysków czy zaczerwienień. Warto stosować go w połączeniu z mlekiem, jogurtem lub miodem tworząc maskę, która nie tylko nawilży skórę, ale również zniweluje objawy podrażnienia.

Witaminy

Poprzez spożywanie syropu klonowego można dostarczyć do organizmu spore ilości cynku i manganu. Cynk pomaga w utrzymaniu białych krwinek na odpowiednim poziomie. Mangan odgrywa natomiast ważną rolę metabolizmie tłuszczów i węglowodanów, reguluje poziom cukru we krwi oraz wchłanianie wapnia.

Syrop klonowy jest świetną alternatywą dla wszelkiego rodzaju słodzików i białego, rafinowanego cukru, jeśli spożywany jest w odpowiednich ilościach. Warto go traktować jako dodatek do pełnowartościowej diety i alternatywę dla białego cukru, który nie zawiera żadnych witamin i minerałów. Tak długo, jak będzie spożywany z umiarem będzie wpływał pozytywnie na zdrowie.

Polecane produkty:

Olej z Czarnego Kminku w kapsułkach
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella sativa) - jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz