Syrop klonowy – wartości odżywcze i właściwości

Syrop klonowy - wartości odżywcze i właściwościSyrop klonowy to jeden z popularniejszych słodzików. Jest w 100% naturalny i zdecydowanie zdrowszy od cukru. W dzisiejszych czasach wiele osób konsumuje znaczne ilości cukru, zdecydowanie więcej niż organizm potrzebuje. Dlatego też syrop klonowy w odpowiednich dawkach może być zdrowszą alternatywą dla cukru stołowego.

Jak pozyskiwany jest syrop klonowy?

Syrop klonowy pozyskiwany jest ze słodkiego płynu (SAP) krążącego w drzewach klonu (najczęściej z trzech gatunków: klon cukrowy, czarny oraz czerwony). Pozyskuje się go w 2 krokach:

  1. Wierci się dziurę w drzewie i zbiera wyciekający płyn do pojemnika.
  2. Pozyskany płyn gotuje się w celu wyparowania wody, a następnie filtruje z zanieczyszczeń.

Syrop klonowy w sklepach można dostać w różnych kolorach, od jasnego aż po ciemny bursztynowy. Różnią się pomiędzy sobą głównie intensywnością smaku. Najmniej intensywny jest jasny syrop klonowy, który nadaje się idealnie np. do naleśników, a najbardziej intensywny jest ciemny.
Zanim kupisz syrop klonowy, upewnij się czy jest on w 100% pozyskany z drzewa klonowego. Można natknąć się na wyroby, które jedynie w smaku przypominają syrop klonowy i zawierają duże ilości rafinowanego cukru.

Wartości odżywcze syropu klonowego

W 100 g syropu klonowego znajduje się:

  • wapń – 7% GDA
  • potas – 6% GDA
  • żelazo – 7% GDA
  • cynk – 28% GDA
  • mangan – 165% GDA

Po za sporą ilością cynku i manganu, syrop ten zawiera także bardo dużą ilość cukru. W 100 g syropu znajduje się około 67 g  cukru. Jest zatem nieco lepszą alternatywą dla cukru stołowego.

Jak wiadomo cukier w nadmiarze jest bardzo szkodliwy i uważany jest za przyczynę wielu problemów zdrowotnych – cukrzycy, chorób serca i otyłości.

Właściwości syropu klonowego

Właściwości antyoksydacyjne

W syropie klonowym można znaleźć aż 24 różne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Przeciwutleniacze w postaci związków fenolowych zmniejszają ilość wolnych rodników powodujących stany zapalne w organizmie. Zdecydowanie lepiej wybierać ciemny syrop klonowy, w którym występuje więcej przeciwutleniaczy.

Ochrona skóry

Syrop klonowy aplikowany bezpośrednio na skórę, podobnie jak miód, może przyczynić się do zmniejszenia stanów zapalnych skóry, suchości, wyprysków czy zaczerwienień. Warto stosować go w połączeniu z mlekiem, jogurtem lub miodem tworząc maskę, która nie tylko nawilży skórę, ale również zniweluje objawy podrażnienia.

Witaminy

Poprzez spożywanie syropu klonowego można dostarczyć do organizmu spore ilości cynku i manganu. Cynk pomaga w utrzymaniu białych krwinek na odpowiednim poziomie. Mangan odgrywa natomiast ważną rolę metabolizmie tłuszczów i węglowodanów, reguluje poziom cukru we krwi oraz wchłanianie wapnia.

Syrop klonowy jest świetną alternatywą dla wszelkiego rodzaju słodzików i białego, rafinowanego cukru, jeśli spożywany jest w odpowiednich ilościach. Warto go traktować jako dodatek do pełnowartościowej diety i alternatywę dla białego cukru, który nie zawiera żadnych witamin i minerałów. Tak długo, jak będzie spożywany z umiarem będzie wpływał pozytywnie na zdrowie.

Olej z czarnuszki w kapsułkach
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *