Spirulina w układzie mięśniowym

Spirulina w układzie mięśniowymSpirulina jest bardzo specyficzną rośliną. A jedną z najwyraźniejszych cech szczególnych jest wysoka zawartość białka, która, pomijając zmienność charakterystyczną dla produktów naturalnych, wynosi około 65% suchej masy komórek tej algi. Co więcej, białko to jest wysokiej jakości i przyswajalności.

Aminokwasy, białka, mięśnie

Wszystkie białka organizmu zbudowane są z tych samych aminokwasów. Jest ich nieco ponad 20, choć oczywiście później mogą ulegać różnym modyfikacjom. Są one wykorzystywane we wszystkich komórkach ciała, przy czym szczególnie dużo białek zbudowanych z aminokwasowych cegiełek znajduje się w komórkach mięśniowych. Przyrost mięśni następuje w drodze podziałów komórek satelitarnych, natomiast oczywistą jest rzeczą, że jeśli w organizmie nie znajdzie się odpowiednia ilość wszystkich aminokwasów, to o żadnej budowie włókien mięśniowych nie może być mowy. Właśnie dlatego tak dużą popularnością cieszą się odzywki białkowe dla sportowców, szczególnie kulturystów.

Spirulina czy odżywka?

Większość odżywek kulturystycznych wysokiej jakości zawiera syntetyczne hydrolizaty białek o bardzo dużej czystości chemicznej, ale niekoniecznie wysokiej przyswajalności. Jeśli chodzi o skład aminokwasowy, to w produktach z najwyższej półki jest on teoretycznie zbliżony do optymalnego, natomiast trzeba dodatkowo uwzględnić fakt, że obniżona przyswajalność będzie tę równowagę zaburzała. W przypadku Spirulina sytuacja wygląda inaczej, jako że w komórkach alg występuje tylko 18 aminokwasów, a więc nie jest to białko pełnowartościowe. Należy jednak zaznaczyć, że dziwnym, ale korzystnym dla nas kaprysem ewolucji stało się tak, że skład białkowy Spirulina jest szczególnie korzystny, jeśli chodzi o funkcje biologiczne w układzie mięśniowym. Mówiąc prościej – białka Spirulina bardzo wydajnie przyspieszają odbudowę mięśni i tworzenie nowych komórek mięśniowych.

W mięśniach liczą się nie tylko białka

W pierwszej chwili każdy, komu zależy na wzmocnieniu mięśni, skupia się na białku. To o tyle słuszne, że substancje z tej grupy stanowią podstawowy budulec, ale łączenie aminokwasów w łańcuchy peptydowe byłoby niemożliwe bez potężnego arsenału enzymów, a mięśnie, nawet wyposażone w bardzo solidne niteczki białek, nie mogłyby poprawnie funkcjonować bez dostępu kilkunastu różnych pierwiastków. Spirulina działa kompleksowo, ponieważ dostarcza także jonów sodu, wapnia, potasu czy choćby żelaza, które dla pracy mięśni są niezbędne.

Co wspólnego ma żelazo z mięśniami?

Jakiś czas temu pisaliśmy o tym, że żelazo jest niezbędne w syntezie hemu, substancji odpowiedzialnej za transport gazów oddechowych w hemoglobinie. I to jest prawda, natomiast w mięśniach tworzone są specyficzne rezerwy tlenowe, za których utrzymanie odpowiada substancja podobna do hemoglobiny – mioglobina. Również w jej przypadku centralnym atomem jest atom żelaza, więc Spirulina przyczynia się nie tylko do rozbudowy mięśni, ale także do zapewnienia im rezerwy tlenowej na czas wzmożonego wysiłku.

Sport może być niebezpieczny

Mówi się, że sport to samo zdrowie, jednak w pewnych przypadkach niekoniecznie będzie to prawdą. Każdy kolejny podział komórek satelitarnych w mięśniach powoduje, że liczba możliwych podziałów w przyszłości jest ograniczona, a zwiększa się ryzyko powstawania błędnie skonstruowanych komórek, ponieważ w warunkach intensywnego wysiłku i częstych podziałów komórkowych nietrudno o uszkodzenia łańcucha DNA. Spirulina zawiera substancje, które odpowiedzialne są za intensyfikację procesów autonaprawy cennej zawartości jąder komórkowych, dzięki czemu powstające z komórek satelitarnych komórki mięśniowe osiągają pełną sprawność, a same komórki satelitarne dłużej zachowują swoją sprawność.

Odbudowa, rozwój, wydajność

Spirulina, a w zasadzie składniki, jakie w procesie trawienia można z niej uwolnić, są potrzebne na każdym etapie życia komórek mięśniowych: od samego podziału komórek macierzystych, przez pracę, której rytm regulują, po etap obumierania komórek. W tym momencie ważne staje się to, że w komórkach alg znajdują się rozmaite enzymy, które przyspieszają ponowne wchłanianie składu martwej komórki oraz zabezpieczają sąsiednie struktury, które mogłyby zostać uszkodzone w wyniku oddziaływania niekiedy bardzo agresywnych i toksycznych związków, które żywa komórka „zamyka” w swoim wnętrzu, ale po obumarciu uwalnia do otoczenia. Enzymy zbudowane dzięki składnikom Spirulina oraz aktywne antyoksydanty stanowią ochronę przed dalszym, przypadkowym uszkodzeniem innych komórek mięśni.

Brać czy nie?

Biorąc pod uwagę, że 6 tabletek spirulina (łącznie 3 gramy alg) zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na substancje odżywcze w takim samym stopniu, co pięć porcji owoców i warzyw (jeśli tylko nie uwzględniać wartości energetycznej), to może się okazać, że dla osób pracujących nad budową masy mięśniowej, Spirulina będzie bardzo ważnym elementem zróżnicowanej diety. Oczywiście nie każdy powinien ją przyjmować, natomiast bez wątpienia jest to opcja zasadniczo korzystniejsza niż jakiekolwiek suplementy białkowe.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina platensis - naturalna siła witamin i minerałów!
Spirulina to źródło wysokiej zawartości protein, witamin oraz minerałów. Urozmaica również dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdzycy.
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *